Gazete Vatan Logo

Veba hastalığı nedir? Tedavisi mümkün mü?

Fare gibi kemirgen hayvanlardan insanlara geçen Veba hastalığı dünya gelinde oldukça sık görülen bir hastalık. Baş ağrısı, vücut ağrısı, titreme, şiddetli halsizlik, bulantı gibi belirtilerle ortaya çıkan Veba hastalığı nedir? Veba hastalığı belirtileri nelerdir? Tedavisi mümkün mü? İşte detaylar…

Veba hastalığı nedir? Tedavisi mümkün mü?

Payitaht Abdülhamit dizisinin son yayınlanan bölümünde veba salgısını konusunun işlenmesiyle birlikte izleyen Veba hastalığını araştırmaya başladı. Orta Çağ Avrupa’sında ‘’Kara Ölüm’’ olarak bilinen ve nüfusun yaklaşık üçte birinin ölmesine sebep olan veba hastalı nedir? Veba hastalığı nasıl bulaşır? Tedavisi mümkün mü?

VEBA HASTALIĞI NEDİR?

Kara ölüm adıyla da anılan Veba Hastalığı, teşhis konulamayan ve sinsice vücudu saran bulaşıcı bir hastalıktır. Yersinia Pestis isimli zararlı bakteri nedeniyle vücutta enfeksiyon oluşmasıyla ortaya çıkar.

Yersinia Pestis, 1894 yılında Pasteur Enstitüsü’nden bakteriyolog Alexandre Yersin tarafından, Hong Kong’daki bir veba epidemisi sırasında keşfedilmiştir. Kısa ve kalın bir basildir. Kolaylıkla ürer. Karanlık ve nemli yerlerde yaşar. Pire dışkısında bir ay, cerahat ve balgamda bir iki hafta, ölüde haftalarca canlı kalabilir. Soğuğa çok dayanıklı olduğu için, donmuş maddelerde çok uzun yaşayabilir.

VEBA HASTALIĞI’NIN NEDENLERİ

Veba hastalığı, pis ve güneşsiz yerlerden insan vücuduna giren Yersinia Pestis isimli bakterilerden dolayı oluşur. Veba bakterisi pire ısırmasıyla oluşur ve kişinin öksürmesiyle havaya attığı damlacıkların solunum yoluyla diğer kişilere geçmesiyle aynı zamanda bulaşıcı bir hastalıktır.

Haberin Devamı

Veba’nın genellikle farelerden bulaştığı söylenir. Ancak hastalığın bulaşmasına neden olan piredir ve bu pirefarelerde bulunduğu için bu hastalığın temel sebebifareler olarak gösterilmektedir.

VEBA HASTALIĞI’NIN BELİRTİLERİ

Bakteri vücuda girdikten sonra 2-8 günlük kuluçka süresini takiben, ani ve hızlı bir ateş yükselmesi, baş dönmesi ve halsizlik olarak ortaya çıkar. Diğer belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • kasık ağrıları,
  • kan tükürme,
  • burun kanaması,
  • deri lekelenmeleri,
  • dil renginde koyulaşma,
  • nefes darlığı,
  • ishal,
  • kusma,
  • halsizlik.

VEBA HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hastanın öyküsü, kliniği, kan tahlilleri ve lenf bezi biyopsisi ile tanı konur. Ciddi komplikasyon ve ölümlerin yaşanmaması için erken tanı ve tedavisi oldukça elzemdir. Veba hastalığı, güçlü antibiyotiklerlegerçekleştirilecek tedavi sonrası geçmesi mümkün bir hastalıktır. Belirtilerin ortaya çıkmasından en fazla 20 saat sonra tedaviye geçilmelidir.

Haberin Devamı