Gazete Vatan Logo

Ve görev tamamlandı! 13 kişi kurtarıldı

Tüm dünya Tayland’daki mağarada mahsur kalan çocukların sağ salim kurtarılabilmesi için dua ediyordu. 72 saatlik kurtarma operasyonu dün tamamlandı. 12 çocuk ve antrenörleri kurtarıldı

Ve görev tamamlandı! 13 kişi kurtarıldı

Tayland’ın Çiang Rai kentindeki mağara sisteminde 23 Haziran’dan beri mahsur kalan 12 kişilik genç futbol takımı ve antrenörlerini kurtarma çalışmalarında 3’üncü ve son safha da dün tamamlandı. 72 saat süren operasyonla herkes sağ salim kurtarıldı. Grubun mahsur kaldığı Tham Luang Nang Non mağarası önünde bekletilen ambulanslar teker teker mağaradan ayrılınca kalabalıktan çığlık sesleri yükseldi. Çünkü bu tüm çocukların kurtarıldığı anlamına geliyordu.

Aileler göremedi

Kurtarılan tüm çocuklar kurulan sahra hastanesine götürüldü. Enfeksiyon kapma riskleri olduğu gerekçesiyle aileleriyle görüştürülmeden bir hafta süreyle burada tutulacaklar. Ancak grubun moralinin yerinde ve sağlıklarının iyi olduğu belirtiliyor. Yaşları 11 ila 16 olan 12 çocuk ile 25 yaşındaki antrenörleri, 23 Haziran’da Tham Luang Nang Non Mağarası’na yaptıkları gezide mağaranın girişinin sularla kapanmasının ardından içeride mahsur kalmıştı. Kayıp grup, mağarada 9 gün süren arama çalışmalarının ardından bulunmuş ancak mağaranın bu bölümünün yağmur sularıyla dolması nedeniyle bulunduktan hemen sonra dışarı çıkarılamamıştı.

Haberin Devamı

Elon Musk da mağaradaydı

Tayland’da iki hafta önce yükselen su seviyesi nedeniyle girdikleri mağarada mahsur kalan ve toplamda 8 tanesi kurtarılan çocukların geri kalan 4 tanesi için kurtarma çalışmaları dün de devam ederken SpaceX kurucusu ve Tesla CEO’su Elon Musk dediğini yaptı. Çocukların kurtarılmasında kullanılabileceğini söylediği ve önceki gün Twitter hesabından tanıttığı küçük denizaltıyı Tayland’a göndermekle yetinmeyen Musk, kendisi de Tayland’a gitti ve çocukların mahsur kaldığı mağara sistemine girdi. Musk bu yolculuğunu yine Twitter hesabından şöyle anlattı: Mağara 3’ten yeni çıktım. Mini denizaltı ihtiyaç duyulması halinde hazır bekliyor. Roket parçalarından yapıldı. İsmini, mahsur kalan çocukların takımının adı olan Wild Boar’dan alıyor. Denizaltını, ileride lazım olur diye burada bırakıyorum. Tayland çok güzel bir ülke.

O kadar zorlu bir parkur ki...

12 çocuk ve futbol antrenörleri 23 Haziran’da yoğun yağışın çıkışları suyla doldurması nedeniyle mağarada sıkışmış, ancak geçen hafta uzman dalgıçlar tarafından sağ bulunmuşlardı. Yetkililer, mağaradaki su seviyesinin daha da yükselmesi riski yüzünden, kurtarma operasyonunu derhal başlatmaya karar vermişti. Dalgıçlar çocukları oksijen tüpleri yardımıyla su altındaki dar geçitlerden geçirerek yeniden gün ışığına çıkardı.

Haberin Devamı

90 uzman dalgıç çalıştı

Operasyon, mağaranın bazı kesimlerinde çok dar alanlarda dalınması ve bazı yerlerde tırmanılması gerektiğinden zorlu bir iş oldu. Mağarada 40’ı Taylandlı, 50’si ülke dışından 90 uzman dalgıç çalıştı. Dalgıçlar, çocukları Tham Luang mağarasındaki karanlık ve su altındaki geçitlerden, mağaranın ağzına doğru yönlendirdi. Çocukların bulunduğu yere gidip gelmek, deneyimli dalgıçlar için bile zorlu bir yolculuk çünkü mağaranın ağzına giden yolda, gerilen ip boyunca yürümek, tırmanmak ve dalmak gerekiyor. Yüzü tamamen örten oksijen maskeleri taşıyan çocukların her birine, kendi hava tüplerini de taşıyan iki dalgıç eşlik ediyor. Yolculuğun en zorlu kısmı, yolun tam ortasındaki çok dar bir geçit. Geçit o kadar dar ki, dalgıçların geçebilmek için oksijen tüplerini çıkartmaları gerekiyor. Buranın ötesindeki Galeri 3 diye adlandırılan nokta dalgıçların ileri donanım üssü haline getirildi. Çocuklar buraya ulaştırıldığında biraz dinlenip, mağaranın ağzına doğru yürüyecek enerjiyi toplama şansını elde edebiliyorlar. Yolculuğun ne kadar tehlikeli olduğu deneyimli Taylandlı bir dalgıcın Cuma günü hayatını kaybetmesiyle gözler önüne serilmişti. Saman Gunan, çocuklara malzeme götürmekten dönerken, oksijeninin tükenmesi üzerine ölmüştü.

Haberin Devamı

Travma yaşayacaklar

Uzmanlara göre çocuklar çok küçük yaşta böyle ölümün eşiğinden döndükleri bir olaya maruz kaldıkları için hayat boyu bu travmayı yaşayacaklar. Bu nedenle tüm çocuklara uzun bir süre psikolojik destek verilmesi bekleniyor.

Dünya Kupası finaline davet

FIFA, tüm dünyada sevinç yaratan kurtarma operasyonunun ardından sağlık durumlarının elverişli olması durumunda tüm takımı Rusya’da halen devam eden Dünya Kupası’nın final maçında ağırlamak istediklerini duyurdu.

Haberin Devamı