Gazete Vatan Logo

Yanma sırası onlarda mı?

İstanbul'u bekleyen büyük tehlike

Yanma sırası onlarda mı?

Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, Süleymaniye başta olmak üzere İstanbul’daki 270 tarihi caminin yangın riski altında olduğunu belirtti. Kaptan’a göre yangın riski altındaki diğer tarihi yapılar ise Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı, Florya Atatürk Köşkü, Feriye Sarayları ve Boğaz’daki yalılar...

İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, Galatasaray Üniversitesi’nde çıkan yangının ardından AFAM’ın yaptığı risk analizi sonucunda, megakentteki 270 tarihi camide yangına karşı hiçbir koruma önleminin olmadığını söyledi: “Önceki gün Karaköy’deki 250 yıllık Kemankeş Camii’nde yangın çıktı. Bizim raporumuza göre yangın riski altındaki tarihi cami sayısı 270. İstanbul’daki 3 bin caminin çoğunun deprem riski incelendi, ancak yangın riski için inceleme yapılmadı. Özellikle ahşap cami, türbe ve medreseler çok büyük risk taşıyor. 1763’te yapılan Laleli Cami tehlike altında. Ayrıca 685 yıllık geçmişiyle İstanbul’un en eski camisi olan Arap Cami, Sadabat Camii (1772) , Ahmediye Camii (1722), Abdurrahman Ağa Camii (1766), Kadıasker Mehmetefendi Parmakkapı Camii (1453) acilen yangın riski kontrolünden geçirilmeli. Bu yapıların birçoğu çökebilir.”



‘Feriye Sarayları’nda risk ’

Kaptan’a göre yanan Galatasaray Üniversitesi binası, Kabataş Erkek ve Denizcilik Lisesi olmak üzere 3 saraydan oluşan Feriye Sarayları’nda tehlike geçmiş değil: “Ahşap yapı ağırlıklı olmaları Feriye Sarayları’nı yangına karşı birinci derece riskli yapılar haline getirdi. Üç büyük sarayın yanlarındaki lokanta ve rektörlük binaları da risk altında. Yangın koruma yöntemleri yetersiz. Ayrıca tarihi köşk ve yalıların biran önce envanterinin çıkartılıp arşivlenmesi gerekir. Bu yapıları yandıktan sonra otel olmaktan kurtaramazsınız. Yalı ve köşklerin bire bir proje çizimleri yok. Yanan Galatasaray Üniversitesi’nin de durumu farklı değil. Şu an için üniversite yönetiminin elinde orijinaline uygun imar için envanter olmadığını biliyoruz. Haliyle yeni yapılacak bina da kötü bir kopya olacak.”



‘Atatürk Köşkü’nü kimse kurtaramaz’

“Florya’daki Atatürk Köşkü olası bir yangında sadece denizden müdahale edilecek bir yapı. Kaldı ki kıyı emniyeti veya söndürenlerin bölgeye ulaşması gecikeceği için Atatürk Köşkü en büyük risk altında bulunan yerlerden biri. Deprem ve deniz kazası riski de tehlike yaratıyor. Mevcut haliyle kalırsa Atatürk Köşkü’nü kimse kurtaramaz. Ya deprem ya yangın Ata yadigarını yıkar geçer. Bu tarihi yerlerin envanterlerini çıkartıp denetim mekanizmasını harekete geçirecek kurumlar bellidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Saraylar, en önemlisi de Büyükşehir Belediyesi ile İtfaiye Müdürlüğü. Bu tarihi yapılarda yangın önlem tertibatları alındıktan sonra itfaiye müdürlükleri ve belediye tarafından çok sıkı şekilde denetlenmesi gerekir.”

‘Mısır Çarşısı’nda yangın tertibatı yok’

“İstanbul’un en riskli iki tarihi yapısı Kapalıçarşı ile Mısır Çarşısı. Kapalıçarşı felaket durumda. Esnafın kullandığı ısıtma ve havalandırma tertibatları duvarlar veya ahşap döşemeler delinerek yapılıyor. Mısır Çarşısı’nın durumu da farklı değil. İki tarihi yapının çatıları vahim durumda. Yangın tertibatı ve yangın algılama sistemleri yok. Çarşının girişindeki küçük bir itfaiye aracı ile buraları kurtaramazsınız. Bu yerlerde yangınlar çökme ve beraberinde can kayıpları yaşatır.”

Hangi camiler riski altında?

- Süleymaniye Camii

- Sultanahmet Camii

- Teşvikiye Camii

- Yeraltı Camii

- Yeni Camii

- Kılıçali Paşa (Tophane)

- Eyüp Sultan Camii (Camii Kebir)

- Eyüp Sultan Türbesi

- Fatih Cami

- Beyazıd Camii

- Eyüp Sultan Türbesi

- Fatih Cami

- İshakpaşa Camii

Haberin Devamı