Ege’nin iki kardeş mutfağı buluştu

12 Ağustos 2016

Şef Elif Edes, Hilton Dalaman Sarıgerme Otel’de Kültürlerarası lezzet buluşmasında Yunan mezeleri ve yemek tariflerini lezzet tutkunlarıyla paylaştı.

Yunan yemeklerinin alamet-i farikası nedir?

Ege, Akdeniz, İon denizi ve kuzeyde Balkan ülkeleri ile çevrili Yunanistan’da gerek deniz gerek kara ürünleri lezzetli ve taze, çeşit bol. Böylesine lezzetli ve çeşitli malzeme ile yüzyılların pişirme bilgisi bir araya gelince alamet-i farikayı anlayabiliriz sanırım.

Türk mutfağıyla benzerlikleri ne?

Türk ve Yunan mutfağında çok benzer malzeme olduğu gibi mübadeleden dolayı tarif ve pişirme teknikleri ile ilgili bir alışveriş var. Özellikle sebze yemekleri, hamur işleri ve tatlılar da benzerlikler daha fazla. Genellikle Ege mutfağı ile ilgili ortak isimler ve birbirine yakın tarifler var, ancak Yunanistan’ın Akdeniz veya İon Denizi’nde olan adalarının mutfakları daha farklı.

Sizin hazırladığınız mönülerde neler var?

Yunan mutfağı mönümüzü Türkiye’de bulabileceğimiz ürünleri göz önünde tutarak hazırladım. Yeni bir mönü yaptığımda ilk defa deneyeceğim bir tarif isterim. Bu Galaktoboureka adlı tatlı oldu. Baklava yufkası (filo) ve irmikli, narenciyeli bir krema ve şerbetle yapılan bu tatlının sonucunu heyecanla bekledim, hem mutfaktaki meslektaşlarım hem de misafirlerden tam not aldı. Mönüde ayrıca, çiriz, Girit usülü domatesli ekmek, Santorini usülü fava, ıspanaklı, peynirli börek, kalamar tava, sahanda ahtapot, tinos usulü rezene mücveri, dana yahni ve levrek ızgara gibi tatlar var.

Devamını Oku

Üç günde fazla kilolardan kurtulun!

6 Ağustos 2016

Tatil öncesi herkes kilolarına dikkat etti ve incelerek tatillerine gitti. Ancak tatillerde “Burada da yemeyeceksem nerede yiyeceğim?”, "Bu sıcaklarda spor yapmak imkansız", deyip kendini yemeye ve hareketsizliğe teslim edenler maalesef verdikleri kiloların bir kısmini geri aldı. Şimdi ayna karşısında gördüğü kişiden memnun olmayanlar, haydi bir an önce yerleşmemiş olan fazlalıkları verme vakti...

Tatilde aldığınız kilolardan kurtalmanın zamanı geldi... Sculpture Akatlar’dan Diyetisyen Burcu İnce’nin diyet programı bunun için birebir.

Tatil hiç bitmeyecekmiş gibi uzun açık büfelerden kendini alamayanların hazin diyet listesini Sculpture Akatlar'dan Burcu İnce hazırladı. Aynı zamanda ünlülerin de diyetisyenliğini yapan İnce, tatil sonrası şehirdeki hayatına daracık elbiselerle girmek için güzel öneriler verdi.

Ödem atıcı çay

5 bardak suya bir tutam kiraz sapı, 3-4 adet avokado yaprağı, 1 tatlı kaşığı toz zencefil, 1 tutam mısır püskülü, 1 elma kabuğu ve 2-3 kuru kayısıyı ekleyip 5 dakika demleyip süzün. Gün içerisinde sıcak veya soğuk olarak tütebilirsiniz.

Kahvaltıyı atlamayın

Hafif gıdalardan oluşan bir kahvaltı sindirimi zorlamayacağı ve enerji döngüsünü aktive edeceği için daha zinde birgün yaşamanızı sağlıyor. Kahvaltıda tam tahıllı ekmek, peynir, tuzsuz zeytin, yumurta ve dilediğiniz kadar mevsim yeşillikleri tüketebilirsiniz.

