Çocuklara karne travması yaşatmayın

Bir yıl daha bitti. Okullar kapanıyor. Yaz tatili başlamak üzere… Bütün eğitim paydaşları iyi bir tatili haketti… Büyük bir heyecan içinde karnesini alan çocuklardan kimileri emeklerinin taçlandırmış olmanın gururunu yaşarken, kimileri de karnedeki notları anne-babasına nasıl göstereceğinin kaygısını taşımakta...

Karne ne demektir?

Karne, çocuğun bir yıl boyunca harcadığı emeğin ispatıdır. Harcanan emekler kimine az kimine de çok gelebilir. Ancak, ortada açık bir gerçek var ki, karneler, harcanmış bir çaba ve akıtılmış bir alın terinin belgesidir. karne. Başarı dediğimiz şey, daha çok sonuçlar üzerinden tanımlanmaktadır kültürümüzde. Oysa, sonuçtan daha çok sürecin ve bu süreçte harcanan emeğin değeri üzerinde durmak gerekir. Karneler de, bir anlamda bu sürecin tescili anlamına gelir.

Beklenen başarıyı gösteremeyen çocukların karnesi ile karşılaşıldığında anne-babalar neyi yapmamalı, neyi yapmalıdır?

Arkadaşlarıyla kıyaslama yapılmamalıdır. Bazı anne-babalar, çocuklarının karne sonuçları ile çevresindeki başka çocuklarının karne sonuçlarını karşılaştırma yapabiliyor. Buna bağlı olarak çocuğunun başarısızlığına hükmeden anne-babalar, diğer çocukların başarılarından söz ederek çocuğunu eleştirip aşağılayabiliyor. Bu tür bir yaklaşımı sergileyen anne-babaların, neyi hedeflediklerini düşünmelerini öneririm. Sonuçta, duygularının etkisinde kalmadığında çocuğu kıyaslamanın yanlış olduğunu kendileri de düşünüp söyleyebilir. Ancak önemli olan şey, zorlandıkları durumlar karşısında bu tür davranışlara başvurmamayı başarmalarıdır. Bir çocuğun başkasıyla kıyaslanmasının mantığı yoktur. Hiçbir çocuk diğeriyle aynı özelliklere sahip değildir ki… Elbette her çocuğun birbirinden daha başarılı olduğu ya da daha az başarılı olduğu alanlar olacaktır. Her çocuğun kendi gerçekliğine uygun olarak değerlendirmek ve ona uygun bir çözüm yolu üretmek şarttır.

Haberin Devamı

Beklenen başarıyı göstermediği dersler için öfke ya da şiddet dolu tepkiler gösterilmemelidir.Bir çocuğun karnesini eline aldığında en fazla görmek istediği şey başarılarıdır. Eğer karnesi beklediği gibi değilse, çocuk için bundan daha büyük bedel olamaz. Çocuğun zaten üzüntü yaşadığı düşünülürse, üstüne bir de ebeveynin göstereceği öfke dolu sert tepkilerle karşılaşması hiç de doğru olmayacaktır. Kaldı ki şiddete başvurmak hiç düşünülmemesi gereken bir yoldur. Şiddete başvurmanın suç olduğunu da özellikle belirtmekte de yarar var.

Haberin Devamı

Sonuçta, eğitim sadece bir yıllık bir performansla sınırlı değildir. Her çocuğun daha uzun yıllar kendini gösterme fırsatı olacaktır. Verilecek abartılı tepkilerle, çocuğun geleceğine katkı sağlanmış olmayacak, aksine riski artırılmış olacaktır. Bir çok çocuk için karne dönemi tam bir travmaya dönüşmektedir. Hiçbir ebeveynin çocuğuna böyle bir travmayı yaşatmaya hakkı yoktur. Bu travmatize edilmiş ilişkiler yüzünden gazetelerde büyük üzüntü verici haberlerle karşılaşabiliyoruz. Unutmayın ki, hiçbir karne ve başarı, çocuğun varlığından ve ruh sağlığından daha değerli olamaz.

Çocuk emeğinden dolayı kutlanmalı ve sevgi dolu karşılanmalıdır. Karnedeki sonuçlar ne olursa olsun, anne-babanın çocuğunu kabul ettiğine dair bir duygu aktarımı yapmaları gerekir. Sevgi dolu davranılarak emeğinden dolayı kutlanmalıdır. Bu yaklaşım, kesinlikle çocuğun sorunlarını ve eksikliklerini görmezden gelme anlamında değerlendirilmemelidir. Sonuçta, bir çocuk için en zedeleyici şey, dolaylı da olsa anne-babalarından alacakları “Seni başarıların kadar seviyoruz.” mesajı ile karşılaşmaktır. O yüzden, öncelikle emeğe değer veren ve takdir eden bir yaklaşımı esas almak anne-babaların temel sorumluluğudur.

Haberin Devamı

Başarılı olduğu ve olmadığı alanlar gözden geçirilmelidir. Çocuğun karnesinde yüksek ve düşük not aldığı derslere dikkat edilmelidir. Yüksek ya da düşük not almak bir yanıyla harcanan çabanın bir göstergesi olarak yorumlanabileceği gibi, çocuğun özel ilgi duyduğu ve duymadığı alanların da bir işareti olabilir. Bu nedenle, yıllar içerisinde derslerde alınan sonuçların sürekliliği kontrol edilmelidir. Eğer çocuk bir dersten sürekli yüksek bir dersten de sürekli düşük başarı elde ediyorsa, bu kapasitesinden daha çok yetenek ve ilgisinden kaynaklanıyor diyebiliriz.

Haberin Devamı

Çocuğun başarılı olduğu alan ve derslere daha fazla vurgu yapılmalıdır.Çocuğun güçlü yanları onun geleceğinin de referans noktalarıdır. Dolayısıyla, daha başarılı olduğu alan ve dersler hakkında konuşulmalıdır.

DİĞER YENİ YAZILAR