Gazete Vatan Logo

Dünya'da sektörleri geliştirdi! Kilit konumda

Biyoteknoloji Vadisi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Varlıbaş, yapay zekanın devreye girmesiyle biyoüretim, sürdürülebilirlik ve ilaçların etki faktörlerinde devrim niteliğinde değişikliklerin yaşanabileceğini söyledi. Varlıbaş, “Dünya, tüm sektörleri geliştiren kilit güç olarak biyoteknolojiyi görmektedir" dedi

Dünya'da sektörleri geliştirdi! Kilit konumda

Avusturya’da Zeta sempozyuma katılan Dr. Ercan Varlıbaş ayrıca bu organizasyon kapsamında biyoteknolojik üretim merkezlerini de ziyaret etti. Dr. Varlıbaş, sempozyum ve geziyi değerlendirirken, dünyadaki biyoteknoloji alanına yönelik etkinliklere de değindi.

 Dr. Varlıbaş, “Biyoteknoloji Vadisi olarak dünyadaki yenilikleri takip ediyor ve bunların ötesine geçmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünya, tüm sektörleri geliştiren kilit güç olarak biyoteknolojiyi görmektedir. Bunu ülkelerin biyoteknolojiye yaptığı yatırımlardan anlıyoruz ayrıca düzenli olarak kalitesi ve seviyesi yükselen uluslararası kongre ve sempozyumlarda da hissedebiliyoruz. Genel olarak etkinliklere örnek vermek gerekirse; Amerika’daki Bio International Convention, Biotech Week, Sentetik Biyoteknoloji Konferansı, Avrupa’da Biotechx Europe, Kore’de Bio Korea, Tayland’da Biyo Asya Pasifik’i sayabiliriz. Özellikle biyoteknoloji odaklı çalışan ve bu alanda yatırım yapan ülkelerde bu tarz organizasyonlar yoğunlaşıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

 "YEPYENİ BİR DÜNYANIN BEKLEDİĞİNİ HİSSETMEMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Dr. Varlıbaş, şöyle devam etti: “Biyoteknoloji ve yaşam bilimlerinin geleceğine işaret eden etkinliklerden biri de geçtiğimiz günlerde Avusturya’da düzenlenen Zeta sempozyumuydu. Bu sempozyumda 150’nin üzerinde biyoteknoloji sektöründeki etkin kişilerle bir aradaydık. Konuşmacılar da sektörde önemli konumda bulunan kişilerdi. Biyoüretimden dijital dönüşüme, bu alandaki yeni yapay zeka uygulamalarına, yenilikçi süreçlere, gen tedavilerine kadar birçok alana değinildi. Yuvarlak masa toplantıları yapıldı. Bu tarz etkinliklerin en güzel yanlarından biri de ağ oluşturması ve sektörün birbirini yakından tanıması. Bilgi alışverişi, yeniliklerin izlenebilmesi. Bu sempozyumda; yapay zeka araçlarıyla birlikte biyoüretim, sürdürülebilirlik ve ilaçların etki faktörlerinde yaşanabilecek devrim niteliğindeki değişikliklere daha da yakınlaştık. Bizi yepyeni bir dünyanın beklediğini hissetmemek mümkün ” dedi.

“AĞLAM ADIMLARLA İLERLEYECEĞİZ”

Haberin Devamı

Avusturya’da genel olarak devlet yatırımlarının oldukça revaçta olduğunu söyleyen Dr. Varlıbaş, “Akademi-sanayi iş birliklerine de imza atıyorlar. Ülke, biyoüretim yöntemlerini geliştirmeye devam ediyor ve özellikle bu alanda vasıflı, deneyimli iş gücüyle öne çıkıyor. Tüm bu çalışmaları yerinde incelemek, gözlemlemek oldukça verimliydi. Sanayicilerimiz açısından da bu tarz sempozyum, gezi, kongre, fuar gibi organizasyonlar önemli. Dünyayla entegre gelişmeleri takip edip bunların da ötesine geçen sanayicilerimiz var. Türkiye olarak gerçekleştirdiğimiz Biyoteknoloji Vadisi’nde de sanayicilerimizle bu alanda henüz yapılmayanları da başararak sağlam adımlarla ilerleyeceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.