Brisa 25 yılda 900 milyon euro yatırım yaptı

Haberin Devamı

Bridgestone dünyanın en bilinen ve büyük lastik üreticisi. Uzun zamandır da Türkiye’de Sabancı Holding’le Brisa’da ortak. Brisa hem Bridgestone’un üreticisi hem de Lassa’nın. Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman’la sohbet ettik. Doğrusu sohbete giderken aklımda ‘Lastik kapınıza gelsin mi?’ diyen reklam vardı. Birçok sürücü ve birçok kadın sürücü gibi ben de aracımın lastiklerini en çok kış aylarında hatırlıyor ve önemsiyorum.

Hakan Bayman’la sohbete başlar başlamaz da, ‘’iyi-kötü’ lastik muhabbeti yaptık. Kazaların birçoğunun kabak lastiklerden kaynaklandığını konuştuk ve ‘Türkler lastiklerinin iyi mi kötü mü olduğunu lastiklerini tekmeleyerek anlar’ dedik ne yazık ki!

Hakan Bayman’la buluşma nedenimiz, yeni yatırımlar ve son dönemde gerçekleşen inovasyonlardı. Lassa ve Bridgestone markalarının üreticisi olan Brisa, 2014 yılında büyük bir yatırım yapacak. Bu yatırıma geçmeden önce hatırlatmakta yarar var. Brisa’nın Kocaeli’ndeki fabrikası tek çatı altında lastik üretimi yapılan en büyük fabrikalardan biri dünyadaki. Yıllık 10 milyon üretim kapasitesi var.

Brisa 25 yılda Türkiye’de 900 milyon euro yatırım yaptı. Hakan Bayman tam kapasite çalıştıklarını ve daha fazla üretimi amaçladıklarını, bu yüzden de yeni yatırım planı yaptıklarını anlatıyor.

Aksaray’a 300 milyon dolar

Brisa’nın yeni fabrikası Aksaray’da yapılacak. 300 milyon dolarlık yatırımla gerçekleşecek olan fabrika üretime geçtiğinde Lassa ve Bridgestone lastikleri çok daha fazla ihraç edilecek. Bayman, Brisa’nın Japon ortağı Bridgestone’un, yen’in son yıllarda aşırı değer kazanmasından dolayı Türkiye’nin ihracat konusunda daha avantajlı bir konuma geldiğini gördüğünü söylüyor. Şirketin yıllık ihracatı 196 milyon dolar civarında. Bayman, son 5 yılda şirketlerinin cirosunun da yüzde 20 oranında arttığını belirtiyor.

Güzel olan, Sabancı Holding’le Japon Bridgestone’un birlikteliğiyle gün geçtikçe güçlenen Lassa da artık kendini dünyada ispatladı. 60 ülkeye Lassa markalı lastikler ihraç ediliyor. 30’a yakın noktada 6 ülkede Lassa lastikleri satılıyor. 2014’de Şangay’da Lassa bayii açılacak. Bridgestone ve Lassa’nın toplam 430 şube ve bayii var. Türkiye’de 450 satış noktasında da Bridgestone ve Lassa markalı lastikler satılıyor.

MobilfixBrisa’nın bir süredir de bir inovasyon ekibi var. Adı NOVA. Yazının girişinde söz ettiğim reklam da lastik.com.tr ile bağlantılı. Evinizde veya iş yerinizde lastik siparişi veriyorsunuz, onlar gelip takıyor. Gerçekleşen inovasyonlardan biri de Mobilfix. Brisa’da uzun zamandır çalışan bir mühendisin projesi. Mobilfix, Mobil TIR Bakım Servisi. Bu servis araç filolarına giderek yerinde hizmet veriyor, bakım yapıyor. Verimlilik ve zamandan tasarruf sağlıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR