Türkiye’de 1 diş fiyatına 3 diş tedavi ediyoruz

Türkiye’de diş tedavisinin Avrupa’ya göre üçte bir ucuz olduğunu söyleyen Dentistanbul’un Başkanı Murat Özel, büyüme planları yapıyor. Özel, 2015’te Riyad’da diş hastanesi açacak.

Dentistanbul Türkiye’nin ilk diş hastanesi. Girişimci Murat Özel, Dentistanbul’u 2013 yılında Rhea Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı’ndan satın aldı. Marka şimdilerde hızla büyüyor. Bursa’daki Dentatürk Diş Hastanesi’ne de satın alan Murat Özel, hem İstanbul hem de Türkiye genelinde büyüme planları yapıyor. Önümüzdeki yıl Riyad’ta da diş hastanesi açmayı amaçlayan Murat Özel’le Levent’teki merkezlerinde buluştuk.

-Siz sağlık sektörüne nasıl girdiniz? Doktor değilsiniz...

Aileden geliyor ilgi. Ben 1975 doğumluyum. Samsun’da büyüdüm. Babamın mesleği diş hekimliği. Benim değil. Ben genç yaşımda sağlık alanına ilgi duydum. Girişimci olarak girdim bu işe. Samsun’da iki kliniğimiz vardı. Daha sonra fizik tedavi alanında yatırım yapmaya karar veren bir tanıdığımla bu alanda yatırım yaptık.

Yatırımlar az geldi

- Siz yatırımcısınız, yöneticilik yapıyorsunuz. Diş sağlığı üzerine bir hastaneye yatırım yapmanın avantajları ve riskleri nedir? Dentistanbul sahip değiştirmişti. Siz almadan önce de bir yatırım fonundaydı...

Ben Türkiye’de diğer branşlarda yapılan yatırımları görünce diş alanında yapılan yatırımların az olduğunu, yetersiz olduğunu gördüm. Türkiye sağlık sektöründe ilerliyor ancak çok da eksik var. Diş alanında boşluk vardı. Sağlıktaki yenilikler de beni etkiledi. Bu yüzden dişi seçtim. Risk demek istemem ama diş branşı sağlıkta kısa bacak gibi. Yatırıma ve yeniliğe çok ihtiyacı var.



- Dentsitanbul markasıyla yeniden yolunuz nasıl kesişti?

Dentistanbul benim için her zaman iyi bir yerdeydi. Dentistanbul 2 fon şirketi değiştirmişti. O fon şirketleriyle görüşmeye başladım. Ve bir ilk oldu. Bir yabancı fon şirketi hisselerini bir Türk yatırımcıya devretti.

- Memnun değiller miydi?

Sanırım bazı sorunlar yaşamışlardı. Benim amacım da Dentistanbul gibi bilinen ve deneyimli bir marka ile yürümekti.

- Siz aldığınızda Dentistanbul’un büyüklüğü ne kadardı?

Dentsitanbul’un 1 hastanesi, orası Türkiye’nin ilk diş hastanesi, 3 de polikliniği vardı. 200 personeli olan bir gruptu. Dentinternational’di bizim markamız da. Birleştirdik güçlerimizi. Levent’te de yerimizi almıştık. Biz de Levent’teki yeni yerimizi direkt Dentistanbul olarak açtık.

- Kısa süre içinde yeni yatırımlar da geldi. Kaç klinik oldu?

1.5 yıl içinde yatırımlar yaptık. 2 adet ağız diş sağlığı merkezi, 2 poliklinik açtık. İstanbul dışında da Bursa’da diş hastanesi olarak hizmet veren bir hastane vardı. Onlarla görüşüyorduk. Büyüme hedeflerimiz doğrultusunda 2013 sonunda da Bursa’daki hastane de grubumuza katıldı. Türkiye’de 3 adet ruhsatlandırılmış diş hastanesi var. Biri İstanbul’da, biri Bursa’da, biri de Eskişehir’de. Bu hastanelerin ikisi bizim.

Riyad’a hastane yapacak

- Yurtdışına açılma hedefiniz var mı?

Var. Çok yakında görüşmeler yaptık. Riyad’ta da bir proje hazırladık. Türk doktorlarının çalışacağı bir diş hastanesi kuracağız Riyad’da. Onlar Türk hekimlerine çok güveniyor. Özellikle diş sağlığında tercih ediyorlar.

- Türkiye’deki fiyatlar nasıl? Avrupa ülkelerine göre diş tedavileri ne kadar hesaplı yapılıyor Türkiye’de?

Avrupa’ya göre 3’te bir daha uygun fiyatlıyız. En büyük sıkıntı şu; bir hafta kalıyor hasta, süreç kaybı oluyor. Bazı hastalar bunu istemiyor. Şimdi yeni tarama cihazları çıktı. O ölçüyü alıyor. Bilgisayarda yükleniyor. Hastanın ağzı uyuşukken siz bilgisayar protezlerini bitiriyorsunuz.
Bir gün bile konaklamadan sonuç alınabiliniyor. Süreç kısaldı ve hızlandı. Yakında biz bunun tanıtımlarını yurtdışında yapacağız.

