Gazete Vatan Logo

17’sinde ölen iki çocuk annesi için babaya soruşturma

17’sinde ölen iki çocuk annesi için babaya soruşturma

Adana’da Baver Ç. ile 16 yaşındaki Deniz K. kaçarak birlikte yaşamaya başladı. Yaşı küçük iki gencin 2014’te ve 2015 yıllarında resmi olmayan evliliklerinden iki çocukları dünyaya geldi. Baba Baver Ç. iki çocuğunu da nüfusuna alarak çocukları üzerine kaydettirdi. Ancak, genç kız ikinci çocuğunu kucağına almasından altı ay sonra geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. Adana Başsavcılığı ölümlü trafik kazası ve doktorlarla ilgili soruşturma başlattı.

Savcılık: Cinsel istismar var

Ölümlü trafik kazasında hayatını kaybeden 17 yaşındaki Deniz K.’nın bir çocuğunun daha olduğunun ortaya çıkması üzerine soruşturma bambaşka bir hal aldı. Kaza soruşturması bir anda Adalet Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında görüş alışverişlerinin olduğu ve hukuk tartışmalarının yaşandığı bir davaya döndü. Kaza soruşturmasında hayatını kaybeden Deniz K.’nın ölmeden önce 15 ve 16 yaşlarında doğum yaptığının tespiti üzerine genç kızın küçük yaşta çocuğun cinsel istismarı olarak değerlendirerek ayrıca soruşturma açtı. Soruşturmayı yürüten savcılık Deniz K.’nın birlikte yaşadığı Baver Ç.’nin iki çocuğu kabul ederek nüfusuna almasına karşın kayıtları alan nüfus müdürlüğündeki memurları da suçu ihbar etmedikleri için Adalet Bakanlığı’ndan soruşturma için izin istedi.

Haberin Devamı

Bakanlık: İhbar edin

Adalet Bakanlığı da somut olay üzerinden yaptığı değerlendirmede yasalarda cinsel istismarına yönelik olarak 15 yaş ve altı çocukların fiilin idrakine varamayacağı için durumun suç olarak algılandığı ve şikayete bağlı konu olmadığı için karşılaşılan durumun her türlü ihbar edilmesi gerektiğini belirtti. Ancak 15 yaşından büyükler için cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak cinsel davranışın olmuş olabileceğinin altı çizilerek bunu tespit etmenin savcıların görevi olduğu belirtildi. 15 yaş üstü çocuklar için de takibin şikayete bağlı olma halleriyle de olsa kamu görevlisinin buna bakmaksızın yasadaki koşulların oluşup oluşmadığına karar vermek üzere durumu ihbar etmesi gerektiği kaydedildi. İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı’nın durum değerlendirmesi ile ilgili tüm illerdeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü personelini konuya duyarlı olması konusunda bilgilendirdi.

Haberin Devamı