Gazete Vatan Logo

Ocak ayında sıcaklık rekoru

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) yayınladığı küresel ısınma sıcaklık değişikliği haritasında, Kuzey Buz denizi, Orta Asya, Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika’nın bir bölümü, Alaska 1951-1980 arasında ölçülen sıcaklık ortalamalarına göre rekor kırdı.

Ocak ayında sıcaklık rekoru

Sıcaklık değişimleri ve mevsimler arası geçişler hariç tutulduğunda, 2016 yılının Ocak ayının sıcaklık ortalamasının, en sıcak yıl olarak kayıtlara geçen 2015’in ortalamalarının çok üzerinde olduğu görülüyor. Isınmanın ve sıcaklık değişimleri konusunda en fazla anomalinin görüldüğü bölge ise dünyanın kuzey yarım küresinin en üst noktasında yer alan Kuzey Buz Denizi. 4 santigrat ve 12 santigrat arasında meydana gelen ısı değişimi 1951-1980 ortalamasının üzerinde görülüyor. Türkiye ise 29 yıllık süreçte, Ocak ayında 0.2 ve 0.5 değişim ile sıcaklık istikrarını korusa da, en sıcak yıl olan 2015 yılına göre ısınmadan tüm dünya ile birlikte etkileniyor.

Hava sıcaklığı 6-10 derece azalacak

METEOROLOJİ Genel Müdürlüğü, mevsim normallerinin 8 ila 16 derece üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının hafta sonunda yağışla birlikte azalacağını duyurdu. Meteoroloji’den yapılan açıklamada, hafta başından itibaren mevsim normallerinin 8 ila 16 derece üzerinde, şubat ayı en yüksek sıcaklık ekstrem değerleri civarında ve üzerinde, gerçekleşen hava sıcaklıklarının; hafta sonunda yurt genelinde yağışlı sistemle birlikte 6-10 derece azalacağının tahmin edildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Baharın müjdecisi ‘cemre’

Baharın müjdecisi ilk cemre bugün düşüyor. “Ateş parçası” veya “kor halindeki ateş” anlamına gelen ve havanın ısınmasını ifade eden cemrenin ilki bugün havaya düşüyor. Suları ısıtıp buzların çözülmesini sağlayacağı inancına dayanan ikinci cemre 27 Şubat’ta suya düşecek, bu sene Şubat ayının 29 çekmesi nedeniyle ise üçüncü cemre 6 Mart yerine, 5 Mart’ta toprağa düşecek. Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü Sözlü Anlatımlar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, halk takviminin, tabiat olaylarına ve bunların tekrarlarına dayalı tecrübelerle oluştuğunu söyledi.