BMW’nin elektrikli otomobili BMW i3 Temmuz’da fişte

Haberin Devamı

BMW’nin i3 modeli için ‘Doğuştan elektrikli ve çevreci’ denildiğinde pek anlamamıştım. Hafta başı BMW’nin Leipzig’teki üretim üssüne gidip, aracın üretim sürecini ve kullanılan malzemeleri görünce az bile söylendiğini düşündüm.
BMW’nin elektrikli otomobili BMW i3 Temmuz’da fişte
Elektrikli otomobil konusunda BMW fark yaratmış durumda. Çünkü BMW bu elektrikli aracı yaratırken ‘sürdürülebilirlikten’ yola çıkmış. Bu yüzden de biz araçla ilgili bilgiyi elyaflara dokunarak almaya başladık. Japonya’dan gelen elyafların Amerika’da nasıl işlemlerden geçtiğini, o malzemelerin Bavyera’da karbonfibere nasıl dönüştüğünü, reçinenin nasıl kullanıldığını, kaportanın vidasız tamamen robotlarla nasıl yapıştırıldığını, tüy kadar olmasa da ‘hafif’ aracın nasıl üretildiğini gördük. Hatta karbonfiberden oluşan kaportayı tek omzumuza alıp kaldırabildik.

Okaliptus ağacından tasarlanan zaman içinde renk değiştiren torpido gözüne dokunduk...

Yüzde 90’ı geri dönüşüyor

Leipzig’te BMW’nin çevreci binasında dünyanın ilk lüks elektrikli otomobili olma özelliğini taşıyan i3 serisinin üretim aşamalarını bir bir izledik. Ne yazık ki gizlilik kuralları gereği birçok aşamada fotoğraf çekmemize izin verilmedi.

BMW i3’te yepyeni bir otomobil neslinden söz ediyorlar. Çelik kasalı otomobillerin elektrikli hale getirilmesinden değil.

- ‘Neden karbonfiber’ sorusu sorulabilir...

Bu malzeme hem dayanıklı hem de çok hafif. Hafiflik çok önemli çünkü menzili uzatıyor, otomobile çeviklik katıyor.

- Ya kaza olursa, çelik mi karbonfiber mi daha dayanıklı?

Testler yapılmış.Bu konuda çok iddialılar. Ayrıca bu teknoloji aslında daha önce de kullanıldı. Ancak BMW üretim sürecini çok kısaltmış. Elyaflar ve karbonfiberlerden oluşan malzeme 10 dakikada üretiliyor. Araçların yan panellerinde bu malzeme kullanılıyor.

- Bu otomobillerin pillerinin ömrü 8-10 yıllık. Otomobille birlikte satılıyor.

- Piller Kore’de Samsung tarafından üretiliyor.

- Bu otomobillerde kullanılan diğer malzemeler daha önce otomotivde kullanılmış malzemeler. Bu sayede aracın tamamı yüzde 90 geri dönüştütülebilir hale geliyor.

25 bin eurodan 5 şarj istasyonu

Temmuz ayında i3 serisi Türkiye’ye gelecek. Borusan İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, “120 araç gelecek” diyor. Aracın Avrupa satış fiyatı 35 bin euro. Hollanda şimdiden 4 bin araç kotasını doldurmuş, siparişler verilmiş, araçların sahipleri belli. Türkiye’de aracın fiyatının 40 bin euroyu geçmemesini planladıklarını söylüyor. Malum en büyük sorun bu araçların şarj edilmesinde yaşanıyor. Hızlı şarj için gerekli cihazlardan da 5 adet Borusan getirecek. 25 bin euroluk bu cihazlar şehirde farklı noktalara koyulacak. Yeterli değil ama bir adım olarak görmek lazım bunu da.

Bu araçların menzili en çok sorulan soru. İstanbul’da sürücüler günde ortalama 60 kilometre yol alıyor. Bu araçlar da 160 km gidebiliyor. Evde şarj ederim diyenler için şehir şebekesinden de yararlanmak mümkün ancak 8 saat kadar prizde kalması gerekiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR