2015 G-20 Zirvesi Türkiye için fırsat

Haberin Devamı

Gündem çok hareketli. Sıcak gelişmeler oluyor. 2-3 saat içinde konuştuğumuz tüm konular değişiyor, hatta anlamsızlaşıyor. Bu gündemde 2015’te Türkiye’nin G-20 Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak olacağını hatırladığımız bir toplantıya katıldım. Ve bu toplantıda Osman Boyner, ‘G-20 Zirvesi Türkiye’nin kendini de anlatacağı bir fırsat olabilir’ diyerek, 2015 yılında hemen seçimlerden sonra yeni hükümetin başbakanının dünya liderleriyle masaya oturacağını da hatırlatarak, sıcak gündemden bizi biraz olsun uzaklaştırdı.

Geçtiğimiz hafta B-20 temsilcileri Paris’te toplandı. G-20 ülkelerine yönelik 2014 yılı İş Dünyası Küresel Bakış Notu açıklandı bu toplantıda. TÜSİAD temsil ediyor B-20’de Türkiye’yi.

Hemen kısaca hatırlatalım. B-20 Koalisyonu G-20 ülkelerindeki 6.5 milyon işletmeyi temsil etme amacıyla biraraya gelen iş dünyası örgütlerinden oluşuyor. B-20’nin kurucu üyeleri arasında TÜSİAD da var.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Küresel Ekonomik İlişkiler Komisyonu Başkanı Osman Boyner ve Yürütme Kurulu üyesi Hasan Akçakayalıoğlu’yla bu toplantı öncesinde bir grup gazeteci arkadaşımla birlikte sohbet ettik. G-20 ülkelerine çağrıda bulunulacağını o toplantıda da dile getirdi Osman Boyner.

Obama’yla brunch yapsak

Hatta TÜSİAD’ta oluşturdukları çalışma grubunu anlatırken; ‘Biz de TÜSİAD’tan arkadaşlarımızla birlikte toplandığımızda hangi konular gündeme gelmeli diye konuşuyoruz. Dünyanın geleceğiyle ilgili, bölgemizin, Türkiye’nin iş dünyasını ilgilendiren konuları konuşurken şunu söylüyoruz. Pazar günü Obama ile brunch yapacak olsak, hangi konuları sorardık, hangi konuları konuşurduk?’

Ezcümle TÜSİAD G-20’ye hazırlanıyor.

G-20 dönem başkanlığı bu yıl Avusturalya’da. Önümüzdeki yıl ise Türkiye’de.

Önümüzdeki aylarda bizler de ülke gündemimizdeki sıcak gelişmelerden fırsat bulabilirsek bu konuları da konuşacağız.

Hemen genel seçimlerden sonra Türkiye bir zirveye ev sahipliği yapacak.

Yeni başbakan, hükümet ve ekonomi bakanlarının önünde bu takvim olacak. Kısa sürede birçok ülkenin liderleriyle görüşmeler yapılacak.

Ayrıca Türkiye 2014-2016 yıllarında G-20’nin Troika adı verilen önceki, şimdiki ve bir sonraki dönem başkanlıklarının yer aldığı grupta da bulunuyor.

TÜSİAD kolları sıvadı

TÜSİAD, Türkiye’nin G-20’ye yeni bir vizyon getirmesini istiyor. Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek G-20 Zirvesi’nin Türkiye’yi ve Türkiye’deki iş dünyasını dünyaya anlatabilmek, yeni fırsatları yakalamak için önemli bir fırsat olacağını vurguluyor Osman Boyner de. Aslına bakarsanız her ülke dönem başkanlığı yaptığı dönemde bunu amaçlıyor ve bunun için çalışıyor. TÜSİAD da kolları sıvamış durumda. Nisan ayında bu konuda önceliklerin yer alacağı bir metin de açıklayacaklar.

Osman Boyner, 2015 yılında Türkiye’nin güçlü bir gündem yaratabileceğine inandıklarını söylüyor. Hatırlatalım; önümüzdeki Kasım ayında Avusturalya-Brisbane’de G-20 Zirvesi yapılacak. Avusturalya’da gerçekleşecek bu zirvede öncelikle iki konunun altının çizilmesi bekleniyor. Biri istihdam, diğeri de altyapı sorunları. Osman Boyner krizin getirdiği en büyük sorunlardan birinin istihdamla ilgili olduğunu anlatırken, özellikle Avrupa ülkelerindeki altyapının eskidiğini ve bunların yenilenmesinin neredeyse tüm Avrupa’nın gündeminde olduğunu hatırlatıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR