Gazete Vatan Logo

Yarım kalpli hayat

Samsun’da doğumsal kalp anomolilerinin en ağırı olan yarım kalple doğan ve 10 günlükken ameliyat olan Yasin Açıkgöz, 1 yaşına girdi. Doktorların ‘yaşamaz’ dediği Yasin Bebek, ikinci ameliyatı da başarıyla atlatarak yaşama sımsıkı tutundu

Yarım kalpli hayat

Geçtiğimiz yıl dünyaya gelen Samsunlu Açıkgöz ailesinin üçüncü çocuğu Yasin Bebek doğumundan bir gün sonra fenalaştı. Yapılan tetkiklerde minik yavrunun tıpta tanımlanan en ağır doğumsal kalp anomalisi olan ‘hipoplastik sol kalp sendromu’ ile yani ‘yarım kalp’ ile dünyaya geldiği ortaya çıktı. Doktorların ‘yaşamaz’ dediği Yasin Açıkgöz’ün ailesine iyi haber Prof. Dr. Sertaç Çiçek’ten geldi. Kalbinin yarısı hiç gelişmemiş olan Yasin Bebek, ilk ameliyatını 10 günlükken oldu ve geçtiğimiz hafta 1 yaşına girerek tüm ailenin mutluluk kaynağı oldu.

Hamilelikte bir sorunla karşılaşmayan anne Ayşegül Açıkgöz, “Doğumun ertesi günü oğlumu emzirirken fenalaştı. Halsizlik vardı ve ateşi çıktı. Bu şikâyetleri söylediğimde bebeğin gazı olabileceğini söylediler. Ateşi yükselince doktora gittik. Kalp ekosu çekildi. Bizim anlayacağımız şekilde; ‘Elmanın bir bütün olduğunu düşünün, yarısı yok’ dediler. Çocuğumun kalbi gelişmemiş. Bebeğimin çok zor bir ameliyatı olduğunu ve yaşamayacağını söylediler. Sertaç Hoca ameliyatı yapmayı kabul etti. Ameliyat çok riskliydi. Ama biz doktorlara güvendik. Yasin şimdi 1 yaşında ve hiçbir sağlık sorunu ya da ameliyata bağlı bir komplikasyonu yok” dedi.

Haberin Devamı

Üç aşamalı tedavi

Yasin Bebeği ameliyat eden Anadolu Sağlık Merkezi’nden Prof. Dr. Sertaç Çiçek, “Yasin için 3 aşamalı bir ameliyat planladık. ‘Norwood’ dediğimiz ilk ameliyatını 10 günlükken yaptık. 1 yaşında ise ameliyatın ikinci aşamasını uyguladık. Ameliyattan sonra kilo aldı, büyüdü, kanındaki oksijen seviyesi iyi. Yasin 3-4 yaşlarına geldiğinde bir ameliyat daha geçirerek tedavisi tamamlanacak. Erken teşhis ile doğru tedavi uygulandığında yüzde 90’lara varan başarı elde ediyoruz” dedi.