Gazete Vatan Logo

Dolu mu yağacak? Dolu uyarısı yapılan iller hangileri? AKOM dolu uyarısı…

Dolu yağacak mı, dolu uyarısı yapılan iller hangileri? İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet ve Koordinasyon Merkezi (AKOM)’dan yapılan açıklamada, İstanbul bugün öğle saatlerinden itibaren yağışlı havanın etkisi altına gireceği, saat 22.00’e kadar etkili olması beklenen yağışla birlikte bazı bölgelerde dolu yağışına karşı tedbirli olunması gerektiği ifade edildi.

Dolu mu yağacak? Dolu uyarısı yapılan iller hangileri? AKOM dolu uyarısı…

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 12 ile turuncu ve sarı kodlu uyarısı yaptı. Yetkililer, ani sel, su baskını, yıldırım, heyelan, yerel dolu yağışı ve yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması konusunda uyardı.

Dolu mu yağacak?

AKOM'dan yapılan açıklamada, "İstanbul’da saat 13.00 itibariyle etkili yağış bekleniyor. İstanbul genelinde kuvvetli, yer yer şiddetler sağanak yağmur beklendiği duyuruldu. Saat 22.00’e kadar etkili olması beklenen yağışlarla birlikte bazı bölgelerde dolu yağışı da bekleniyor" denildi. Ayrıca yağışlı havanın cuma akşam saatlerine kadar etkili olabileceği de belirtildi.

AKOM'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "İstanbul’da saat 13.00 itibariyle etkili yağış bekleniyor. Saat 22.00’e kadar etkili olması beklenen yağışlarla birlikte bazı bölgelerde dolu yağışı da bekleniyor. Yoğun şimşek ve yıldırımla birlikte yağış anında kuvvetli rüzgarın yer yer saatte 50 km hıza çıkma ihtimali bulunuyor. Özellikle çatı uçmalarına karşı tedbirli olunması istendi. Ani bastırma ihtimali bulunun yağışların göllenmelere, kot seviyesinin altında kalan kesimlerde su baskınlarına, yağışın şiddetine göre de derelerde taşkınlara neden olabilir. Cuma akşam saatlerine kadar İstanbul genelinde etkili olması beklenen serin ve yağışlı havaya karşı tedbirli olunması öneriliyor."

Haberin Devamı

Dolu uyarısı yapılan iller hangileri

AFAD'dan, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan verilere göre yapılan açıklamada; çarşamba günü için uyarı yayımlandı.

Açıklamada, 11 ilde etkili olması beklenen kuvvetli yağışlara ilişkin de "24 Ağustos Çarşamba günü; Marmara'nın güney ve batısı ile Kuzey Ege'de görülecek sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların; Edirne, Tekirdağ, Yalova, Bilecik, İzmir, Manisa ve Kütahya'da kuvvetli, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Edirne'nin güneyi ile Tekirdağ'ın batısında yer yer çok kuvvetli olması beklenmektedir" ifadelerine yer verildi. 

Açıklamanın devamında vatandaşların sel ve su baskınlarına karşı dikkatli olması gerektiği belirtilerek şu uyarılar yapıldı:

Haberin Devamı

"Bu hava tahminleri doğrultusunda; Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Balıkesir, Yalova, Bilecik, İzmir, Manisa, Kütahya ve Bursa Valiliklerine meydana gelebilecek ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, kıyılarda hortum oluşma riski ve yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı ilgili birimlerin uyarılması, iletişim kanallarının açık tutulması, ihtiyaç duyulabilecek araç, iş makinesi ve personel planlamasının hazır bulundurulması, teyakkuza geçilerek gerekli tedbirlerin alınması, müdahale planlamasının yapılması, müdahale birimlerinin hazır halde bekletilmesine yönelik gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. Vatandaşlarımızın da sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına ile hortum gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olması gerektiğini önemle hatırlatıyoruz."

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen de yağışlarla ilgili açıklama yaptı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Şen şunları söyledi;

Haberin Devamı

Bu mevsimde Batı bölgelerimiz kuzeyli akışların etkisinde Karadeniz üzerinden gelerek nemi artırıyor. Bunun nedeni de Basra Alçak Basınç Oluğu Mayıs ayından başlar Eylül sonuna kadar Güney Anadolu Bölgesi'nden girip kuzey batıya kadar sokuluyor ve batıda kuzeyli akışlara neden oluyor.

Çarşamba-Perşembe günü daha çok Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Edirne, Tekirdağ, Yalova da şiddetli yağış var Marmara Denizi'ndeki Adalar'da da etkili olur. Bu şehirlerde dolu yağışı da görülebilir, dikkat edilmelidir.

Bugün Edirne, Tekirdağ, Yalova, Bilecik, İzmir, Manisa Çanakkale, Balıkesir, Bursa, da kuvvetli yağış var
Dikkat edilecek yerler:Edremit körfesinin kuzey kıyısı Çanakkale Saros körfezi 11:00
Erdek Tekirdağ Balıkesir 13:00
Yalova 17:00
Erdek Avşa Bandırma 20:00
Çanakkale 24:00