Gazete Vatan Logo

Ve Kobani’ye girdiler!

IŞİD 18 günlük kuşatmanın ardından Suriye’nin kuzeyindeki Kürt kenti Kobani’ye girdi. Kent merkezine hapsolan PKK’lıların üzerine havan topları ve füze yağdırmaya başladı.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile PKK’nın Suriye uzantısı YPG arasında Suriye’nin Kürt bölgesi Kobani’de devam eden çatışmaların 19’uncu gününde IŞİD militanları şehir merkezine girdi. Militanlar, çektikleri video ile Kobani’nin dış mahallelerinde terk edilmiş YPG mevzilerini gösterdi. Çekilen fotoğraflara koordinatlar da eklenerek kent merkezinin sadece birkaç metre ötesinde olduklarını doğruladılar.

Sokak savaşına hazırlık

Günlerdir ‘Silahlarımız IŞİD’e karşı direnmeye yetersiz’ diyerek yardım çağrısında bulunan YPG üyelerinin doğu, güney ve batıdan gelen saldırılara daha fazla dayanamayarak sokak savaşına hazırlık için Kobani’nin merkezine çekildiği açıklandı. IŞİD de bunu fırsat bilerek dün hakim tepelerden Kobani’ye gelişigüzel top ve Katyuşa füzesi atışı yaptı. Şehir merkezindeki onlarca bina isabet aldı. Örgütün amacının Kobani’yi dümdüz edip içerde kalanları öldürdükten sonra kent merkezine girmek olduğu sanılıyor.

Haberin Devamı

İki yeni hedef

IŞİD’in Kürtler’in Suriye’nin kuzeyinde kurduğu defakto özerk bölge olan Rojava’nın tam kalbinde bulunan Kobani’yi kuşatması, bölgedeki Kürt gruplar için büyük bir moral çöküntüsü yarattı. Rojava’nın 3 kantonundan biri olan Kobani’nin düşmesi durumunda bu kez IŞİD’in patrol yönünden zengin olan doğu ve batıdaki Cezire ve Haseki bölgelerine yönelmesi bekleniyor. Rojava bölgesinde yönetimi Esad rejiminden devralan PKK’nın Suriye’deki kolunun siyasi uzantısı olan PYD lideri Salih Müslim, önceki gün Finlandiya’da temaslarda bulunarak yardım çağrısı yapmış, ‘kaçtı’ söylentilerine de ‘Şengen vizem var pasaportumla seyahat ediyorum. Sığınma talep ettiğim yalan’ sözleriyle yanıt vermişti. Müslüm dün de Danimarka’daydı.

Kimyasal endişesi
IŞİD’in Irak’ta kontrolü altına aldığı bölgelerden geri çekilmek zorunda kalırsa, yerel güçlere ve sivillere karşı kimyasal silah saldırısı düzenleyebileceği söyleniyor. İngiliz ordusundan emekli Albay Hemiş de Bretton-Gordon, “İşler kötü gitmeye başlarsa IŞİD kimyasal silah kullanmaktan çekinmez. Şimdiye kadar Irak ordusuna karşı birkaç kez bu tür saldırılar düzenlediler” dedi.

Haberin Devamı