Gazete Vatan Logo

Ve karar: Seçim barajı konusunda yetkisiziz

Anayasa Mahkemesi sürpriz yapmadı, % 10 seçim barajının kaldırılmasıyla ilgili başvuruyu ‘yetkisizlik’ nedeniyle reddetti. Karar 2’ye karşı 14 oyla alındı

Yüzde 10 seçim barajının kaldırılması için yapılan bireysel başvuruyu görüşen Anayasa Mahkemesi oy çokluğuyla 'yetkisizlik' kararı verdi. Açıklamalarıyla tartışma yaratan Başkan Kılıç oylamaya girmedi.

Anayasa Mahkemesi merakla beklenen seçim barajı ile ilgili kararını verdi. Mahkeme, seçim barajıyla ilgili bireysel başvuruları konu bakımından yetkisizlik nedeniyle oy çokluğuyla reddetti. Toplantıya Başkan Haşim Kılıç katılmazken, karar oybirliği ile değil oy çokluğu ile alındı. Kararın, ikiye karşı 14 oy çokluğuyla alındığı öğrenildi.

'İlk seçimde uygulanır'

Barajın kaldırılması için mahkemeye baraj altında Demokratik Sol Parti (DSP), Saadet Parti (SP), Büyük Birlik Partisi (BBP) başvurmuştu. Kılıç, daha önce yüzde 10 barajının AYM tarafından ele alınmasına ilişkin bazı açıklamalarda bulunmuştu. Kılıç'ın bu açıklamaları, "ihsas-ı rey" olarak değerlendirilmişti. Kılıç, Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya'ya, "Raportör arkadaşlar çalışmalarını tamamladı, raporda önemli tartışmalar var. Konu hassas olduğu için ‘bireysel’de değil de ‘genel kurul’da görüşüp 2-3 hafta içinde karara bağlayacağız" demişti. Kılıç, hak ihlali kararı çıkması halinde, bunun ilk seçimde uygulanması gerektiğini de eklemişti.

Haberin Devamı

'Süre verebiliriz'

Hükümetten gelen sert tepkiler üzerine Başkan Kılıç, yine Sarıkaya'ya yaptığı açıklamada, yüzde 10 barajının 2015 seçimlerinde uygulanıp uygulanmayacağı konusunda şunları şöylemişti:

"Genel Kurulumuzdan nasıl bir karar çıkacağına ilişkin görüş belirtmem uygun olmaz. Tabii ki Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlaline ilişkin kararları hemen uygulanır. Ancak genel kurulumuzun böyle bir durumda yasama organına bunu düzeltmesi için süre vermesi de söz konusu olabilir."

Kılıç, Genel Kurul'un bu yönde bir karar alması halinde yüzde 10 barajı uygulamasının Haziran 2015’te devam edebileceğini de belirtti ve"Çünkü usulü sorunlar çok fazla, seçime de az bir süre kaldı. Bundan dolayı yetişemeyebilir" dedi

'Baskı kuruluyor' demişti

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, gündemle ilgili başvuruların Anayasa Mahkemesi’nin resmi internet sayfasında açıklanması uygulamasına son verilmesine ilişkin, "Mahkemenin gündeminin açıklanmasıyla, üyelerimiz üzerinde müthiş bir baskı kurulmaya çalışılıyor. Bu durumdan mahkemenin üyeleri de alabildiğine rahatsız. Baskı kurulmamasını sağlamak için hangi konunun gündeme alındığını artık duyurmama kararı aldık" demişti.

Haberin Devamı