Gazete Vatan Logo

Akademi eğitimli aşçılar gelecek

Hem teorik hem pratik eğitim ve sınavlar...

Başkentte ”mutfak sanatları” üzerine eğitim veren bir akademide diplomalı aşçılar yetiştirilecek.

Ankara’nın özel ilk aşçılık okulundaki 10 aylık kursu başarıyla tamamlayanlara Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı sertifika verilecek.

”Chef Akademi” kurucusu ve yöneticisi Bahar Açıkgül, organik ürünlere duyduğu ilgi ve eşinin mutfak yöneticisi
olması nedeniyle Ankara’nın ilk aşçılık eğitimi veren okulunu açtığını söyledi.

Akademiyi, ”lezzetin sanata, yemek yapanın da sanatçıya dönüştüğü alan” olarak tanımlayan Açıkgül, son yıllarda aşçılığın gözde bir meslek haline geldiğini belirtti.

Bu tür okulların daha çok İstanbul’da bulunduğunu, Başkentte bu alanda bir ihtiyaç olduğunu anlatan Açıkgül, bu ihtiyacı karşılamak için kapsamlı ve donanımlı bir okul kurarak profesyonel aşçılar yetiştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Açıkgül, okulda, Türkiye’yi yurt içinde ve yurt dışında temsil edecek aşçılar yetiştirmek istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

”Okula kaydolacaklara iş garantisi vermiyoruz, ancak fırsatlar sunuyoruz. Eğitime kasım ayında başlamayı hedefliyoruz. Profesyonel eğitim için titizlikle hazırlandık. 10 ay sürecek eğitimin 25 haftası teorik ve pratik uygulamalar, sınavlar, projeler ve araştırma ödevleriyle geçecek.

Toplam 300 saatlik bir eğitimden sonra başarılı öğrenciler 4 aylık staja gönderilecek. 10 ayın sonunda eğitimi başarıyla tamamlayanlara Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı aşçılık sertifikası vereceğiz.”

Hem teorik hem pratik mülakat

Okul için başvuranların hem teorik hem de uygulamalı sınavdan geçirileceğini bildiren Açıkgül, profesyonel kurs için yeterli görülmeyenlerin ”hobi kursu”na yönlendirileceğini söyledi.

Açıkgül, 3 ay süren hobi kursunda da bıçak kullanma, doğrama ve pişirme tekniklerinin öğretildiğini belirtti.

Akademideki kurs bedelinin 9 bin 800 lira olduğunu ifade eden Açıkgül, uluslararası düzeyde geçerliliğe sahip sertifika vermek için de araştırma yaptıklarını dile getirdi.

Açıkgül, hedeflerinin sektöre donanımlı, araştırmacı ve yaratıcı şefler kazandırmak olduğunu vurgulayarak, ”Çok zor bir meslek olan aşçılıkta kendini yenileyen, sağlığına dikkat eden, enerjik, stresle baş etmeyi ve kriz yönetmeyi
bilen, hızlı, yetenekli ve pratik düşünebilen kişiler başarılı olabilir. Biz de bu tür aşçılar yetiştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Her öğrencinin kendi ocağı ve fırını olacak akademide ”U” biçimindeki tezgahlarda çalışılacağını belirten Açıkgül, ”Bu sistem eğitimci şeflerle kursiyerlerin iletişimini güçlendirerek daha verimli çalışması için ortam
yaratıyor” diye konuştu.

Belirli sayıda öğrenci

Okulun yönetici şefi Gizem Nur Öğüten de sıkı bir eğitim uyguladıkları akademide Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatını takip ettiklerini ifade etti.

Eğitimlerde detaya çok önem verdiklerini vurgulayan Öğüten, ”Genç aşçı adaylarının vizyonunu genişletmek için dünya mutfağındaki gelişmeleri yakından takip eden bir eğitim sistemi ve eğitmen kadrosu hazırladık” dedi.

Akademiye belirli bir sayıda öğrenci kabul edileceğini bildiren Öğüten, ”Öğrencilerimizle bire bir ilgilenmek istiyoruz. Öğrencilerimize sadece okulda değil, staj süresinde ve sonrasında da destek vereceğimizi garanti ediyoruz” diye konuştu.

Ankara Üniversitesi Evi’nde (ANKEV) verilecek eğitimlerle ilgili www.mutfaktahersey.com adresindeki internet sitesinden bilgi edinilebilecek.

Haberin Devamı