Gazete Vatan Logo

Mermer ocağı 20 yılda bir tepeyi yok etti!

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde teleskop aynalarına büyük zarar veren mermer ocaklarının tahribatı 1996 ve 2016 yıllarında çekilen iki fotoğrafla gözler önüne serildi

Mermer ocağı 20 yılda bir tepeyi yok etti!

Antalya Bakırpe’de 1997’de açılan TUG (TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi), etrafındaki mermer ocaklarının oluşturduğu toz ve ışık kirliliği nedeniyle uzun yıllardır sorun yaşıyor. Gözlemevi etrafında faaliyet gösteren 4 mermer ocağının oluşturduğu toz bulutu ve gece çalışmalarında kullanılan spot ışıklardan kaynaklı ışık ve toz kirliliğine yönelik TÜBİTAK Bursa Test ve Analiz Laboratuvarı’nda (BUTAL) yaptırılan analiz sonuçlarında, TUG’un en büyük teleskobunun kubbesinde biriken tozların, mermer ocaklarından kaynaklanan kalsiyum tozları olduğu tespit edildi.

Yasaklı alan oldu

Gözlemevine 5 kilometre çapındaki alan içersinde faaliyet gösteren 4 mermer ocağının oluşturduğu toz bulutu ile ışık ve toz kirliliğinin uzay ve gökyüzü gözlemlerini olumsuz etkilemesi nedeniyle 225 kilometrekare alan ’Yasaklı Bölge’ ilan edildi. Bu bölgede mevcut ocaklar dışında yeni ocak açılamayacak, mevcut ocaklar da kapasite artışına gidemeyecek. Bu ocakların işletme ruhsatları en son 2021 yılında sona ereceğinden, hem doğa tahribatının hem de gözlemevi için toz ve ışık kirliliğinin süreceği anlamını taşıyor.

Haberin Devamı

Kapatma davası

Sedir, kızılçam ve karaçamla kaplı ormanlık alanlara sahip bölgede kurttan dağ keçisine zengin yaban hayatının yanı sıra, mutlak koruma altına alınmış su kaynakları da bulunuyor. Eteklerinde köylülerin portakal, limon, mandalina gibi narenciye ve nar yetiştirdiği, yüksek alanlarında da hayvancılıkla uğraştığı bölgede, mermer ocaklarının hem tarımsal alanlara hem de doğal hayata büyük zarar verdiği düşünülüyor. Hisarçandır köylülerinin dört mermer ocağından üçünün kapatılması için açtığı davalar da sürüyor. Diğer ocağa dava açılması için de hazırlık yapılıyor.