Gazete Vatan Logo

Uzmanlar uyardı: Hasarlı evlere girmeyin

Denizli'nin Bozkut ilçesinde meydana gelen deprem sonrası uzmanlardan uyarı geldi. İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Tüysüz, hasarlı evlere girilmemesi gerektiğini ve 5 - 5,5 büyüklüğünde artçı sarsıntıların olabileceğini söyledi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir de depremin Maymun Dağı fayının harekete geçtiğini gösterdiğini dile getirdi.

Uzmanlar uyardı: Hasarlı evlere girmeyin

Ege Bölgesi'nde 4 saatte büyüklükleri 1,1 ila 6 arasında değişen 56 deprem meydana geldi. Kuşadası Körfezi'nde saat 11.39'da meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki depremin ardından İzmir, Denizli, Muğla ve Manisa illeri ile Ege Denizi'nde çok sayıda deprem oldu. İzmir'in Bergama ve Menderes, Muğla'nın Menteşe, Marmaris ilçeleri, Gökova Körfezi, Kuşadası Körfezi'nde 20 sarsıntı kaydedildi. Denizli'nin Bozkurt ilçesinde önce saat 14.19'da 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu depremden 6 dakika sonra aynı bölgede 6 büyüklüğünde deprem kaydedildi.
Ana şok olduğu belirtilen 6 büyüklüğündeki sarsıntıdan sonraki yaklaşık 80 dakikada Bozkurt, Çardak ve Honaz ilçelerinde 36 artçı daha yaşandı. Denizli'nin Acıpayam ilçesinde 20 Mart'ta da 5,5 büyüklüğünde deprem olmuştu. Depremde 22 vatandaş yaralanmış, 7 bina tamamen yıkılmış, 278 yapıda hasar tespit edilmişti.
MAYMUN DAĞI FAYI...
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kuşadası Körfezi'ndeki depremin Tuzla fayının etkisinde oluştuğunu değerlendirdiklerini belirtti. Tuzla fayının İzmir'i ilgilendiren önemli bir fay olduğunu kaydeden Sözbilir, Bornova ve Menderes ilçelerinden geçen bu fayın 1992 yılında 6 büyüklüğünde deprem oluşturduğunu söyledi. Prof. Dr. Sözbilir, Türkiye'de 6 ve üzerindeki büyüklüklerde meydana gelen depremlerin yıkıcı nitelik taşıdığına işaret ederek, Denizli'deki depremin bu eşikte meydana geldiğini anlattı. Depremin, doğu-batı uzanımlı Maymun Dağı fayından kaynaklandığını ifade eden Sözbilir, şöyle devam etti: "Maymun Dağı fayının harekete geçtiğini anlıyoruz. Batı Anadolu'nun en batısı ve en doğusunda iki yer, Kuşadası Körfezi ve Denizli. Birbirinden uzak yerler. Birbirini tetikledi denemez. Ama jeolojik açıdan bağlantılı yerler. Batı Anadolu'da yaklaşık 100 fay var. Bunların hepsi birbiriyle bağlantılı. Türkiye'deki 500 faydan 100'ü Batı Anadolu'da. Batı Anadolu dünyanın en aktif bölgelerinden. Denizli'de ana şok oldu, artık artçılar yaşanacak. Artçılar 5 veya 5,5 büyüklüğünde olabilir. 6 büyüklüğündeki depremde evleri zarar görenlerin mutlaka yetkililere haber vermesi gerekir. Artçılardan zarar görebilirler."

Haberin Devamı

HASARLI BİNALARA GİRMEYİN

Haberin Devamı

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Tüysüz, Denizli'de meydana gelen depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Tüysüz, hasarlı evlere girilmemesi gerektiğini ve 5 - 5,5 büyüklüğünde artçı sarsıntıların olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Tüysüz'ün açıklamaları şöyle:

"Farklı lokasyonda; bir tanesi İzmir'de bir tanesi de Denizli'nin Baklan yöresinde oldu. Birbiriyle bağlantısı olan iki deprem değil. Baklan'daki az önce olan deprem 6.5 olarak veriliyor. İki tane önemli fay var. Geçmişte de olmuş depremler görülüyor. Bizim açımızdan çok sürpriz olmayan tarzda depremler.