Devamını Oku

DNA aktivasyonu ile özünüze dönün

30 Temmuz 2016

Yeni bilinç öğretisi alanında yaptığı danışmanlık çalışmaları ile tanınan Esra Ö. Erdoğan, tüm birikimlerini aktardığı ilk kitabı Uyan Aç Kalbini ile DNA’nın neden önemli olduğunu, nasıl üzerinde çalışabileneceğini ve hasarlı DNA’nın şifasının önemini anlatıyor. eni kitabınız çıkmış hayırlı olsun. Bize biraz kendinizden ve kitaptan bahseder misiniz?

1993 yılında Tasavvuf’un Tevhid öğretisiyle karşılaştım. Benim hikayem basit; kim olduğumun ve kim olmadığımın sorusunu sordum ve cevap yine basitçe geldi. Kitap yolculuğumda bana ilham veren üstatların öğretilerini içeriyor ancak kendi öz varlığımdan akanlarla da birleşerek “Ben Ben’imin” harekete geçmesi ve özümüzden ayrı olma yanılsamasıyla DNA’larımızda meydana gelen hasarın şifalanmasını anlatıyor.

Özel ilişkilerimizi de DNA sayesinde düzene sokabilir miyiz?

Elbette. DNA çok akıllıdır. Dinleyen bir yapısı var. Siz ona talimatlar verdiğinizde örneğin bir sağlık sorunuzu var. İyileşmeye niyet ettiğinizde kişide zaten mevcut olan şifa hemen devreye girer. DNA çok akıllı olduğu için şöyle der: “Bu varlık kendine güveniyor, bedenine güveniyor. Kendini iyileştirmek için hiç bir şüphesi yok. Onun eski sağlığına dönmesi için yaptığı bu niyete hemen karşılık vermeliyim.” Bu inanılmaz işe yarayan bir durumdur.

DNA çok akıllıdır, vücudun antenidir. İyileşmeye niyet ettiğinizde, sizi şifalandırır.

Kilo sorunu olanlarda işe yarar mı?

Elbette yarar. Siz sizin için en uygun kiloya inmeye niyet ettiğinizde yine aynı şekilde çok akıllı olduğu için sizin yemeniz gereken ve yememeniz gereken yiyeceklere karşı ya bir çekim ya da itilim hissedersiniz. Yine şüphesiz bir şekilde niyet ettiğiniz için metabolizmanız hızlanmaya başlar ve çok sağlıklı bir şekilde kendiliğinden kilo vermeye başlarsınız.

Devamını Oku

Sağlık ve güzellik için kök hücre saklıyoruz

17 Ocak 2016

Onkim Kök Hücre Teknolojileri, göbek kordonu kanından kök hücre elde etme, saklama, işleme ve tedavide kullanıma hazır hale getirmek üzere 2006 yılında kuruldu. Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ve Dr. Cansen Yeni Kut anlattı.

Demet Sabancı, ONKİM’e çok önem verdiğini belirterek şöyle anlatıyor: “Rahmetli babam Hacı Sabancı’yı akciğer kanserinden kaybettik. Hastalığın, cinsi sebebiyle çok hızlı yayıldığını ve tıbben yapılabilecek fazla bir şey olmadığını gördük. Babamı kaybettikten kısa bir zaman sonra da kök hücrenin ileride birçok hastalığa çare olacağı üzerinde çeşitli çalışmaların başladığını öğrendim. Başlangıç olarak kök hücre saklama, yani kordon kanı bankacılığı üzerine 2006 yılında GMP laboratuarı kurduk. Bugün artık ONKİM yasal izinlerini 2008 yılında tamamlamış olan, son derece saygın bir sağlık kuruluşu. Yani biz kendi acılarımızdan ve yetersizliklerimizden yola çıkarak insanlığa umut olacak bir adım attık. Şimdi, özel kurum olarak Türkiye de bir numarayız. Bu alanda kesinlikle bölgesel bir güç olmaya oynuyoruz. ONKİM’in kök hücre ile cildi gençleştirme çalışmaları da tamamlandı. Kişinin kök hücresini laboratuarımızda özel olarak çoğaltıp kök hücreleriyle gençleştirmelerini sağlıyoruz. Üst düzey bilim insanlarıyla çalışıyoruz ve gerekli teknolojik altyapıyı doğru ve eksiksiz olarak kuruyoruz.”

