Gazete Vatan Logo

Vegas katliamında 5 farklı teori!

Las Vegas’ta 59 kişinin yaşamını yitirdiği, 500’den fazla kişinin de yaralandığı katliamla ilgili halen ‘Neden yaptı?’ sorusu cevaplanabilmiş değil. Polis, ‘Katliamın gerekçesini halen bulamamış olmamız çok şaşırtıcı’ diyor

Vegas katliamında 5 farklı teori!

ABD polisi, soruşturmanın katliamın nedenlerini ortaya çıkarmaya odaklandığını açıkladı. Ancak şu ana kadar 64 yaşındaki şüpheli Stephen Paddock’un neden bu katliama giriştiğine dair resmi bir açıklama yapılmadı. Paddock, Las Vegas’taki Mandalay Oteli’nin 32’nci katında tuttuğu süit odanın camından aşağıdaki konser salonunda toplanan kalabalığın üzerine ateş açmıştı. Bu olay, ABD’de yakın tarihin en yüksek can kaybının görüldüğü silahlı saldırısı olarak kayıtlara geçti.

Her ayrıntıyı planlamış

Paddock, polisin odaya baskın düzenlemesinden kısa bir süre önce intihar ederek, yaşamına son verdi. Polis hem odada hem de Paddock’un evinde çok sayıda silah ve binlerce mermi ele geçirdi. Saldırganın katliamı en ince ayrıntısına kadar planladığı açıklandı. Olayla ilgili her gün yeni bir ayrıntı ortaya çıkmasına karşın katliamın nedenleri ise gizemini koruyor.

Yakıt tanklarına ateş etmiş

Paddock’un konser alanının hemen karşısındaki yakıt tanklarına da ateş ederek katliamı dehşet verici bir boyuta ulaştırmaya çalıştığı anlaşıldı. Otel penceresinden ateşlenen kurşunlar uçak yakıtlarının depolandığı tanklara ulaştı ancak çok yavaşladığı için tankları delmedi. Bu da daha büyük bir facia yaşanmasının önüne geçti.

Haberin Devamı

İşte olası nedenler

İngiliz The Times gazetesi, Paddock’un neden bu saldırıyı düzenlediğine dair ortaya atılan beş teoriyi derledi:

1) DEAŞ üyeliği

Katliamın ardından DEAŞ saldırıyı üstlenen bir açıklama yaptı, saldırganın kısa bir süre önce Müslüman olduğunu öne sürdü. Ancak FBI, Paddock ile radikal İslamcı örgütler arasında herhangi bir bağın tespit edilemediğini açıkladı. Dahası, yakınları, Paddock’un son günlerine kadar alkol kullanmayı ve kumar oynamayı sürdürdüğünü söylüyor.

2) Cinnet ya da psikopatlık

Banka soygunundan hüküm giyen Paddock’un babası, FBI tarafından intihar eğilimleri olan psikopatik bir kişilik olarak tanımlanıyor. Her iki psikolojik durumun da kalıtsal olabileceği belirtiliyor. Ayrıca bu hafta içerisinde Paddock’un antidepresan ilaçlar kullandığı iddiası da ortaya atıldı.

Haberin Devamı

3) Mali sıkıntı

Paddock’un çok uzun bir süredir, günde 10 bin dolara kadar çıkan meblağlarla düzenli olarak kumar oynadığı söyleniyor. Kumar borcu olabileceği ve bu nedenle psikolojisi bozulduğu için böyle bir katliama girişmiş olabileceği ortaya atılan iddialar arasında. Ancak yakınları, Paddock’un milyonlarca doları bulan bir malvarlığı olduğu ve borcunun bulunmadığını söylüyor. Kız arkadaşı Marilou Danley de Paddock’un kendisine ev alması için 100 bin dolar yolladığını açıkladı.

4) Siyasi görüşü

ABD’de son dönemde gündeme gelen aşırı sağcı gruplara yakın bazı yayın organları, Paddock’un radikal sol bir gruba üye olduğunu öne sürdü. Ayrıca bazı web siteleri de şüphelinin Demokrat Parti’nin üyesi olduğunu ve Trump’a yönelik bir protesto eyleminde çekilmiş fotoğrafları olduğunu iddia etti. Ancak bu iddiaların doğru olmadığı ortaya çıktı. Eric Paddock, ağabeyinin herhangi bir siyasi partiye yakınlığının olmadığını açıkladı.

5) Komplo teorileri

Esas saldırganın bir başkası olduğu ve suçun Paddock’un üstüne atıldığı sosyal medyada konuşulan iddialar arasında. Dayanağı ise saldırı sırasında çekilmiş bir video. Videoda, saldırı sırasında otelin dördüncü katında bir ışığın yanıp söndüğü görülüyor. İddiayı ortaya atanlar, silahın da 32’nci kattan değil, dördüncü kattaki odadan ateşlendiğini savunuyor. Ancak polis bu iddiaları yalanlıyor. Polis, yanıp sönen ışığın fotoğraf makinesi flaşı olabileceğini ve söz konusu odanın camlarının kırık olmadığını belirtiyor.

Haberin Devamı