Gazete Vatan Logo

Bizimkiler engelli sayılmak istiyor ama

Akondroplazi hastası olan Ziyşan Özdemir ve Umut Kösemen cücelerin yaşadıkları sıkıntılara ve bu sorunların çözümüne yönelik taleplerine ilişkin açıklamalarda bulundu

Bizimkiler engelli sayılmak istiyor ama

Game of Thrones (Taht Oyunları) dizisinin nefret edilen ailesi Lannister’ların en sevilen üyesi olan Tyrion Lannister’ı canlandıran Peter Dinklage, 46 yaşında ve tiyatro yönetmeni eşi Erica Schmidt ile 2005 yılında evlenmiş ve kızlarını 2011 yılında kucaklarına almışlardı. Dinklage’in boyu “akondroplazi” adı verilen bir hastalık yüzünden 1.35 cm’den daha fazla uzayamadı.

Akondroplazi hastası olan Ziyşan Özdemir (22) ve Umut Kösemen (43), cücelerin yaşadıkları sıkıntılara ve bu sorunların çözümüne yönelik taleplerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kalıtsal cücelik olarak da tanımlanan hastalıkla dünyaya gözlerini açtığını anlatan Ziyşan Özdemir, bu rahatsızlığın esasında kemik ve eklemlerde oluşan sıkıntılardan kaynaklandığını söyledi. Özdemir, “Kemiklerimde oluşan sıkıntıyı en basit şöyle anlatabilirim; kolumu, parmaklarımı hareket ettirdiğimde kemik seslerini duyabiliyorum. Bazı geceler kemik ağrılarından uyandığım oluyor. Çocuklarla aynı ortama girmekten çekinir hale geldik. Çünkü bazı ebeveynler o kadar bilinçsiz ki kimisi çocuğunu dürtüp bizi gösteriyor, alay konusu olup psikolojik olarak yıpranıyoruz. Ayrıca fiziksel olarak otobüse binerken bile merdivenlerin bizim için yüksek olmasından dolayı sıkıntılar yaşıyoruz. Ayakta çok fazla duramıyoruz çünkü kemiklerimiz bizi taşıyamıyor. Bir hayat güvencemiz yok, erken emeklilik şansımız bile yok” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Umut Kösemen de şunları söyledi, “Depo şefliği, planlama, üretim gibi alanlarda yöneticilik, en son da AVM sektöründe idari işler sorumlusu olarak görev yaptım fakat son iki yıldır işsizlikle mücadele ediyorum. İşsizliğimin nedenleri arasında cücelik rahatsızlığım da bulunuyor. Çünkü hala CV’lerde fiziksel özelliklerin sorulduğu bir ülkede yaşıyoruz. Hele daha önce yöneticilik yapmışsanız, iyi eğitim almışsanız ayrılan engelli kadrolarına fazla geliyorsunuz. Yani bu kez eğitiminiz engeliniz oluyor.”