Gazete Vatan Logo

Hekimleri diplomasız, hastaları dolandırıcı! Genç diş hekimine sahte klinik şoku

Türkiye ‘sahte doktor' Ayşe Özkiraz olayını konuşurken, İzmir’de yaşanan bir olay bu kadar da olmaz dedirtti. Hekimleri diplomasız, hastaları ise dolandırıcı çıkan klinikte, çiçeği burnunda diş hekimi kabusu yaşadı. Hem hastaların hem de genç diş hekiminin mağdur olduğu olayla ilgili açıklama yapan Avukat Mustafa Karakum, “Meslek odalarından mutlaka teyit edin” uyarısında bulundu.

Hekimleri diplomasız, hastaları dolandırıcı! Genç diş hekimine sahte klinik şoku

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

İnsanların zaaflarını öğrenen fırsatçılar türlü türlü yöntemlerle, vatandaşları kandırmaya devam ediyor. Son günlerde ortaya çıkan ‘sahte doktor' Ayşe Özkiraz olayı gündemdeki sıcaklığını korurken, İzmir’de bir diş hekiminin başına gelen bu kadar da olmaz dedirtti. Bu kez sekreterinden, teknisyene kadar herkes sahte hekim çıktı.

Mesleğe yeni giriş yapan F.D.’nin anlattıkları ise akıllara durgunluk veren cinsten. Üniversitenin Diş Hekimliği bölümünden mezun olan F.D., mesleğini yapabilmek için özel bir muayenehaneye iş başvurusunda bulundu. Başvurusu kabul olan ve burada çalışmaya başlayan genç diş hekimi, başına gelenler karşısında büyük şok yaşadı. Yaşadıklarına ilişkin detayları paylaşan F.D, mesleğinin başında büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını dile getirdi.

“TEKNİSYEN HEKİM GİBİ OPERASYONLARA GİRMİŞ”

Çalıştığı özel muayenehanede kendisini diş hekimi olarak tanıtan kişinin sahtekar olduğunu ifade eden F.D., "İşe başladığım klinikte bana diş hekimi olarak tanıtılan kişilerin hal ve hareketlerinden şüphelenmeye başladım. Sorular sormaya başladım; ‘nerden mezunsunuz’ gibi... Daha sonrasında bu kişilerin aslında hekim olmadığını ve teknisyen olduğunu öğrendim. Öğrendiğime göre, klinikte yetkileri olmamasına rağmen bu kişiler diş çekimi, dolgu, ortodontik tedavi bile yapıyorlarmış” dedi.

“ŞÜPHELENDİM AMA BU KADARINI DA DÜŞÜNEMEDİM”

İş yapma tarzlarından hekim olmadıklarını sezdiğini ama bu kadarının da olabileceğini düşünemediğini belirten F.D., “Hastalara, klinikte çalışan sekretere bile kendilerini doktor olarak tanıtıp aylarca kandırmışlar. Hastalar bunların yaptıkları hiçbir işten memnun değillerdi zaten. Hep şikayetle geri dönüyorlardı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“HASTA DA DOLANDIRICI ÇIKTI”

“Durumu öğrenince işten ayrılmak istedim” diyen F.D, yaşadığı kabusu şu ifadelerle anlattı: “Tabi ki paramı da vermek istemediler. Daha sonrasında ‘hasta ödemesini size yapacak hocam’ dediler. Fakat hasta da dolandırıcı çıkınca ben herhangi bir şekilde ücret alamadan klinikten ayrıldım. Çünkü bu tarz dolandırıcı insanlarla uğraşmak istemedim. Böyle olayları yaşayan birçok diş hekimi arkadaşım var. Umarım yakın zamanda tamamen teknisyen ticarethanesi olmuş diş klinikleri kapatılır ve hekimlerin güvenle sağlıklı bir şekilde tedavi yapabildikleri yerler haline gelir.”

“SİGORTA DA YAPMADILAR, PARA MI DA ALAMADIM”

‘Ödemesini size yapacak’ dedikleri hastanın bir kumarhane sahibi olduğunu parayı istediğini fakat alamadığını belirten F.D., “Burada fazla çalışmadım, Sigorta da yapmadılar. Ülkenin hekimlerinin geldiği duruma bak” diyerek isyanını dile getirdi.

Haberin Devamı

“BAKANLIKTAN YETKİLİ KİŞİLER DENETLİYOR”

Yaşanan mağduriyete ilişkin gazetevatan.com’a açıklamalarda bulunan Avukat Mustafa Karakum, “İnsanların kamuya bile sahte doktor olarak girebildiği bir sistemde kişilerin nasıl uyanık olacağı ile ilgili fikir vermek gerçekten çok zor. Bu olayda; diş hekiminin yaşadığı sıkıntıların yanında hastaların da yaşadığı sıkıntılar söz konusu. Çünkü diş hekimi olmayan kişiler muayeneye girip hastaları tedavi etmiş” değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık bakanlığı personelinin yeni açılan ve açık olan klinikleri denetlediğini ifade eden Karakum, “Bizzat tanıdığım bir arkadaşım bu tip muayenehaneleri denetleyen kurulun içinde yer alıyor. Yani diş hekimi diplomasına sahip olmayan bir kimse elini kolunu sallayarak diş hekimi olmayan bir muayenehane açamaz. Anladığım kadarıyla burada parası olan teknisyenler, kliniği açıp tüm sürece hazır hala getirmişler. Daha sonra da diploması olan bir diş hekiminin diplomasını oranın sahibi gibi göstermişler” dedi.

Haberin Devamı

“İLGİLİ KURUM VE KİŞİLER MESLEK ODALARINDAN TEYİT EDİLMELİDİR”

“Mesleğe yeni başlayanların; eğer varsa diş hekimlerini teyit edecekleri bir kurum, çalışacakları yeri buradan teyit ettirmeliler” uyarısında bulunan Karakum, “Orada istihdam edildiyse ve orda sözleşme imzaladıysa oradaki maaşını alması gerekiyor. Sözleşmede neye imza attığına çok dikkat etmesi gerekiyor. Örnek vermek gerekirse parası olan katip ya da başka kişiler bir diploma ile avukatlık bürosu açıp orada avukat istihdam edebiliyor. Sahibi de avukat görünüyor. Bu tip şeyler her meslekte mevcut maalesef. Bu kadar işsiz mezunun olduğu bir ülkede, sömürü de kaçınılmaz oluyor ne yazık ki. Burada kişiler öncelikle kendi hukukuna riayet edecek. Yani iş kanuna aykırı hiçbir şeye imza atmayacak. Yanlış gördükleri yerde durmayacak. Hastalar açısından ise teyit nasıl olur bilmem ama en azından bir diploma sormalılar. Eğer diş hekimleri odasında böyle bir kayıt varsa oraya da sorabilirler” dedi.

Haberin Devamı