YTL-dolar kuru

2007’ye ilişkin risklerde belirginleşmeler var. Piyasalar da bunu fark ettiler. Son haftalarda Türkiye’ye döviz yağdırmaya başladılar

Haberin Devamı

2007’ye ilişkin risklerde belirginleşmeler var Piyasalar da bunu fark ettiler. Son haftalarda Türkiye’ye döviz yağdırmaya başladılar. Geçen hafta TAV hisselerine gelen 4 milyar dolarlık yabancı talep, mevcut riskleri algılamadaki değişimi bize açıkça gösterdi. “Ne oldu hava değişti?” sorusunun yanıtlarına göz atalım. Bu YTL’nin seyrine ışık tutmamıza yardımcı olabilir.

Hava değişiyor
Yılın başında ben dahil bir çok kişi, ekonomideki riskleri sıraladık. Kırılganlık noktalarını işaretledik. Cari işlemler açığı, seçimler, dış konjonktür, enflasyon, AB ve IMF ilişkileri gibi temel risk faktörlerinin iyi yönetilmesi gereğine değindik. Ancak bu risk faktörlerinde son iki ayda iyimserlik yönünde değişimler ortaya çıktı.

1.Cari işlemler açığının Aralık ayında beklenenden düşük çıkması ve enerji fiyatlarının seyri 2007 tahminlerini iyileştirdi.

2.En riskli konu olan Cumhurbaşkanlığı seçiminde piyasalar, Başbakan Erdoğan’ın aday olmayacağı işaretlerini aldılar. Bu işaret onlara nereden gitti bilemiyorum ama, kiminle konuşsam bekleyişlerinin bu yönde olduğunu gözledim. Bir bildikleri var elbet.

3. Genel seçimler konusunda tarafsız bazı kamuoyu yoklamaları AKP’nin önde gittiğini açıkça gösteriyor. Önümüzdeki dönemde AKP’nin tek başına iktidar olacağı ya da bir parti ile koalisyona gideceği anlaşılıyor.

4. Dışarıdaki gelişmelerde beklenen olumsuzluklar azaldı. ABD’de enflasyonist bekleyişler eskisi kadar güçlü değil. ABD Merkez Bankası faiz artırımlarına ara verdi. Düşürme olasılığı da var.

5. Japonya’nın 0.25 puanlık faiz yükseltmesi uluslararası likiditeyi kısacak nitelikte değil.

6. IMF Başkanı’nın bile yeşil ışık yaktığı “popülist seçim harcamaları”nın faiz dışı fazlaya etkisi beklenildiği kadar değil.

Dövizler geliyor
Artık öğrendik. Dışarıdan döviz gelecek ortam oluştuğu takdirde Türkiye ekonomisinde kriz, mini kriz ya da türbülans olmuyor. 2007 yılı için beklenen cari işlemler açığı 30 milyar dolar civarında. Buna karşı sermaye hareketlerinden gelecek net döviz girişi 40-45 milyar dolar olarak bekleniyor. Döviz fazlamız olacak, rezervleri artacak.

Bu çerçevede, yıl sonunda 1995=100 bazlı reel efektif döviz kuru endeksini 170’lerde ve YTL/dolar kurunu da 1.3’lerde görmemiz büyük olasılık. Özellikle, Merkez Bankası’nın mevcut faiz düzeyi, döviz müdahalelerinde sadece oynaklığı dikkate alan politikası ve yüzde 6-8’lerde beklenen bir enflasyon, 2007’de YTL’nin diğer paralara karşı değerlenmesini kaçınılmaz kılıyor.

Kanımca, bu tablo üç konuda beklenenin dışında gelişme olursa değişir.

* Birincisi, Başbakan’ın piyasaları yanıltarak Cumhurbaşkanı olması,

* İkincisi uluslararası piyasalarda bir karışıklığın çıkması,

* Üçüncüsü Merkez Bankası’nın dövize alış yönünde aktif müdahalede bulunması.

Aksi halde YTL’nin değer kazanması kaçınılmaz.

DİĞER YENİ YAZILAR