Söz kök hücre ile cildi gençleştirmekten açılınca Demet Sabancı’ya en basit güzellik ve genç kalma sırrının ne olduğunu soruyorum. İşte yanıtı: “Aslına bakarsanız ilgilenmediğim tek konum kendim sanırım. Güzellik, ve gençlik için; sırrım da, tasam da, zamanım da yok açıkçası. İşin aslı şu ki annem gibi olmak istiyorum... Yaşının güzel kadını olmak... Öyle olunca da hiç yaşlanmıyorsunuz. Bir tek yaptığım Fibroblast tabi ki. Sırrım kendi hücrelerim. Ben bu konularda hayat felsefesine inanlardanım. Aslında sır demeyelim. Abartılı şeyleri sevmiyorum. Hayatı kaliteli yaşamaya çalışıyorum.”

Nörolojik sorunlar için de kullanılıyor

Kordon kanı kök hücreleri kan kanseri, anemi, lösemi ve lenfoma gibi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Göbek kordonundan elde etmiş olduğumuz mezenkimal kök hücreler ise kan, doku ve organ nakillerinden sonra vücudun red oluşturduğu Graft Versus Host Hastalığı’nda kullanılıyor. Ayrıca Serebral Palsi, Otizm, Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklarda uygulanabileceğini gösteren önemli sonuçlar elde edildi. Çalışmalar ilerledikçe, kök hücrenin sadece hastalık tedavisinde değil, gençleşmek için de kullanılacağı ortaya çıktı. Medikal estetik alanında kullanılan kök hücre tedavisini ben de heyecanla karşılıyorum.”

Devamını Oku

Bebeğinizi emzirin zekası gelişsin

3 Ekim 2015

2014 yılından beri 5 çocuk doğurdum. Biberonlar, yatış pozisyonları, uyuma yastıkları, ve ihtiyaçlar değişti. Trendlerden etkilenmeyen sadece anne sütü oldu. Ne de olsa bir yaşına kadar anne sütüyle beslenen bebeklerin bağışıklığı yüzde 40; zeka gelişimi yüzde 30 artıyor.

