Gazete Vatan Logo

Yaşlı aylığı nedir, kimler yaşlı aylığı alabilir?

65 yaşını doldurmuş vatandaşlar için devlet tarafından destek amacıyla ödenen yaşlı aylığına hak kazanmak için, kişinin bazı şartları yerine getiriyor olması gerekiyor. Yaşlı aylığı nasıl alınır, kaç paradır sorusunun cevabını merak eden vatandaşlar için işte yaşlı aylığı konusunda tüm merak edilenler.

Yaşlı aylığı nedir, kimler yaşlı aylığı alabilir?

2022 sayılı kanun kapsamında bağlanan aylıklardan biri olan yaşlı aylığı için, 65 yaşını doldurmuş vatandaşların bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. İşte detaylar.

YAŞLI AYLIĞI KİMLERE BAĞLANIR?

Yaşlı aylığı; 65 yaşını doldurmuş olan, nafaka bağlanmamış veya nafaka bağlanması mümkün olmayan, kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda iaşe ve ibateleri dâhil olmak üzere sürekli bakımı yapılmayan veya yaptırılmayan, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu hükümlerine göre harçlık almayan, sosyal güvenlik kurumlarından bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, isteğe bağlı prim ödemeyen, uzun vadeli sigorta kollarına tabi olacak şekilde çalışmayan, aynı hanede ikamet edip etmediklerine bakılmaksızın kendisi ve eşi dikkate alınmak suretiyle kişi başına düşen ortalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden (2019 yılı için 673,63-TL) az olan Türk vatandaşlarına bağlanır.

YAŞLI AYLIĞINA BAŞVURUSU

Aylık başvuruları kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılmaktadır.

Haberin Devamı

Başvuru için, TC kimlik numarası bulunan kimlik belgesi dışında herhangi bir belge gerekmemektedir. Vatandaş kimliği ile başvuruda bulunabilir. Başvuru formu doldurularak başvuru yapılır.

YAŞLI AYLIĞI ALAN KİŞİNİN ENGELLİ AYLIĞI ALABİLMESİ İÇİN ENGEL ORANI NE KADAR OLMALIDIR?

Yaşlılık aylığından faydalanan kişi yetkili sağlık kuruluşundan %70 ve üzeri bir engel oranına haiz rapor aldığı takdirde engelli aylığından da faydalanabilir. %70 oranının altında ise sadece yaşlı aylığı bağlanabilir. 65 yaşından önce %40-69 arası engelli aylığı bağlananların aylığının ödenmesine devam olunur.

YAŞLILIK AYLIĞI İLE ENGELLİ AYLIĞI BİRLİKTE ALINABİLİR Mİ?

Hayır, alınamaz; vatandaş yalnızca başvuru yaptığı aylığa göre aylık alabilir.

YAŞLI AYLIĞINDA MUHTAÇLIK DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILMAKTADIR?

Muhtaçlık değerlendirmesi; yaşlının kendisi ve eşinin gelir, servet ve harcamaları ile birlikte nafaka yükümlülüğü dikkate alınarak yapılmaktadır.