Gazete Vatan Logo

Düzeltme İşareti (Şapka) Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Şapka İşareti Nasıl Yapılır?

Düzeltme işareti aynı zamanda düzeltme imi olarak bilinir. Ayrıca daha çok şapka işareti olarak ifade edilmektedir. Ses değerini inceltmek amaçlı harflerin üzerine gelen bir diyakritik işaret olduğunu söylemek mümkün. Böylece kabaca ve sert söylenen kelimeler çok daha yumuşak bir şekilde ifade edilir.

Düzeltme İşareti (Şapka) Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Şapka İşareti Nasıl Yapılır?

Genelde kelime içerisindeki belli bir harfin üst kısmına getirilerek kullanılır. Bu durum hangi harfin üstüne gelmiş ise o harf üzerinden yumuşama gerçekleşir. Türkçede birçok farklı kelime üzerinden öne çıkar ve kullanılır. Ancak günümüzde artık pek fazla kullanılan bir sözcük olmadığını söylemek gerekir.

Düzeltme İşareti (Şapka) Nedir?

Düzeltme işareti aynı zamanda şapka olarak bilinmektedir. Bu durum harflerin üzerine getirilen, ses değerini inceltmek için kullanılan diyakritik işaret şeklinde bilinmektedir. Örneğin kar kelimesi içerisinde a harfinin üzerine şapka gelir. Böylece okunuşu çok daha ince ve yumuşak şekilde ele alınmaktadır.

Bu şekilde Türkçede birçok farklı harf üzerinden düzeltme, yani şapka işareti kullanıldığını söylemek gerekir. Son yıllarda çok fazla kullanılan bir işaret olmadığını da eklemek mümkündür. Çünkü artı kelimeler şapka olmadan da durumu anlatmak suretiyle değerlendirilir.

Düzeltme İşareti (Şapka) Ne İşe Yarar?

Türkçe içerisinde dil bilgisi olarak en önemli işaretlerden biri düzeltme işaretidir. Aynı zamanda şapka işareti olarak bilinen bu işaret, genelde harflerin üzerine getirilen bir sembol olarak öne çıkar. Böylece ses değerini daha ince hale getirerek yumuşak şekilde tonlama olanağı vermektedir.

Haberin Devamı

Diğer bir ifadeyle ses inceltmek amaçlı harflerin Üzerine gelen bir diyakritik işaret şeklinde bilinir. Özellikle Türkçede çok fazla kullanılan bir işaret olarak ön plana çıkar. Ancak son zamanlarda artık bu duruma çok fazla gerek duyulmuyor.

Klavyede Şapka İşareti Nasıl Yapılır?

Klavye üzerindeki bazı tuşları kullanarak kolay bir şekilde şapka işareti oluşturmak mümkündür. Bunu gerçekleştirmek için öncelikle klavyedeki shift tuşuna basılı tutulur. Daha sonra klavyenin üst bölümünde bulunan 3 tuşuna basılır.

Hemen arkasından Space tuşuna basarak şapka işareti ortaya çıkar. Tabii bunu gerçekleştirmeden önce kullanılmak istenen harfin üzerine gelinir. Böylece istenilen kelime daha ince ve yumuşak hale getirilerek değerlendirilebilir.