Gazete Vatan Logo

WSJ: Türk ordusunun nüfuzu yeniden artıyor

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde, Türk ordusunun ülkedeki nüfuzunun yeniden arttırdığına dair bir analiz yer alıyor.

WSJ: Türk ordusunun nüfuzu yeniden artıyor

Gazetenin ulusal güvenlik muhabiri ve Twitter profilindeki bilgiye göre gazetenin geçici İstanbul büro şefi Dion Nissenbaum imzalı analizde ordunun gücünü, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi rakiplerini gözden düşürmesiyle" canlandırdığı yorumu yapılıyor.

Wall Street Journal, ordunun Suriye'ye karşı tavrıyla ilgili de şunları yazıyor: "Ordunun, Cumhurbaşkanı'nı en açık şekilde denetim rolü üstlendiği mesele Suriye. Eski Türk yetkilileri ve Erdoğan'ın müttefiklerinin söylediğine göre, Erdoğan geçen sene savaştan kaçanlara güvenli bölge oluşturulması için Türk ordusunu Suriye'ye göndermeyi tartışırken, ordu liderleri ise güçlü çekincelerini dile getirdi."

'Kilis'e saldırılar tartışmayı alevlendirdi'

IŞİD'in Kilis'e roket saldırıları düzenlemesine karşı Erdoğan'ın orduyu Suriye'ye gönderme tehdidinde bulunduğu ve tartışmanın geçen hafta yeniden alevlendiği belirtiliyor.

Gazete Suriye'ye ordu gönderme tartışmalarıyla ilgili de şunları aktarıyor: "Erdoğan'ın müttefikleri ve ABD'li yetkililer, Suriye'ye çok sayıda muharip birlik gönderme konusunda orduyu ikna etmenin hala çok zor olduğunu söyledi. Eğer Türkiye, ABD ve diğer NATO müttefiklerinin desteği olmadan hareket ederse ordu, askerlerinin Rus jetleri tarafından bombalanmasından ve uluslararası toplumun kınamasından korkuyor." EDAM savunma analisti Can Kasapoğlu da "Genelkurmay çok gerçekçi. Türkiye silahlı kuvvetlerinin ne yapıp ne yapamayacağını biliyor. Maceracı değiller" diyor.


Haberin Devamı