Gazete Vatan Logo

Yaz tatili nasıl değerlendirilmeli?

Okulların kapanmasıyla birlikte öğrenciler için tatil başladı. Eğitimci ve öğrenci koçu Umut Esen, yaz tatilini eğlenceli geçirmeleri için çocuklara önerilerde bulundu.

Yaz tatili nasıl değerlendirilmeli?

Tüm öğrenciler için “iple çekmek” deyiminin cümlede kullanım örneği aynıdır: ‘Yaz tatilini iple çekiyorum.’ Sabırsızlıkla bekledikleri bu üç aylık tatil sürecinde sabah erkenden yollara düşmek, ödevler, sınavlar, stresler, projeler yoktur. Uzun süredir açık kalan ve birçok program üst üste açıldığı için hızı ve kapasitesi oldukça azalan bir bilgisayar için ‘restart/ yeniden başlat’ ne ise öğrenciler için de yaz tatili odur diyebiliriz” diyen Eğitimci ve Öğrenci Koçu Umut Esen bu uzun dönemi hem verimli hem de eğlenceli değerlendirmek için öneriler verdi.

Kaliteli dinlenin

Elbette tatilde öncelikle yapılması gereken şey iyice dinlenmek olmalı. Hem fiziksel hem de zihinsel bir dinlenme... Ancak bu “bol dinlenme ve bol bol eğlence” faslı tüm tatil boyunca sürmemeli, yerini giderek nitelikli hobilere, okumaya, kaliteli ve planlı zaman geçirmeye bırakmalı. Özellikle uyku düzeninize dikkat edilmeli.

Eksiklerinizi tamamlayın

Ders eksiği olan ve bu konuda kendini başarısız hisseden öğrenciler bu tatili açık kapatmak için bir fırsat olarak görmeli, hafif bir çalışma planıyla bu açıklarını kolayca kapatacaklarını unutmamalı.

Haberin Devamı

Bir sanat ve bir spor dalında etkin olun

Yaz tatilinde yetenek ve ilgilerine göre bir spor ve sanat etkiliğini sürdüren öğrenciler hem eğlenceli zaman geçirecekler hem de yeteneklerini geliştirebileceklerdir. Enerjilerini doğru kullanmış olmaları da yaşam kalitelerini artıracaktır.
Kitap okumanın sihirli formülünü kullanın
Okumak, başarılı öğrencilerin olmazsa olmazıdır. Yaz tatilinde okumamanın hiçbir mazereti yok üstelik. Öğrenci okuyacağı kitabı kendisi seçmeli. Çok basit bir hesapla, günde sadece 30 dakika ayırarak ne kadar çok okunabileceğini bulabiliriz: Ortalama hızda okuyan bir öğrenci yarım saatte yirmi sayfa kadar okuyabilir. Her gün 20 sayfa okumak, 90 günlük yaz tatilinde 1800 sayfa okumak demektir! Bu da ortalama 10 kitaba denk gelir. Okuduğu her sayfanın kendisine kelime haznesi, yorum gücü, dil becerisi ve genel kültür olarak döneceğini unutmamalıdır. Günde sadece yarım saat!
Teknolojik krizi fırsata çevirin
Bilgisayarların, ellerden düşürülmeyen tablet ve cep telefonlarının olumlu kullanımı teknolojiden uzak kalmadan nitelikli zaman geçirmeyi sağlayacak. Örneğin ilgilerini çeken konulardaki internet bloglarını keşfedip okumaları, iyi ve bilgili oldukları konularda blog açıp yazmaları, telefonlarına becerileriini geliştirebilecek uygulamalar indirip oynamaları (kelime türetme oyunları, sudoku, yabancı dil geliştiren oyunlar, bulmacalar...) hem eğlenceli hem de faydalı bir çözüm olacak.
Hobi ve kültürel etkinliklere zaman ayırın
İlgisini çeken ama o an fırsat bulamadığı konularda hobi dergileri alıp incelemeleri; sinema filmleri izleyip bunlar hakkında eleştiri yazmaları; bir hobi kursuna katılmaları, tatili verimli sağlayacak.
Unutmayın, bir insanın boş zamanını nasıl değerlendirdiği, onun niteliği hakkındaki en önemli göstergelerden biridir. Yaz tatilinin verimli geçmesi dileğiyle...

Haberin Devamı