Gazete Vatan Logo

Muğla'nın neyi meşhur? Muğla'nın en meşhur yiyecekleri ve yerleri…

Muğla Türkiye ülkesinde yer alan hem kültürel hem turizm hem de yöresel lezzetlere sahip bir yerdir. Bilindiği gibi Muğla ülkemizin Ege bölgesinde yer almaktadır. Fakat topraklarının bir bölümü de Akdeniz sınırları içerisindedir. Bu yüzden de meşhur olduğu özelliklerde hem Ege'nin hem de Akdeniz'in etkilerini görmekteyiz. 

Muğla'nın neyi meşhur? Muğla'nın en meşhur yiyecekleri ve yerleri…

Muğla ilinde yaşayan insanların belirli bir şivesi ve kültürü vardır. Bu kültür diğer insanlar tarafından dikkat çekmektedir. Aynı zamanda doğa güzellikleri nedeniyle de her sene binlerce turisti misafir etmektedir.

Muğla'nın Neyi Meşhur?

Muğla ilinin yemekleri ve gezilecek yerleri meşhurdur. Bu sebepten dolayı da turizm şehri olarak kabul edilmektedir. Muğla ili kış turizminden çok sıcak memleket olmasından dolayı yaz turizmine uygundur. Denizleriyle meşhur kentte mavi bayrak almış çok sayıda koy da bulunmaktadır. 

Muğla ilinde yaşayan insanların belirli bir şivesi ve kültürü vardır. Bu kültür diğer insanlar tarafından dikkat çekmektedir. Aynı zamanda doğa güzellikleri nedeniyle de her sene binlerce turisti misafir etmektedir.

Muğla'nın En Meşhur Yiyecekleri 

Muğla mutfağında öne çıkan çok fazla lezzet vardır. İşte Muğla ilinin en meşhur yiyecekleri şöyle sıralanmaktadır:

Çökertme kebabı

Sündürme

Bodrum mantısı

Döş dolması

Milas köftesi

Ekşili balık

Oğlak yahni

Kabak çiçeği dolması

Muğla halkası

Lokma

Haberin Devamı

Börülce ekşisi

Tarhana çorbası

Muğla ilinin meşhur olan yiyeceklerine baktığımızda yiyeceklerin isminin Muğla ilçelerinden geldiğini görmekteyiz. Dolayısıyla bu saydığımız meşhur yiyecekler Muğla iline yani ilçelerine özgüdür. Örneğin Milas köftesi, Bodrum mantısı ve Muğla halkası buna örnektir. 

Deniziyle bilinen Muğla yöresinde sıklıkla balık yemekleri de meşhur görülmektedir. Kısaca buranın halkı balıktan ve çeşitlerinden çok sayıda yiyecek üretmektedir. Kabak çiçeği ise Muğla ilinin bitki örtüsünü oluşturmakta ve ikliminden dolayı ülkemizde burada yetilmektedir. Durum böyle olunca meşhur yiyeceklerde kabak çiçeği dolmasını saymadan olmaz. 

Muğla'da meşhur olan yiyeceklerin her birinin farklı özellikleri ve farklı yapılış teknikleri vardır. Bu yiyecekleri Muğla ilinde meşhur yapan da bu kavramdır. Örneğin Bodrum mantısı minikliği, kıyması, sarımsaklı yoğurdu, tereyağı, baharatı, haşlanması ve fırınlanmasıyla öne çıkmaktadır. Muğla halkası ise hamur işlerinde öne çıkan meşhur bir lezzettir. 

Haberin Devamı

Çökertme kebabı ve oğlak yahni gibi meşhur yemekleri ana yemek olarak tüketilirken börülceden yapılan meşhur salatalar başlangıç olarak tüketilmektedir. Lokma da Muğla iline ait en meşhur tatlıdır. Çorbasız olur mu dediğinizi duyar gibiyim bu yüzden de tarhana çorbası Muğla ilinin en meşhur çorbasıdır. 

Muğla'nın En Meşhur Yerleri 

Muğla bir turizm kenti olduğundan dolayı aslında bütün yerleri meşhur sayılmaktadır. Kelebekler vadisi, Bodrum kalesi ve Halikarnas Mezolesi en meşhur yerleri olarak tarihe geçmiştir. 

Muğla dendiği zaman akla ilk gelen yerler Ölü Deniz, Bodrum ve Fethiye yerleridir. Bu ilçelere ve beldelere bağlı çok sayıda meşhur koy bulunmaktadır. Bu koylar da denizi ve doğasıyla meşhurdur. El değmemiş kuma sahip koyları belki de en meşhur yerleridir. 

Kabak koyu ve saklı kent gibi koylar mutlaka görülmesi gereken Muğla meşhur koylarıdır. Muğla meşhur yerler dendiğinde turizm dışında akla tarihi yerler de gelmektedir. Örneğin kral mezarları, Likya yolu, Marmaris kalesi, Bodrum antik tiyatro ve kaunos antik kenti buram buram Muğla tarihi kokan meşhur yerlerdir. 

Haberin Devamı