Gazete Vatan Logo

Yargıdan bakana göçmen tehdidi

ABD’de bir yargıç, sınır dışı edilen El Salvador’lu bir anne ve kızını geri getirtirken, Adalet Bakanı Sessions’ı da ‘mahkemeyi görmezden geldiği’ gerekçesiyle dava etmekle tehdit etti

Yargıdan bakana göçmen tehdidi

ABD’de federal yargıç Emmet Sullivan, sığınma hakkı ile ilgili temyiz davası sürerken sınır dışı edilen El Salvadorlu bir kadınla ilgili Adalet Bakanı Jeff Sessions hakkında işlem başlatılabileceğini açıkladı. BBC’nin haberine göre yıllarca kocasının cisenl tacizlerine maruz kaldığını söyleyen ‘Carmen’ adlı kadın, hakim kararıyla, çocuğuyla birlikte uçaktan inmeden ABD’ye geri getirildi.

Hakim Sullivan, kadın ve kızının sınır dışı edilmesi olayında ‘mahkemeyi görmezden geldiği’ gerekçesiyle Bakan Sessions hakkında da işlem başlatabileceğini açıkladı. Sessions’ın uygulamaya koyduğu sıkılaştırılan sığınma hakkı kriteleri çerçevesinde ‘aile içi şiddet ya da çete şiddetine maruz kalmak sığınma hakkı için yeterli bir kriter olmaktan’ çıkarılmıştı. ABD’de tecavüz ve şiddet mağduru olduğu için sığınma hakkı elde on binlerce göçmen bulunuyor. El Salvadorlu kadın da bu kriter üzerinden sığınma hakkı başvurusunda bulunmuştu.

Amerikan Sivil Haklar Birliği (ACLU) El Salvadorlu anne ve kızının sınır dışı kararını temyiz etmişti. Ancak mahkeme süreci devam ederken Carmen ve kızının sınır dışı edildiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

‘Geri döndürün’

Yargıç Sullivan da, bunun kabul edilemez olduğunu söyleyerek uçağın geri döndürülmesi talimatını verdi. Kararın verildiği saatlerde uçağın indiği ve kadınla çocuğun uçaktan indirilmeden Teksas’a geri getirildiği belirtildi.

Fabrika işçisi olan Carmen ABD’ye yaptığı sığınma başvurusunda, 20 yıl boyunca kocasının tecavüzüne uğradığını ve daha önce bazı iş arkadaşlarını öldüren bir çetenin haraç isteyerek kendisini tehdit ettiğini beyan etmişti.