Gazete Vatan Logo

Yaşar Büyükanıt kimdir, nerelidir, kaç yaşında öldü?

Türkiye Cumhuriyeti'nin 25'inci Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt vefat etti. Yaşar Büyükanıt'ın vefat etmesinden sonra, ''Yaşar Büyükanıt kimdir?'', ''Yaşar Büyükanıt nerelidir, kaç yaşındadır?'' soruları araştırılıyor. Eşinden dört gün sonra vefat eden Yaşar Büyükanıt kimdir, kaç yaşında ve nereli? Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın hayatı...

Yaşar Büyükanıt kimdir, nerelidir, kaç yaşında öldü?

Türkiye Cumhuriyeti'nin 25'inci Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt 79 yaşında vefat etti. Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın eşi Filiz Büyükanıt da Yaşar Büyükanıt’tan dört gün sonra, 18 Kasım'da yaşamını yitirmişti. Bir süredir yoğun bakımda tedavi altında olan Yaşar Büyükanıt bu sebepten eşinin cenazesine de katılamamıştı. Son dakika olarak verilen haber sonrası, vatandaşlar ''Yaşar Büyükanıt kimdir?, ''Yaşar Büyükanıt nerelidir?'' sorularının cevabını araştırıyor. İşte Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında merak edilen yaşamına ait detaylar...

YAŞAR BÜYÜKANIT KİMDİR?

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 25. Genelkurmay Başkanı olan Yaşar Büyükanıt, 1 Eylül 1940 yılında İstanbul'da doğdu. 1959 yılında Erzincan Askerî Lisesi'nden, 1961 yılında da Kara Harp Okulu'ndan mezun olduktan sonra, 1963 yılında Piyade Okulu'nu bitirdi.

Orgeneral, Yaşar Büyükanıt, Filiz Büyükanıt'la evli ve bir kız çocuk babasıdır. İngilizce bilen Büyükanıt, Beykent TV'de, Kırmızı Çizgi programını sunuyordu.Beykent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (BÜSAM)'da danışmanlık yapmaktadır.

Haberin Devamı

1983-1986 yılları arasında Kuleli Askerî Lisesi Komutanlığı, 1986-1988 yıllarında ise Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanlığı yaptı. 1992 yılında tümgeneral rütbesine rütbesine terfi ettikten sonra, rütbede Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği ve 3 yıl süreyle Kara Harp Okulu Komutanlığı görevlerine getirildi. 1996 yılında korgeneral rütbesi aldı.

2000 yılında orgeneral rütbesine alan Yaşar Büyükanıt, 2004 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine, 31 Temmuz 2006 tarihinde de Genelkurmay Başkanlığı'na atandı.

30 Ağustos 2008 tarihinde ise emekli oldu.

2005 Şemdinli olayları sırasında bomba ve silahlarla yakalanan astsubay Ali Kaya hakkında yaptığı "Tanırız kendisini, iyi çocuktur." şeklindeki beyanatıyla ise yargıyı etkilediği gerekçesiyle, yargıyı savcılık tarafından, "örgüt kurmak, sahte belge düzenlemek ve görevi kötüye kullanmak" iddialarıyla Genelkurmay tarafından hakkında soruşturma açılması istenmişti. Bu olay sırasında, Yaşar Büyükanıt ise Avukat dahi tutmam. Çıkar kendimi savunurum dedi.

Haberin Devamı

2007 cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesindeki Genel kurmay internet sitesinden, medya tarafından o dönem E-muhtıra olarak adlandırılan bir bildiri yayımlamıştı.

Emekli olduktan 8 ay sonra ilk kez 32.Gün programında verdiği 7 Mayıs 2009 tarihli röportajda, E-muhtıra'yı bizzat kaleme aldığını açıklamış, 4 Mayıs 2007 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dolmabahçe Sarayı'nda yaptıkları ikili görüşmeyle günlerce gündemde kalmıştı.

WikiLeaks'in 29 Kasım 2010 tarihinde yayınladığı diplomatik belgelerde, Özkök'e karşı olan yedi general ismi verilmişti, Büyükanıt'ın ise ikili oynadığı söylenmişti.