Gazete Vatan Logo

Vajinismus muyum? 8 soruyla test edin

Vajinismus muyum? 8 soruyla test edin

Her on kadından birinde görülen vajinismus hastalığı çiftler arasında oldukça yaygın bir problem. Evlilik ve ilişkileri yok eden bu hastalık hakkında önemli noktalara değinen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolog Op. Dr. Saygın Micozkadıoğlu, vajinismus probleminin çözülebildiğini hatta bu hastalarının normal doğum yaparak çocuk sahibi bile olabildiğine dikkat çekiyor.

Op. Dr. Saygın Micozkadıoğlu, vajina girişi etrafında bulunan pelvis kas grubunun istem dışı kasılması sonrası ağrı ve acıya yol açan ilişkinin kadınları korku, kaygı ve paniğe sevketmesi sonucunda, cinsel ilişkiye girerememe sorununun ortaya çıktığını ve bundan dolayı evliliklerin bitme noktasına geldiğini söylüyor. Vajinismus hastalığının toplumun her kesiminde, her kültüründe ve kadın grubunda meydana gelebildiğini anlatan Micozkadıoğlu, Vajinismus hastalığının çözümünün kesinlikle olduğunun altını çiziyor.

Cinsel travmalar vajinismusu tetikliyor

Vajinismus hastalığının, cinsel mitler, yanlış inanışlar, ön yargılar, bekarete verilen önem ve değer, yetiştirme tarzı, cinsel bilgilenme ve eğitimdeki yetersizlikler gibi birçok etmen sonucu meydana gelebileceğini belirten Micozkadıoğlu, özellikle bu hastalığın cinsel travma yaşamış kişilerde daha sık görülebileceğini ifade ediyor.

Haberin Devamı

3 ile 5 gün arasında süren, kişiye özel vajinismus tedavisi

Kayra Bera Kadın Sağlığı Kliniği’nde tedavi sürecinin jinekolojik bir ön muayeneyle başladığını anlatan Micozkadıoğlu, bu esnada herhangi bir alet ya da parmak yordamı kullanılmadan muayenenin gerçekleştiğinin belirtiyor. Vajinismusun nedeni tespit edildikten sonra ise 3 ila 5 günü içeren özel bir tedavi programının hazırlandığını ve hastanın tedavi için bilgilendirildiğini söylüyor. Kolay uygulanabilir ev ödevleri ve egzersizler verdiklerini belirten Micozkadıoğlu, yine bu süreçte tedavide kesinlikle parmak egzersizinin verilmediğine dikkat çekiyor.

Yurtdışından pek çok hastanın vajinismus tedavisi için kendisine başvurduğunu söyleyen Micozkadıoğlu, yurtdışında bu hastalığı yenemeyen hastalarının 3 ila 5 gün içerisinde sorunlarını tamamen çözdüklerini belirtiyor. Vajinismus tedavisinin kişiye yönelik verildiği için çiftlerin 3-4 kez gelerek 3 ile 5 gün içinde bu problemlerini yendiklerini açıklayan Micozkadıoğlu, çiftler dışında aileleriyle birlikte en az 8-10 kişiyi etkileyen vajinismus sorununa son verdiklerini söylüyor. Vajinismus hastalığıyla geçen her bir sürenin evlilikleri yıprattığını belirten Micozkadıoğlu, tedavi şansının her zaman varolduğunu ve bu şansın doğru hekimlerin elinde yüksek olduğunu anlatıyor.

Haberin Devamı

Kızlık zarı operasyonları vajinismus problemine yük getiriyor

Vajinismuslu hastaların bu sorunu çözdükten sonra cinsellik hakkında tekrar konuşabildiklerini, çocuklarının olabileceğini ve her kadın gibi cinselliği rahatça yaşayabileceklerini belirten Micozkadıoğlu, kızlık zarı alınma operasyonu gibi müdahalelerin vajinismus problemine daha çok yük getirdiğine değiniyor. Vajinismus hastalığının yüzde 5 oranında anatomik nedene bağlı olduğunu ve çoğu vajinismus vakasının gereksiz ve özensiz kızlık zarı ameliyatı sonrasında maddi ve manevi kayıplara yol açtığının altını çiziyor.

Haberin Devamı

8 soruyla kendinizi test edin!

Op. Dr. Saygın Micozkadıoğlu, cinsel ilişkiye girememe sorunu olan kadınların kendilerine “Ben vajinismus muyum?” diye sormaları ve test etmeleri için 8 nedeni ise şöyle sıralıyor,

1- Cinsel birleşmenin sıkıntılı, keyifsiz, zor ve ağrılı gerçekleşmesi

2- Eşi ya da erkek arkadaşı ile cinsel ilişkiye girmekten korkma ve cinsel ilişkiye girememe

3- Cinsel ilişkinin kısmen gerçekleşmesi penisin bir kısmının vajinaya girmesi

4- Vajina içine parmak sokamama

5- Vajina içine tampon yerleştirememe

6- Vajinal ultrasona girememe

7- Kadın doğum muayenelerinden çekinme, korkma, masaya çıkamama

8- Vajina içine medikal tedavi amaçlı vajinal fitil, vajinal krem kullanamama

Micozkadıoğlu, bu 8 neden dışında vajinismus tanısının konması için kesinlikle güvenilir bir kadın doğum uzmanına danışılması ve jinekolojik bir ön muayene olunması gerektiğinin altını çiziyor.

Haberin Devamı

Hastaların büyük bir çoğunluğunun ancak evlendikten sonra kendisinde bu sorunu anladıklarını belirten Micozkadıoğlu, 20-30 yıldır vajinismustan şikayetçi olan ve daha yeni tedaviye gelenlerin bile olduğunu vurguluyor.

Genelde çiftlerin evliliklerinin ilk 1 ila 5’inci yılları arasında kliniklerine başvurulduğunu belirten Micozkadıoğlu, vajinismus tedavilerinin kişiye yönelik ve özel hazırlanan uygulamalarla tedavi edildiğini ifade ediyor.

Vajinismus diye gitti, Myom çıktı ardından bebek sahibi bile oldu

Op.Dr. Saygın Micozkadıoğlu’nun hastası olan genç çiftin umutsuzluktan, umut dolu hikayesine tanık oluyoruz. Evliliklerinin 10. ayında vajinismus hastalığıyla tanışan genç kadın, Micozkadıoğlu’na gelmeden önce eşiyle yaşadıkları problemi kimseyle paylaşamadığını hatta durumunu anlatırken gözyaşlarına engel olamadığını ve hiçbir zaman bu problemi aşamayacaklarını düşündüğünü anlatıyor.

2010 yılında Kayra Bera Kliniği’ne eşiyle geldiklerinde sadece kendilerinin bu problemi yaşadığını düşünürken orada birçok insanın bu problemi yaşadıklarını görünce gözlerine inanamadıklarını söylüyor. Genç kadın Micozkadıoğlu’na ön muayene olurken 20 cm büyüklüğünde myom yani rahim duvarında bulunan iyi huylu bir kitleyi keşfettiklerini belirtiyor. “Neyi çözmek isterken neyle karşılaştık” diyen çift, Op. Dr. Saygın Micozkadıoğlu’nun tedavi ettiği myom operasyonundan sonra yine vajinismus tedavisi için geri döndüklerini söylüyor. Vajinismus hastalığını 3 seansta yendiğini, daha sonra gebe kaldığını ve doğumunun ise Op. Dr. Saygın Micozkadıoğlu tarafından yapıldığını belirtiyor.

Op. Dr. Saygın Micozkadıoğlu sayesinde önce Myom’u sonra vajinismusu ardından ise yuvalarına yeni bir bir heyecan kattıklarını bebek sahibi olmanın mutluluğunu ve eşsizliğini tarif edemiyor.