Gazete Vatan Logo

Korkacak bir şey yok!

Tatil beldelerinde yaşanan değişimler korkutuyor

Korkacak bir şey yok!

Marmaris, Tekirdağ ve İstanbul Büyükçekmece açıklarında denizde görülen değişimler, bölge halkını korkuttu. Ancak uzmanlar “Değişimler normal” dedi.

Deniz çekildi Kızkumu ortaya çıktı

MARMARİS’in Orhaniye köyüne gelen yerli ve yabancı turistlerin üzerinde yürüdükleri Kızkumu, suların çekilmesiyle ortaya çıktı. Normal zamanda üzerinde diz seviyesine kadar su bulunan Kızkumu, suların 50 metre kadar çekilmesiyle gözle görünür hale geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Kısa süreli çekilmelerde deprem olur. Buradaki çekilme uzun süreli olduğundan deprem olmaz, kimse korkmasın” dedi.


Denizin rengi değişti

TEKİRDAĞ Doğa Sporları ve Havacılık Kulübü (TEDOHAVK) Başkanı Kadir Aksoy, yamaç paraşütüyle uçarken Marmara Denizi’nin Tekirdağ’ın Şarköy açıklarında denizin renginin turuncuya dönmüş halini görüp, bunu görüntüledi. Denizin bu rengi almasının, ’Red Tide’ (Kırmızı gelgit) olarak adlandırılan mevsimsel bir reaksiyon olayı olduğu ve yılda birkaç kez yaşandığı öğrenildi.


‘RED TİDE’ NEDİR?

Bu biyolojik oluşum, ilkbahar veya yaz aylarında sıcak sularda görülüyor. Çoğunlukla bazı canlı türlerinin zaman zaman oluşturduğu sürüler tarafından oluşturuluyor. Bu sürüler bulundukları suya kırmızı bir renk veren ve zaman zaman öldürücü bir etkiye de sahip olan toksin salgılıyorlar. Bu toksinlerin yoğunluğuna göre su renk değiştiriyor.

Haberin Devamı