Gazete Vatan Logo

Domuz gribi öldürdü

Sivas’ta özel güvenlik şirketi sahibi 39 yaşındaki Mustafa Atar, domuz gribi tanısıyla tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi

Sivas’ta özel güvenlik şirketi sahibi evli ve 3 çocuk sahibi Mustafa Atar, yüksek ateş şikayeti ile 19 Şubat’ta Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne başvurdu. Atar’dan alınan kan örnekleri Ankara’ya gönderilerek incelendi. Yapılan tetkiklerde Atar’ın kamuoyunda ’domuz gribi’ olarak bilinen H1N1 virüsüne yakalandığı belirlendi.

Hastanenin anestezi yoğun bakım servisine yatırılan Atar, yapılan tüm müdahalelere rağmen dün yaşamını yitirdi. Yakınlarına teslim edilen Atar’ın cenazesi, kılınan namazının ardından toprağa verildi. Hastanede bir kişinin daha aynı tanı ile tedavi gördüğü ve durumunun kritik olduğu belirtildi.

Başhekim açıklaması

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe yaşamını yitiren işadamı Mustafa Atar’ın kendilerine 19 Şubat’ta akciğer enfeksiyonu ve buna bağlı bazı bulgularla müracaat ettiğini belirterek şu açıklamayı yaptı: ”Biz hastayı görür görmez şikayetlerinden anladığımız için direk yoğun bakıma yatırdık. Yoğun bakımda hastanın şikayetleri daha da ilerledi. Genç hasta olması ve şikayetlerinin bu kadar hızlı ilerlemesi ve yapılan değerlendirmeler sonucunda hastamızda domuz gribi şüphesi düşünüldü. Hastamız zaten bu şüpheyle yatırıldığı için tüm tedbirler alınmıştı. Özel izole bir odaya alındı. Gerekli tüm tedbirler alındı. Zaten bu bölgede bu tür hastaları bizim hastanemiz kabul etmekte. Bu hastayla ilgili Ankara’ya gönderdiğimiz testlerin sonucu pozitif geldi. Ve sonuçta zaten hastamıza uygun tedavi uygulanmaya başlamıştı ama hastamızı, şikayetlerini giderek artmasına bağlı olarak yoğun bakımda mekanik ventilatör dediğimiz cihaza bağladık. Bu cihaza bağlandıktan sonra tüm tedavilere rağmen hastanın şikayetlerinin ve kliniğinin düzelmemesi, daha da ağırlaşması sonucu 1 Mart’ta hastamızı çoklu organ yetmezliği ve sepsise ve akciğer yetmezliğine bağlı olarak kaybettik.”

Haberin Devamı

Öte yandan Atar’ın hastalanmadan bir süre önce yurt dışına çıktığı ve virüsü buradan kapmış olabileceği değerlendiriliyor. Atar’ın Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi’nden önce özel bir hastaneye başvurduğu ve boğaz enfeksiyonuyla ilgili tedavi gördüğü, ancak durumu ilerleyince Cumhuriyet Üniversitesi’ne başvurduğu belirlendi.

Haberin Devamı

‘İyisin diye eve yolladılar’

MUSTAFA Atar’ın dayısı Kurban Çelik, yeğeninin kentteki özel bir hastaneye başvurduğunu söyledi. Özel hastanenin acil servisinde Atar’a iğne ve ilaç verildiğini belirten Çelik, “Basit bir enfeksiyon diye eve gönderdiler” dedi. Tedavi sürecinde yeğeninin iyileşmediğini dile getiren Çelik, “Basit bir gribal enfeksiyon denildi ve iğne ilaç tedavisiyle iyi olacağını söylediler. Aynı hastanede iğnelerimizi sabah akşam vurdurduk. Ateşi 40-42 dereceden aşağıya düşmedi. 5-10 günümüzü orada heba ettik” dedi.

Domuz gribi nedir?

A(H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır. Domuz gribi denmesinin sebebi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzemesidir. Bu yeni virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır.

Haberin Devamı

Nasıl bulaşmaktadır?

Domuz gribinin de yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir.

Bulaşıcı mıdır?

Bulaşıcıdır ve insandan insana geçmektedir.

Belirtileri nelerdir?

Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve yorgunluk. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir. Hastalığa yakalanan kişiler belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar.

Nerede yaşar?

Öksürük ve hapşırma yoluyla, hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye, masa gibi yüzeylere bulaşabilir. Kişi virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Dokunulduysa eller yıkanmalıdır. Kapı kolu, masa, bardak vb yüzeylerde 2-8 saat canlı kalır.

Haberin Devamı

Acil müdahale belirtileri?

Nefes darlığı, Bilinç bulanıklığı, sık ve uzun süreli kusma

Çocuklarda

Hızlı veya zor nefes alma, Vücutta solgunluk ya da morarma, Beslenememe, uyarılara cevapta azalma ve uyku hali huzursuzluk, ateşle beraber döküntü görülmesi

Domuz Gribi Tanısı

Tanı PCR yöntemi ile konulmaktadır. Test bu konuda özelleşmiş laboratuvarlarda yapılmaktadır.

İlacı var mı?

Evet. Doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar doktor tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır.