Gazete Vatan Logo

Vatandaş 2 yılda 4.8 milyar lirayı bir dilekçeyle geri aldı

Geçen yıl Ziraat kendi rızasıyla 600 milyon lira, diğer bankalar ise tüketici hakem heyetlerine dilekçeyle yapılan başvuru sonrasında 1.2 milyar liralık ücret ve komisyonu geri ödemek zorunda kaldı. Böylece son 2 yılda iade tutarı 4.8 milyara ulaştı.

Vatandaş 2 yılda 4.8 milyar lirayı bir dilekçeyle geri aldı

BANKALARIN bugüne kadar yaptıkları dosya masrafı iadesi 5 milyar liraya yaklaştı. Bankalar geçen yıl vatandaşa 1.8 milyar lira dosya masrafı, ücret ve komisyon geri ödemesi yaptı. Ödemenin 600 milyon lirası Ziraat tarafından doğrudan başvuran her tüketiciye yapıldı.

26 kalem silindi

Kalan 1.2 milyar lira ise diğer banka müşterileri tarafından tüketici hakem heyetlerine dilekçeyle yapılan başvurular sonrasında ödendi. Bankaların çeşitli ücret ve komisyonlardan elde ettiği gelir 20 milyar lirayı aşınca 2014 ortasında yapılan bir düzenlemeyle ücret ve komisyonlar 20 kalemle sınırlandırılmıştı. Aralarında, bozuk para tümleme ücreti, hesap bakım ücreti gibi ilginç komisyonların da bulunduğu 26 ayrı kalem ücret kaldırılmıştı. Bu ücretlerin kaldırılmasıyla birlikte vatandaş özellikle dosya masrafını geri almak için tüketici hakem heyetlerine koşmuştu. Bir dilekçeyle yapılan başvuru sonrasında bankalar bu ücretleri iade sürecine girmişti. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın verdiği bilgiye göre bankacılık sektörünün geçen yıl geri ödemesini yaptığı ücret ve komisyon tutarı 1.8 milyara ulaştı. Bunun 600 milyon lirasının Ziraat Bankası tarafından direkt ödendiğini söyleyen Aydın, “Ziraat Bankası bu yıl da yaklaşık 300.000 kişiye 250 milyon lira ücret ve komisyon geri ödemesi yapacak” dedi. Bankalar 2014’te de 3 milyar lira dosya masrafı iadesi yapmıştı. Böylece iade tutarı 4.8 milyara, ödeme yapılan vatandaş sayısı da 3 milyona ulaştı.

Haberin Devamı

Hakemlere uyarı

Bu arada Hüseyin Aydın, hakem heyetlerinin yeniden düzenlenerek, düzenlemelere aykırı aldıkları kararlardan sorumlu olmaları gerektiğini belirterek, “Bankacılık hizmetlerinden alınan komisyonlara sınırlama veya yasak getirilmesi faiz oranları üzerinde baskı yapmaktadır. TBB’nin söylediği, düzenlemelere uymak kaydıyla hizmet alan ücretini ödemelidir” dedi.

Ortalama 100-150 lira ödediler

Bankaların Ekim 2014’ten önceki 10 yılı kapsayan süredeki bireysel kredilerden alınan ücret ve komisyon gelirlerinin 15 milyar TL civarında olduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Bankaların konut kredisi hariç krediler başına yaptığı ortalama geri ödeme 100-150 lira. l 2014’te yapılan toplam dosya masrafı geri ödemesi 3 milyar TL

2015’te yapılan toplam dosya masrafı geri ödemesi 1.8 milyar l Ziraat Bankası’nın kendi rızasıyla yaptığı geri ödeme 600 milyon lira. l Ziraat’in bu yıl yapacağı geri ödeme 300 milyon lira.

Kredi geri dönüşünde sorun var

HÜSEYIN Aydın bankacılık sisteminde son dönemde kredilerin geri dönüşlerinde bazı sıkıntılar olduğunu ancak bunun yönetilebilecek düzeyde olduğunu söyledi. Uludağ Ekonomi Zirvesi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aydın, “Türk bankacılık sistemindeki kredilerin geri dönüşlerinde bir miktar sıkıntıların var olduğunu görmeye başladık. Ama kesinlikle yönetilebilir düzeydedir, hem firma ayağı bunu yönetebilecek kalite, kapasite ve kalibrededir hem de Türk bankacılık sistemi gerek sermaye yeterliliği gerek likidite açısından bu süreci yönetebilecek durumdadır” dedi.

Haberin Devamı

Danıştay kararı sayılmıyor’

TÜKETİCİ Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Rıdvan Yıldız, Danıştay’ın iptal kararına karşın, bankaların hesap işletim ücreti almaya devam ettiklerini söyledi. Yıldız “Hesap işletim ücretini bankalar tüketicilerden tahsil edemeyeceği gibi geriye dönük 10 yıl alınan hesap işletim ücretlerini de iade yükümlülüğü altındadır” diye uyardı. “Vatandaşlarımız hesap işletim ücretlerinin iadesi için bankaya yazılı başvurmalı, iade etmezlerse, bulundukları ilçelerdeki tüketici hakem heyetlerine başvurmalıdır” çağrısı yaptı.