Bebek ve çocukların beslenmelerini geliştirmek için WHO’nun 2025 hedefleri
- Büyüme geriliği olan 5 yaş altındaki çocuk sayısını yüzde 40 azaltmak - Bebek sahibi olmadan önce kadınlardaki anemi riskini yüzde 50 azaltmak - Düşük doğum ağırlıklı bebek sayısında yüzde 30 azalma - Çocukluk çağı obezitesinde artış olmaması - İlk 6 ay sadece annesütü verme oranını arttırmak - Çocukluk dönemindeki kayıpların yüzde 5 ‘e düşürülmesi
İlk 1000 Gün: İlk 1000 gün hamilelik döneminden 24 ayın sonuna kadar olan süreci kapsar. İlk 1000 gün; hızlı büyüme ve gelişim dönemidir. - Emzirme - Hamilelik - Tamamlayıcı - Besinler - 1-2 yaş bebeklik dönemi Hamilelik Dönemi: : - 1-12 Hafta : Embriyo gelişimi, plasenta ve organ oluşumu gerçekleşir. - 13-27 Hafta: Fetus organlarının gelişimi ile nefes alma ve hareket pratiğine başlar. - 28-40 Hafta : Vücut ve organ gelişimi ve vücut yağının hızla oluşumu. SİNEM GÜVEN: Emzirmek bebeğinizi ömrü boyunca daha sağlıklı kılacak. Özgüven ve hislerini besleyecek, güvende olduğunu ve sevildiğini hissettirecek. Bu en kıymetli hediyeyi esirgemeyin. Bebeğinizi emzirin! İlk 1000 gün neden önemli? - Yaşamın ilk yıllarındaki büyüme hızı inanılmaz... - İlk 2 yılda doğum sırasındaki boyunun yaklaşık 2 katına, ağırlığının 3 katına ulaşır. - İlk 1000 gün en hızlı büyüme dönemi. Beslenmede ana noktalar Tüm bu evrelerin sağlıklı gelişimi için kadının daha hamile kalmadan önceki besinsel durumu da önemlidir. Annenin gebe kaldığı andaki kilosu sağlıklı bir gebelik için önemlidir, çocuğun ileriki dönem hastalık riskine etkendir. Burada en kritik konu, anne iki kişilik yemek yemek durumunda değildir. İki kişiyi düşünerek kaliteli bir beslenme üzerine odaklanmalıdır. YEŞİM SALKIM: Anne sütü gerçek bir mucize; mutlaka emzirin. İyi beslenin ve siz de mutlaka bebeğinizi emzirin. Hamilelikte beslenmenin anne sütüne etkisi: - Hamilelikte beslenme son derece önemli, özellikle anne sütüne geçen suda çözünen vitaminler (tiamin, riboflavin, B6, B12 ve A vit için.) - Anne sütü en büyük miras. - Anne sütü bebek beslenmesinde en iyi seçenektir. - WHO and UNICEF doğumdan sonra ilk 6 ay sadece anne sütü önerir. Emzirme 2 yaşa kadar uygun ek besin ilavesiyle sürdürülmelidir. - Emziren annenin ilave mikronutrient ihtiyaçları normal bir kadına göre daha yüksektir... - Kaliteli bir anne sütü için annenin iyi beslenmesi ve sütüne yatırım yapması gererekir! Anne beslenmesi ve anne sütü - Herşeyden önce anne yeterli protein, yağ, karbonhidrat ve çoğu vitamin ve minerali dengeli alabiliyorsa iyi bir emzirme sağlayabilmektedir. - Anne sütündeki A vitamini, B1, B2, B12, C, D, iyot ve omega 3 değerleri doğrudan annenin beslenmesindeki alım ile ilişkilidir. Şeyda Coşkun: Emzirdiğin zaman anne olduğunu daha da bir anlıyorsun. Hayattaki en doğal olgu; bebeğinizi bu lüksten ayrı bırakmayın! 4 mucizenin beslenme ile desteklenmesi Fiziksel Gelişim: Gebe kalındığı andaki 1 hücre, 3. yılın sonunda 500 trilyon hücreye ulaşmaktadır. Hayatın hiçbir döneminde bu hızda fiziksel gelişim bulunmamaktadır. Zeka Gelişimi: 3 yılın sonunda beyin gelişiminin yüzde 80’i tamamlanır. Aynı zamanda beynin ağırlığı 3 katına çıkar. Bağışıklık gelişimi : Bağışıklık sisteminin en önemli organı olan barsak (gut) bariyerinin oluşumu 2 seneyi bulur. Erken dönemdeki beslenme barsaktaki yararlı bakteri oluşumunu ve barsak florasını etkiler. Sindirim sistemi: Bebek gelişmemiş bir sindirim sistemi ile doğar. Sindirim ve emilim kapasitesi erken dönemde gelişir. Işıl Reçber: Her zaman anne sütü bebeğinizi güçlendirir ve anne bebek arasındaki bağı kenetler. Hayattaki en doğal şeydir; anne olmanın en tatlı tarafı.. Lactamil nedir? Protein, vitamin ve minarelerle zenginleştirilmiş Lactamil Ailesi, emziren annenin beslenmesine destek olur. Emzirme döneminde iyi beslenen annenin bebeğinin gelişimi ideal olur. %80: Emziren annelerin yüzde 80’inde kemik yoğunluğunda azalma olabilir. %87: Hamilelikte vitamin&mineral kullanımı %50: Emziren annelerin yüzde 50’sinde demir eksikliği olabilir.

