Gazete Vatan Logo

Mavi gözlü bahriyeli engin denizleri sevdi

TSK'nın ilk kadın gemi komutanı altı ay önce atandı. 26 yaşındaki deniz üsteğmen Gökçen Fırat'la Tuzla'daki E-2 eğitim gemisinde ilk VATAN görüştü

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı, emekli Oramiral Vural Bayazıt 5'inci kişisel resim sergisinin açılışında sorularımızı yanıtlarken satır arasında söylemişti:

"Donanmada bir ilk yaşanıyor ama kimse farkında değil. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde ilk defa bir bayan subay, gemi komutanı oldu."

Bu bilgiyi aldıktan sonra Genelkurmay Başkanlığı Basın Enformasyon Dairesi'ni aradık. Verdikleri cevap, "Evet, bir bayan üsteğmenimiz gemi komutanı olarak atandı. Ancak ismini açıklama yetkimiz yok. Siz röportaj için gerekli başvurularınızı yapın." Ve başvurumuza 45 gün sonra yanıt geldi: "Röportaj talebiniz uygun bulunmuştur..."

Kendinden emin
Tuzla Deniz Harp Okulu'nda görevli, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ilk kadın gemi komutanı 26 yaşındaki deniz üsteğmen Gökçen Fırat'la, komutanlığını yaptığı E-2 gemisinde görüşecektik. İstanbul'u kara kışın esir aldığı gün Tuzla Deniz Harp Okulu'nda Gökçen üsteğmenimizle tanıştık. İlk dikkatimizi çeken, kendinden emin duruşu ve deniz mavisi gözleri. Komutanlığını yaptığı eğitim gemisinde 2 astsubay 7 erbaş görev yapıyor. Komutan gemiye adımını atmadan mürettebat ana güvertede hazır.

Fırat, "büyüyünce ne olacaksın" sorusuna hiç doktor ya da öğretmen cevabı vermemiş. "Ben hep asker olmak istedim. Bu isteğim denizde olma isteğiyle de birleşince deniz subayı olmayı tercih ettim. Gemi komutanı olmaksa hayalimdi" diyor, şimdi çok mutlu.

Haber gemide geldi
Gemi komutanı olarak atandığı haberini nasıl aldığını şöyle anlatıyor: "Marmara'da seyir halindeydik. II. komutanımız Deniz Kurmay Kıdemli Binbaşı Bülent Olcay bana, 'E-2'nin yeni komutanı sizsiniz' dedi. O an söyleyecek bir şey bulamadım. Çok gurur verici bir andı benim için. Bu haberi ilk ailemle paylaştım. Onlar da çok sevindi, gurur duyuyorlar." "Askerlik
zor değil mi?" deyince hafif kızıyor: "Kadın olmuşsun, erkek olmuşsun önemli değil. Askerlikte kadın-erkek yok, ast ve üst var."

"Gemide kadın bulunması uğursuzluk getirir" diye bir söz vardır... Üsteğmene hatırlattığımızda gülüyor: "Batıl inanış bile diyemiyorum. Bu söz ne Türk Silahlı Kuvvetleri'ni ne de bahriyeliyi bağlar."

5 yıldır gemide
Önce işim, özel hayat sonra gelir
Röportaj boyunca sorularımıza kısa kısa cevaplar veren Gökçen Fırat pek çok liman gezmiş bugüne kadar. Cenova, Odessa, Barselona, Varna... En çok beğendiği Barselona. İstanbul doğumlu Fırat, 1994'te Deniz Harp Okulu'na girmiş. Beş yıl TCG Yavuz gemisinde görev yapan Fırat, bekar. Mesleğini evlilik için engel olarak görmüyor ama hemen ekliyor: "Önce işim sonra özel hayatım..."

Kadın komutan adayları sırada
E-2 gemisiyle sadece Marmara Denizi'nde seyre çıkıyorlar. Fırat anlatıyor: "Harp Okulu öğrencileri derste öğrendiklerini gemimizde tatbik ediyor. Özellikle bayan öğrenciler ders bittikten sonra yanıma gelip merak içinde 'Nasıl gemi komutanı olabiliriz komutanım' diye soruyor. Deniz Harp Okulu'nda gemi komutanı olmaya aday daha birçok bayan subayımız var. Her geçen gün sayılarının artacağına da inanıyorum."

Haberin Devamı