Gazete Vatan Logo
Magazin Yasaklı Googoosh

Yasaklı Googoosh

İran’da yasaklı pop şarkıcısı Googoosh, İstanbul’da İranlı ve Türk hayranlarını ağlattı

İran’da yasaklı pop şarkıcısı ve film yıldızı Googoosh, İstanbul’da verdiği konserde hem İranlı hem de Türk hayranlarını ağlattı. Modern İran’ın simgelerinden Googoosh “İranlıları görünce çok sevdiğim ülkemi çok özledim” dedi.

İranlı pop şarkıcısı ve film yıldızı Googoosh, 1960 ve 70’li yıllarda İran ve Ortadoğu’nun en ünlü sanatçılardan biri olarak tanınıyordu. Bugün 60 yaşında olan Azeri kökenli sanatçı, ilk kez sahneye çıktığında 3 yaşındaydı, 9 yaşında ise ilk filminde oynadı. Seslendirdiği şarkılarla yıllarca tüm İran’ı peşinden sürükledi. Ülkeye mini eteği getiren kadın olarak tanındı ve saç modelleri ile giyim tarzıyla İran gençliğinin en önemli ikonlarından biri oldu.

Filmlerinden çok müziğiyle dünya çapında üne kavuştu. 1971’de Cannes Film Festivali’nde bir ödül bile aldı. İran Devrimi patlak verdiğinde yurt dışında olmasına rağmen ülkesine döndü. Ancak rejim tarafından pasaportuna el konuldu ve evli olmadığı sevgilisiyle birlikte yaşadığı için 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Serbest kaldıktan sonra ülkedeki kadın şarkıcılara getirilen yasaklar yüzünden uzun yıllar sahneden uzak kaldı. Yine de tüm yasaklara ve baskılara rağmen ülkesini terk etmedi.

4 kez evlenen ve bir çocuğu olan Googoosh, uzun bir depresyon dönemine girdi ve sakin bir yaşam sürdü. 1990’larda ilk kez şarkı söylemesini sağlayan kocası İranlı yönetmen Mesut Kimiaeai ile evlendi. 2000’de ise hayatını değiştiren bir film teklifi aldı. Googoosh, İran dışında çekilecek olan film için hükümete kocasının aracılığıyla pasaport başvurusunda bulundu. Sanatçı, yurt dışında film çekimlerinin yanısıra turneye çıkacak ve bir de albüm çıkaracaktı. Başvurusu kabul edildi ve Gooshgoosh 2000’de dünya turnesine çıktı, 20 yıldan sonra yeni albüm çıkardı ve bir de film çekti. Ancak şimdiye kadar bu film hiçbir yerde gösterilmedi. İran’dan kaçarak ABD’nin Los Angeles kentinde 16 milyon dolar değerinde bir evde yaşamaya başlayan şarkıcı bir daha ülkesine dönmedi. Yaşamını konu alan “Googoosh: İran’ın Kızı” isimli biyografi 2000 yılında yayınlandı. Bir gün ülkesine geri dönmek istediğin söyleyen Googoosh, erkeklerin önünde şarkı söylemek, makyaj yapmak ve gece elbisesi giymek gibi suçlardan yargılanmaktan korktuğu için İran’a gitmeye çekindiğini söylüyor. Halen şarkıcılık yapan sanaçtı, bugün İran müziğinin yaşayan en iyi kadın sesi olarak biliniyor. Dünyanın dört bir yanında İranlı hayranları, onu izleyebilmek için konser verdiği ülkelere akın ediyor.

Konseri izlemeye 1000 seyirci gitti

İran müziğinin Diva’sı olarak anılan Googoosh, İstanbul Kongre Merkezi’nde yaklaşık bin kişiye konser verdi. Seyirciler, sanatçının 30 yıl önce seslendirdiği şarkılarla keyifli bir gece yaşadı. Googoosh’un sevgi ve aşk üzerine olan şarkıları zaman zaman salonda duygusal anların yaşanmasına da neden oldu. Şarkı aralarında seyirciyle sohbet eden ünlü sanatçı “İran için söylüyorum. Ülkemi çok seviyorum ve çok özlüyorum. Keşke bütün İranlılar ve sevenlerim burada olsaydı. Hatta bu konser İran’da olsaydı” dedi. Sanatçının hayranlarından Gooya Doğu da “Keşke İran’da, kendi ülkemde, kendi halkımla eskiden olduğu gibi bir arada Googoosh’u dinleyebilseydik” dedi. Bu arada, konserin biletleri tükendiği için sanatçının birçok hayranı dışarda kaldı.

Haberin Devamı