Gazete Vatan Logo

Yargıya misilleme

Yargıya misilleme

Mısır’da devrik Cumhurbaşkanı Mursi ve 105 Müslüman Kardeşler üyesine idam cezası verilmesinin ardından düzenlenen saldırılarda 3 hakim öldü, 5 kişi yaralandı.

Mısır’da 2013’teki askeri müdahaleyle devrilen eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 105 Müslüman Kardeşler üyesine verilen idam cezaları tepkiye yol açtı. Mursi’nin ‘Hamas örgütüne istihbarat sağlamak’ ve ‘hapishaneden firar’ suçlarından idam cezasına çarptırılmasından birkaç saat sonra ülkenin 3 ayrı yerinden yargı mensuplarını hedef alan saldırı haberleri geldi.

Sina Yarımadası’nda hakimleri taşıyan bir otobüse düzenlenen silahlı saldırıda, 3 hakim ve aracın şoförü ölürken, 3 hakim de ağır yaralandı. Olaydan birkaç saat sonra ise Assiut kentindeki mahkeme binasının önünde düzenlenen bombalı saldırıda bir polis memuru yaralandı. Port Said kentindeki mahkemenin yakınlarında meydana gelen patlamada ise bir çocuk yaralandı.

6 kişi idam edildi

Sina Yarımadası’nda güvenlik güçlerine saldırılar düzenleyen IŞİD bağlantılı Ensar Beyt el Makdis örgütüne mensup 6 kişi dün asılarak idam edildi.

Haberin Devamı

ABD: Kaygılıyız
ABD Dışişleri Bakanlığı, Mursi’ye verilen idam cezasına tepki gösterdi. Bir bakanlık yetkilisi, “Bir kez daha Mısır yargısının, eski Cumhurbaşkanı Mursi dahil, 100’den fazla sanığa verdiği toplu idam kararından derin kaygı duyuyoruz” dedi.
‘Kararın değeri yok’
Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf Karadavi ise, idam kararının hiçbir değerinin olmadığını söyledi. Karadavi, Mursi ve diğer Müslüman Kardeşler üyeleri hakkında verilen idam cezalarının uygulanmasının mümkün olmadığını, çünkü Mısır’da bu kararları onaylayabilecek bir müftünün olabileceğini düşünmediğini belirtti.
Mısır’da idam cezaları konusunda müftünün görüşü soruluyor. Ancak müftünün kararı bağlayıcı değil.