Gazete Vatan Logo
Magazin Viyana’da masalsı kış

Viyana’da masalsı kış

Avrupa’ya bu tarihlerde yolunuz düşerse eğer ışıl ışıl sokaklarda yürümenin keyfini çıkarmalısınız. Şehirlerin kültürünü ya da geleneksel tatlarını 25 Aralık’a kadar açık olan bu Noel Pazarları’nda gözlemlersiniz. Avusturya’nın başkenti Viyana’daki renk renk pazarlar da sizi adeta bir kış masalının içine davet eder

Viyana’da masalsı kış

Avusturya’nın başkenti Viyana senenin bu döneminde en kalabalık günlerini yaşar. Çünkü bu karanlık şehre Noel ışıkları neşe katar. Şehrin dört bir yanındaki tarihi alanlarda Noel pazarları farklı konseptleri ile hem kültürlerinden tatlar sunar hem de bu geleneksel bayramı kolektif olarak yaşanmasını sağlar. Yıllardır Viyana’ya birçok kez yolu düşen biri olarak, şehrin en kahkahası bol döneminin Noel pazarlarının kurulduğu tarih olduğunu söyleyebilirim.

Işık festivali

Kurulan pazarlarda ve şehrin en önemli meydanlarından biri olan Graben’de ışık şovlarına şahit olursunuz. Kocaman ışıklı bir kurdelenin sardığı bir bina ya da dekoratif avizelerle süslenmiş şehir meydanı fotoğraflarını çekmeniz için arz-ı endam eder. 20 kilometrelik sokaklar 2.2 milyon adet ampulle aydınlatılarak hafızalara kazınacak Noel ortamı yaratır. Özellikle Ringturm iş hanını süsleyen tamamen ışıklardan yapılan Noel ağacı yaklaşık 60 metre uzunluğu ile en dikkat çekici yılbaşı mekanıdır.

İmzaları müzik

Noel konserini es geçmemek lazım. Belediye binasında düzenlenen Uluslararası Advent Şarkı Festivali, dünyanın dört bir yanından koroları, halk müziği ve Noel şarkılarını seslendirmeleri için bir araya getirir. Müzikleri Noel pazarlarında ve özellikle Schönbrunn Sarayı’nın peyzaj harikası bahçesinde ücretsiz olarak dinleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Rathausplatz (Belediye Binası)

Viyana’daki en önemli Noel pazarı ise Belediye Binası yani Rathausplatz’ın önünde kurulur. Yaklaşık 148 tezgah ince el işlemeleri ile yapılmış Noel süsleri, çeşitli gurme tatlar, özel hediyelikleri ile sizi karşılar. Hava karanınca ışık şölenini andıran alanın hemen sol tarafındak kocaman bir kar küresi ve ücretsiz buz pateni pistini görürsünüz. Her Noel pazarı için farklı dizayn edilmiş kupalardan sıcak çikolata ya da şaraplardan içmeniz. Tavsiye lezzetler ise şekerde kavrulmuş bademlerinden ve Avusturya fırınlarının taze çöreklerinden tatmanız.

Schönbrunn Sarayı

Yıllarca Avusturya hanedanlığına ev sahipliği yapmış olan ve şehrin en görkemli bahçelerini görebileceğiniz Schönbrunn Sarayı’nda da geleneksel pazarlar kurulur. Noel bisküvisi yiyebileceğiniz, koroların, gospel (ilahi) gruplarının ve Avusturya ile yurt dışından gelen bandoların keyifli müziğini dinleyebileceğiniz şahane bir ortam vardır. Çocuklar Noel atölyelerinde uzmanların gözetiminde el işleri yaparak, Schönbrunn Fırınında bisküvi pişirerek veya Schloss Schönbrunn Experience çocuk müzesinde tur atarak vakit geçirir. En geç kapanan pazar da burasıdır. 27 Aralık’a kadar ziyaret edebilebilir.

Haberin Devamı

Eski Viyana Noel Pazarı

Şehrin eski yapılarının dört bir yanında yer aldığı Freyung meydanında geleneksel pazarlardan biri vardır. 1772 yılından bu yana meydanda Noel pazarları kurulur. Pazardaki tezgahlarda çok zengin Noel ağacı dekorasyonu seçenekleri, seramik eserler, sepetler ve oyuncaklar bulabilirsiniz. Fonda Advent müziği, çocuklar için hazırlanan aktiviteler ve hafta sonları sahnelenen sanatsal etkinliklerin keyfini çıkarabilirsiniz.

Gençler için de alanlar

- Şehirde 20’den fazla Noel pazarı her zevke göre dizayn edilir. Noel döneminde ücretsiz olan birçok halka açık aktivite ile karşılaşmanız mümkün.

Haberin Devamı

- Şehrin özellikle yedinci bölgesinde sokak aralarından kaybolmaktan çekinmeyin. Her an karşınıza gizli kalmış bir Noel pazarı ya da dizayn mağazaları çıkabilir.

- Eğer 24 Aralık’ta Viyana’daysanız şehrin en büyük meydanında yer alan Aziz Stephan Katedrali’nin çevresine mutlaka uğrayan. Viyanalılar ellerinde mumları ile Noel ruhunu tepede yaşar.

- Özellikle çocuklar için bu dönem kaçmaz! Şehrin en büyük lunaparkı Prater’de Avrupa’daki en eski dönme dolaba binip, sıcak çikolata ile unutulmaz bir gün yaşayabilirsiniz.

- Viyana’da sandığınızdan da çok genç bir şehir. Noel döneminde gençlerin müdavimi olduğu üçüncü nesil kahveciler mönülerini de baştan aşağıya değiştirir. Mutlaka bal kabağı ile yapılmış çeşitli tatlılar ve kahvelerinden tatmalısınız. MuseumsQuartier ise gençlerin zaman geçirdiği en önemli noktalardan biri.

Bu müze bölgesinde bulunan WeihnachtsQuartier, tasarımcı ürünlerini arayanları adeta kendine çeken küçük bir mıknatıs gibi. Winter im MQ konsepti ile binayı tamamen sanatsal bir mapping çalışması ile de kar animasyonları ile giydirirler. Işık enstalasyonları, hafta sonu ücretsiz DJ performansları ile unutulmaz bir tecrübe yaşamanızı sağlarlar.

Haberin Devamı