Gazete Vatan Logo

Yabancılar sağlıkla 6 milyar doları geçecek!

Türkiye’de gözden estetiğe, dişten saç ekimine kadar birçok kategoride sağlık turizmi ciddi gelişme kaydetti ve son 5 yılda 5 kat artarak 6 milyar dolara ulaştı. Bu yıl 600 binin üzerinde turistin 6 milyar doların üzerinde harcama yapması beklenirken 2023 hedefi 20 milyar dolar

Yabancılar sağlıkla 6 milyar doları geçecek!

Türkiye 2010 yılından bu yana sağlık turizminde önemli bir merkez haline geldi. Gözden estetiğe, dişten saç ekimine kadar birçok kategoride sağlık turizmi 5 yılda 5 kat artarak 6 milyar dolara ulaştı. Bu yıl 600 binin üzerinde turistin 6 milyar doları geçmesi beklenirken 2023 hedefi 20 milyar dolar olarak belirlendi. Aralarında Acıbadem’den Medical Park’a birçok dev hastane zinciri bu alanda ciddi yatırımlar yaparken seyahat acentaları da yurt dışından tedavi olmak için Türkiye’yi seçen hastalara, tüm detayların düşünüldüğü programlar sunuyor.

En çok göz için geliyorlar

Türkiye’de sağlık turizminde ilk sırayı sanılanın aksine saç ekimi değil göz alıyor. Avrupa’da 10 bin dolar seviyesinde olan göz tedavisi, Türkiye’de 3-5 bin dolar. Gözün ardından plastik ve estetik cerrahi, ortopedi, diş, kardiyoloji, onkoloji ve beyin-sinir cerrahisi geliyor.

Türkiye’nin uyguladığı başarılı tedavilerle uluslararası platformda söz sahibi olduğunu belirten Vizyon Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çizmeci, yabancı hastalar için vize işlemlerinden kalacakları otele, tedavi olacakları hastaneden gidecekleri yerlere kadar ayrıntılı bir program oluşturduklarını söyledi. Yaz sezonununda sektörün hareketlendiğini anlatan Çizmeci, Türkiye’nin sağlık turizmindeki potansiyeli sayesinde rakamların her geçen gün artacağını ifade etti. 2010’da 109 bin olan yabancı hasta sayısının 2015’te 600 bine ulaştığını kaydeden Çizmeci, “İyi hastaneler ve uygun fiyatlar Türkiye’nin tercih edilmesinde en önemli etkenler. 2016’da yaşanan sıkıntılar yüzünden bu sayının yine 600 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu yıl biraz sıkıntılı başladı ama 600 binin üzerine çıkılması öngörülüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Almanlar’ın ilk tercihi Türkiye

Türkiye’ye özellikle saç ekimi için gelindiği algısı olduğunu vurgulayan Talha Çizmeci, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye; sahip olduğu üst düzey hastanelerini, termal kaynaklarını ve doğal yaşam alanlarını, sunduğu eşsiz otelcilik hizmetiyle birleştirerek hastalara ekonomik ve üst düzey imkanlar sunuyor. Ülkemizde mesleki açıdan donanımlı, yabancı dil bilen sağlık çalışanları tarafından hizmet veriliyor. Türkiye’de en çok başvuru alan branşlar; göz, ortopedi, diş, kardiyoloji, onkoloji, plastik&estetik cerrahi ve beyin&sinir cerrahisi olarak karşımıza çıkıyor. Aslına bakarsanız, sağlık için en çok ülkemizi Almaya tercih ediyor. Sırasıyla Irak, Libya, Azerbaycan ve Hollanda geliyor. Tabii ki bu ülkelerden gelen hastaların içinde gurbetçilerimiz de yok değil...”

Haberin Devamı

Araplar midelerini küçültmeye geliyor

TALHA Çizmeci, son birkaç yıldır Ortadoğu ülkelerinden de hasta sayısının arttığını anlattı. Çizmeci, “Ortadoğulu vatandaşlar ülkemizi 2015 yılından itibaren daha çok tercih etmeye başladı. Geçen yıl Suudi Arabistan’dan oldukça hasta kabul ettik. Türkiye’nin saç ekimindeki uzmanlığı bu durumun oluşmasında önemli bir konu. Son dönemde mide küçültme ameliyatı için de çok gelen var. Özellikle Irak ve Libya’dan yoğun olarak hasta ülkemizi tercih ediyor. Irak-Libya ve Almanya en çok sağlık turizmi için gelen ülkeler” dedi.

Haberin Devamı