Devamını Oku

Şifalı Kinoa tarifleri

21 Şubat 2015

Latin Amerika’da 7 bin yıl önce kullanılan Kinoa Türkiye’de yeni yeni tanınıyor. Yaşlanmayı geciktirici etkisi, kanseri önlediğine dair bilgiler bitkiyi çok önemli hale getiriyor. Kinoa, hayvansal gıda kaynakları kadar değerli tek tahıl. Süt, yoğurt, tavuk, et gibi hayvansal ürünlerde bulunan amino asitler, ayrıca ete yakın, hatta filizlendirilmişse etten bile daha kıymetli protein emilim gücü var. Buğdaydan iki misli, pirinçten de çok daha fazla tahıl içeriyor. Susam ailesinden gelen kinoa aynı zamanda bir magnezyum kaynağı. Tahıllara kıyasla kinoanın besin değeri oldukça iyi. Temel amino asitler ve bol miktarda kalsiyum, demir ve fosfor içeriyor. 100 gram kinoa 372 kalori, 5,8 gram yağ, 69 gram karbonhidrat, 6 gram lif içeriyor. Kinoa genellikle pirinç ile aynı şekilde pişiriliyor ve çok çeşitli yemeklerde kullanılıyor.

İşte son dönemlerin gözdesi olan Kinoa ile tarifler

KİNOA SALATASI

Özlen Çopuroğlu Ev Kokusu kitabının yazarı

-1 su bardagı kinoa - Domates - Maydanoz - Limon suyu - Greyfurt suyu - Siyah zeytin - Avakado - Mısır
Kinoayı yıkadıktan sonra yağsız tavada kavurun, üstünü geçecek kadar sıcak suda rengi şeffaflaşana kadar kapağını kapatıp suyu çekene kadar da haşlayın. Pilav kıvamında pişirip soğumaya bırakın. Ayrı bir yerde çekirdeği çıkarılmış zeytin,doğranmış cherry domates,arzuya göre doğranmış maydanoz, fesleğen, iri parçalar halinde avakado, mısır, 1 limon suyu ve yarım greyfurt suyu ile karıştırıp 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edip harmanlayın. Kinoalı Brownie - 1 su bardağı kinoa evde un haline getirilecek - 3 yumurta - 1/4 bardağı kinoa un -200 gr bitter ya da sütlü çikolata ile karışık kullanılabilir. - 1 kahve fincanı kakao - 1 kahve fincanı esmer şeker - 1 paket kabartma tozu - 1 paket vanilya - 1 çimdik tuz - 100 gr tereyağ Kinoayı bir iki su yıkayıp süzün. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde incecik yayarak önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika pişirin. Baharat öğütücüsünden geçirip un haline getirin. Terayağı ve çikolatayı benmari usulü eritin bekletin. İyice soğuyunca içine yumurtaları ekleyip çok hızlı çırpın, kinoa unu, kakao, tuz, vanilya ve kabartma tozunuda ekleyip elinizle karıştırın.Yağlı kağıt serilmiş fırın kabına karışımı döküp yarım saat kadar pişirin. Fırın kabı ılındıktan sonra yağlı kağıdı ile brownieyi çıkarıp dilimleyebilirsiniz. Karışımı fırına vermeden fındık ekleyebilirsiniz. Bademli Susamlı Kinoa Salatası PınarSabancı Misa Mutfak kurucusu ve şefi - 1 bardak kırmızı kinoa (Isteyen beyaz da kullanabilir) - 1 bardak su - Çeyrek bardak dövülmüş, kavrulmuş badem - 1 yemek kaşığı kavrulmuş susam - 2 dal ince doğranmış taze yeşil soğan - Bir kaç dal maydanoz - 3 yemek kaşığı limon suyu - 4 çay kaşığı zeytinyağı - Az tuz Bir tencereye çok az zeytinyağı koyup iyi yıkanmış kinoayı içine atın. 3 dakika yağda çevirip, bir bardak su koyup, kapağı kapayıp kısık ateşte pişirin.(beyaz pilav pişirir gibi) Kinoa istenilen kıvama geldikten sonra suyu suzup, içine badem, susam, limon, yağ, sogan, ve maydanozu ekleyin. Hamsili Kinoa Salatası
Aydan Üstünkanat 300gr hamsiyi yağlı kağıt serili fırın tepsisine sıralayın. Üzerine karabiber, kuru nane ve tuz serpip fırının ızgara bölümünde 200 derecede 8dk kızartın. Yarım paket kinoayı haşlayın. Kapari tohumu, yarı kurutulmuş domates, bol taze nane, biraz ince kıyılmış dereotu limon suyu ve zeytinyağı ile harmanlayın. Üzerine naneli hamsileri serpiştirin.

Devamını Oku