1.5 milyon trafik dedektifi yollarda

Haberin Devamı

Trafik konusunda ne kadar yazsak az. Bu satırları yazmak için bilgisayarın başına oturduğumda kulağım haberlerdeydi. En az 3 trafik kazası haberi dinledim. Çoluk, çocuk yollarda ölüyoruz. Emniyet kemeri takmıyoruz, yanlış sollama yapıyoruz, araba kullanırken telefonla konuşuyoruz, araçlarımızın kontrollerini aksatıyoruz, hızlı araç kullanıyoruz, kuralları hiçe sayıyoruz. Emniyet kemeri takmamak için ‘ölüm tokası’ denilen tokaları alıp, ölüme davetiye çıkarıyoruz.

Türkiye’de son 30 yılda trafik kazalarında yaklaşık 160 bin kişi hayatını kaybetti. Türkiye’de her yıl kaza yerlerinde 4 bini aşkın kişi hayatını kaybediyor. Hastanede hayatını kaybedenler bu rakamlar dışında. Türkiye’de her yıl trafik kazalarında 250 bin kişi yaralanıyor. 15-29 yaş arasındaki erkek nüfusun birinci ölüm nedeni trafik kazaları. Trafik kazalarının yıllık maliyeti 22 milyar lira.

En çok kaza Türkiye’de

Dünyada da her yıl trafik kazalarında 1.3 milyon kişi hayatını kaybediyor. 50 milyondan kişi yaralanıyor. Trafik kazalarının yüzde 90’ı az gelişmiş ülkelerde gerçekleşiyor. Türkiye Avrupa’da en çok kaza olan birinci ülke. İkinci sırada ise Rusya yer alıyor.

Opet Yönetim Kurulu üyesi Nurten Öztürk’ün bu kez bizlere ‘Trafik Dedektifleri’ projesini anlattı. Biliyorsunuz, Opet yıllar önce Temiz Tuvalet kampanyasını başlatarak çok önemli bir değişim gerçekleştirdi. Benzin istasyonlarındaki tuvaletlerini yeniledi, bayilerini bilinçlendirdi. Engellilerin, çocukların güvenle kullanacağı tuvaletler yaptırdı. Bu projesiyle fark yarattı. Malum ne yazık ki ülkemizde tuvalet temizliği büyük sorun. Restoranların, benzin istasyonların, okulların, üniversitelerin, kamu dairelerinin birçok yerin tuvaletlerinde sorun var. Oysa hepimiz biliyoruz toplumların uygarlık göstergesidir tuvaletler ve trafik. Biz bu iki konuda da sınıfta kalmış durumdayız. Bu yüzden de bu projeler çok önemli. Opet 13 yıl önce başlattığı ‘Temiz Tuvalet’ kampanyasıyla çok yol aldı ve şimdilerde de kollarını Trafik Dedektifleri için sıvadı.

Nurten Öztürk, aslında Trafik Dedektifleri için seçilmiş. Çağrı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan gelmiş. Opet de bu projeyi alıp geliştirmiş. Peki ne yapacaklar?

Çocuklar aileleri etkileyecek

Opet 3 yılda 81 ilde 3-17 yaş arasında 1.5 milyon çocuğu eğitecek. Bu eğitimleri vermek için de 1000 kişiye eğitim verecek. Bisiklet kullanımından, trafik işaretlerine kadar birçok başlıkta eğitimler olacak. Çocukların ilgisini çekmek için harika bir çıngıl hazırlanmış. Youtube’dan bulup izlemenizi tavsiye ederim. Anadolu Ateşi de mesajlar veren kamu spotu için bir dans geliştirmiş. Projenin kahramanı da var: Opedo. Yakında farklı yaşlarda çocuklar için Opedo’nun bilgisayar oyunları çıkacak.

Çocukları eğitmekle sorun çözülür mü? Bu bence çok önemli bir yol. Çünkü birçok konuda çocuklar da aileyi eğitiyor.

Nurten Öztürk de ‘Trafik ve tuvaletler medeniyet göstergesi. Türkiye’nin her yerine gideceğiz. Çocukları eğiterek geleceğe yatırım yapıyoruz. Ayrıca çocuklar ailelerini etkileyecek’ diyor.

DİĞER YENİ YAZILAR