Denim üssü ‘Serhat’ illeri

Haberin Devamı

Serhat illeri olarak bilinen Ağrı, Iğdır, Kars ve Ardahan’da yeni bir proje başladı. Amaç bu illeri ‘insana ve çevreye saygılı’ üretim üssü haline getirmek. Yıllardır yazılıp çiziliyor. Kümeleme çalışmalarıyla sektörlerin seçilmiş bölgelere odaklanması ve kalkınma hamlelerinin gerçekleşmesi şart.

Serhat illerinde de Ekonomi Bakanlığı, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), Güvenilir ve Sürdürülebilir ve Çevreci Üretim Derneği (GÜÇDER) ve Amsterdam Belediyesi’nin işbirliğiyle ‘Tekstilde 21. Yüzyılın yeni imalat bölgesi: İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim Sahası’ projesi başlatıldı.

Her şey yolunda giderse ileride bu projeyi daha çok duyacağız. Geçtiğimiz haftanın son günü Serhat Kalkınma Ajansı Başkanı (SERKA) Burak Aydoğdu ve GÜÇDER’in Başkanı aynı zamanda Iğdır’da yatırım yapan FG Grubu’nun sahibi Fuat Gözaçan İstanbul’daydı. Bir grup gazeteci arkadaşımla birlikte bu projeyi dinledik.

Malum bölge yıllardır yoğun göç veriyor. İstihdam olanaklarının artırılması çok önemli. 18 Aralık’ta İstanbul’da denim üreticileri, markalar ve projenin yöneticileri, bakanlar bir araya gelerek yatırımcıları Serhat illerine davet edecek.

İzmir’den Iğdır’a yatırım

Proje kapsamında ilk adım denim üreticisi FG Grubu’ndan geldi. İzmirli bir girişimci olan Fuat Gözaçan’ın şirketi FG Grup bölgede ilk yatırımı yaptı. 6. Bölge’de yer alan Iğdır’da 2 milyon euroluk konfeksiyon fabrikası kurdu. Ve bu fabrikadan 2013 yılında Çin’e ihracat gerçekleştirildi. Gözaçan 2013 sonuna kadar Çin’e 680 bin euroluk ihracat yapmış olacaklarını söylüyor.

İzmir’den Iğdır’a yatırım... İlginç değil mi? Daha doğrusu yıllardır Batılı iş adamlarının adım atmadığı bölgeler. Teşvikler de olsa asla cazip bulunmayan yerlerden bahsediyoruz.

FG Grup dünyanın önde gelen jean markalarının üreticisi. Ayrıca Fuga ve Tigerhill adlı iki markası var. Şirketin 2014 yılı hedefi Çin’e 1.5 milyon euroluk ihracat yapmak. 2016 yılında da Hindistan ve Kuzey Afrika’ya ihracatı planlıyorlar.

Projenin hedeflerine gelince; Kurulacak eğitim üslerinde 4 bin 500 kişiye istihdam sağlanacak. Her şehir farklı bir üretim kolunda faaliyet gösterecek. Bu proje kapsamında 10 yıl süreyle teşvik verilmesi, yüzde 90 vergi indirimi uygulanması, yüzde 40 da yatırıma katkı yapılması planlanıyor.

Kadınlar ilk kez çalıştı

Gözaçan Iğdır’daki fabrikalarında yüzde 58 oranında kadın istihdam edildiğini, bu kadınların da büyük çoğunluğunun hayatında ilk kez çalıştığını anlatıyor. Talep üzerine izin günleri ise değiştirilmiş. Iğdır’daki fabrikada çalışanlar Pazar ve pazartesi izin yapıyorlar. Gerekçesini merak ettik. Kadınların çoğunlukta olduğu iş yerinde Iğdır pazarı Pazar günleri kurulduğu için ve çoğunluğun sağlık sorunları nedeniyle hafta içi bir gün hastaneye gitmeyi tercih ettikleri için izin günleri değiştirilmiş. Bir yıldır yüzde 7 oranında geriye göç almış Iğdır. Gözaçan hedefin yüzde 20 olduğunu anlatıyor.

100 milyon euroluk ihracat

SERKA Koordinatörü Burak Aydoğu, “Bölgemiz sanayi olarak kirlenmemiş bir bölge. Lojistik konumu da avantajlı. Üç ülkeye sınırımız var. 2017 yılında bu sektördeki denim markalarının üretim üssü olmayı amaçlıyoruz. Bu illerden 100 milyon euroluk ihracat rakamına ulaşılacağını öngörüyoruz” diyor.

DİĞER YENİ YAZILAR