- Riyad dışında başka bir yere de açılma planınız var mı?

Londra’da açmak istiyoruz. Sağlık politikaları açısından zor orası ama orada da ortaklıklarla yol almayı planlıyoruz. Temmuz ayından sonra bu konu daha çok gündemimizde olacak.

İki klinikte doktora franchise verdik

- 2014 yılındaki hedefleriniz nedir?

14 lokasyon hedefimiz var. Franchise ile büyüyeceğiz. Grubumuzun içinde olan iki polikliniği doktor arkadaşlarımıza franchise olarak verdik. Bunlar İstanbul’da. Bu; Dentistanbul’un daha önceden planladığı bir çalışması. Bu konuda altyapı hazırlanmıştı. Biz de hemen denedik.

- Devam kararı aldınız mı franchise sisteminde?

Henüz değil. Ancak olumlu gidiyor. Çok hevesli doktor arkadaşlarımız var. Ancak bu altyapı meselesi ve yönetim biçimini oturtmak gerekiyor. 1 yıl franchise’larla deneme yapacağız. Ne olup olmadığına bakıp franchise konusuna nasıl ilerleyeceğimize karar vereceğiz. Temmuz’da yeniden konu gündemimizde olacak. Sadece franchise’larla büyüme aslında ilk bakışta kolay ama hizmette sıkıntılar olabilir. Bunu risk edemeyiz.

ÇOCUKLAR İÇİN DİNAZOR ÜNİTESİ GETİRDİK

- Çocuklara yönelik ne gibi hizmetleriniz var? Onlar için farklı neler yapıyorsunuz?

Çocuk kliniğimiz de var. Dentistanbulkids markamız var. Yurtdışından bir dinazor ünitesi getirdik.

O ünitenin içine girip dişlerini gösteriyorlar. Diş doktoru korkusu yaşamayan bir nesil hedefliyoruz. Çocuk hekimlerimiz tüm lokasyonlarda var. Ayrıca okullarda koruyucu diş hekimliğiyle ilgili okullarda tarama yapıyoruz. Anaokulundan öğrenciler ziyaretlere geliyor. Korkmamalarını sağlıyoruz.

Haberin Devamı



Hastalarımızın %22’si yabancı

-n Yabancı hasta oranınız nedir? Türkiye sağlık turizminde bir türlü istenilen noktaya gelemiyor. Saç ekimi, göz ve diş sağlığı ise en gözde alanlar olarak gösteriliyor...

Yüzde 22 yabancı hastaya hizmet veriyoruz. İlk bakışta oran yüksek gibi görünüyor ama bu bizim için yeterli değil. Hedefimiz çok daha fazla yabancı hasta. Genelde bize Avrupa’dan geliyorlar. Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımız yani gurbetçiler çok geliyor. Almanya’da partner kliniklerimiz var. 2 partner klinik daha alacağız kısa zaman içinde.

- Yine Almanya’da mı?

Evet. Oradan da bize hasta geliyor. Ancak gelenler yalnızca gurbetçiler değil. Hem tatil hem de diş sağlığı amacıyla gelenler de çok. Arap ülkelerinden gelenler de artıyor. Özellikle son yıllarda Körfez ülkelerinden gelen misafirlerin sayısı arttı Türkiye’ye. Bunun bize de yansımaları çok olumlu oldu.

Kur artışını henüz fiyatlara yansıtmadık

- Estetik kaygılar çok arttı. Yalnızca estetik kaygılarla da diş hekimlerinin kapısı çalınıyor. Nedir gelinen son nokta?

Estetik kaygılar çok arttı. Talep de çok oluyor. Bize kendi resimlerini çekip gönderiyorlar web sitemize. Gülüş tasarımı yapılıyor. Diş hekimliğinin biraz ötesi. Biz bu gelişmeleri izledik. Ve lokasyonumuzda plastik cerrah barındırmaya karar verdik. Yakında bir plastik cerrah da bizle çalışmaya başlayacak. Biz buna da çok önem verdik. Estetik amaçlı gelen hastalar geldiğinde estetik diş hekimliği ve plastik cerrahıyla birlikte yani bir grupla karşılaşacak. 2 ay içinde bu modeli de hayata geçireceğiz.

- ‘Diş yaptırmak ev fiyatına kadar yükselebiliyor’ deniliyor. Fiyatlar bu kadar uçabiliyor mu?

Çok kalem var. Ben fiyat söylemek istemem. Çok farklı malzemeler kullanılabiliniyor. Diş bu fiyat diyemeyiz. Ama şu da var Dentistanbul pahalı değil. Böyle bir algısı da yok. Aksine kaliteyi ucuza veriyor. Döviz artışı olmasına rağmen fiyatlarımıza yansımadı.

DİĞER YENİ YAZILAR