6 önemli bir sarsıntı yapar. Hasar beklenebilir. Özellikle fayın üzerinde bulunan kesimlerde. Bunun arkasından 5 - 5,5 büyüklüğünde depremlerin gelmesi de olasıdır. Hasarlı binalar varsa, bu binalar yetkili kişiler tarafından inceleninceye kadar bu binalara girmemekte yarar görüyorum.

Haberin Devamı

Fayların dağılımına baktığımız zaman bu tip depremlerin olması doğal. Tarihine baktığımız zaman 6 civarında depremlerin mevcut olduğunu görüyoruz."

PROF. DR. NACİ GÖRÜR: 'DÜNYANIN EN AKTİF BÖLGELERİNDEN BİRİ'

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, paniğe neden olan depremle ilgili şu çarpıcı açıklamalarda bulundu:

''Bozkurt yöresi zaten bir fay ağının üzerinde çok sayıda fay var burada ve bunlar aktif faylar. Bu faylar çok büyük değil. Bu çok beklenen ve olduğunda yer bilimcileri şaşırtmayacak bir bölge.

Ayrıca bu bölge Çivril’in güneyinden gelen doğu batı yönlü faylar da buraya geliyorlar. Gerçekten de burası fayların kesiştiği bir köşe başı konumunda. Sık sık deprem olması son derece beklenen bir yer.

Bu bölge sadece Türkiye’nin değil dünyanın da en aktif bölgelerinden biri olarak düşünebiliriz. Bu bölgede sık sık deprem beklenmesi doğal beklenebilir bir şey.

Haberin Devamı

Deprem ne kadar sığ olursa yeryüzünde onu o kadar kuvvetli şiddetli hissedersiniz. Sığ bir derinlikte olduğu için yüzeydeki insanların bunu hissetmesi de o kadar fazla olacaktır.'

6 BÜYÜKLÜĞÜNDEN SONRA 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLMAZ
Jeoloji Mühendisi Şerif Barış depremle ilgili şunları söyledi:
Eğer binada hasar yoksa o deprem gelip geçti. Ben olsam tatilimi kesmezdim. İnsanlara tavsiyem tatillerini kesmemeleridir. Ama insanlar kılık kıyafet için evlerine girmek zorunda kalacaklar. Bunları hızlı yapsınlar.
Hasarlı binalarda yıkıma yol açabilir. 6 büyüklüğünden sonra 7 büyüklüğünde deprem olmaz.
ARTÇILAR BİRKAÇ AY SÜREBİLİR
İTÜ Jeoloji Mühendisi Bölüm Başkanı Ziyadin Çakır ise;
Geçen ay Amerikada 6.5 oldu, 1 gün sonra 7.3 oldu. Civarında olduğu fayları etkiliyor. Bundan daha büyük deprem olmayacak diyemeyiz, olabilir. Artçılar olur geçer. Artçılar birkaç ay sürebilir. Hasarlı evlere kesinlikle girilmesin.
Geçen sene oluşan Acıpayam depremlerinden bağımsız bir deprem. İmkanları varsa evlere girmesinler.
MESAJ YOLUYLA HABERLEŞİN
Yıldız Teknik Üniversitesi Prof.Dr. Şükrü Ersoy 'da deprem ile ilgili açıklamalarda bulundu:
Kuşadasında Ege Denizi'nin içinde bir deprem oldu. Bölgede çok hissedildi. Kara üzerinde ve deniz üzerinde fay hatları var. 6 büyüklüğündeki deprem enerjik bir depremdir. Zarar vermiş olabilir. Yer kabuğunu kırmış olabilir. Yüzeyde bile bu kırığı görebiliriz. 5.5'e kadar çıkacak artçı depremler yaşanacaktır. Evlerinde hasar olanlar yetkililere göstererek evlerine girmemeleri gerekir. Birkaç saat içinde artçılar olacaktır. Bir panikleme olabilir ama çevre ve aile bireylerine yardımcı olmak için çok fazla paniklememek gerekir.
Asansör ve merdivene koşmamalıyız. Sabit yerlerde durup sarsıntı sırasında hareket etmemiz gerekir. Başımıza bir şey düşmeyecek yerlerde durmalıyız. Mesaj yoluyla haberleşmek daha sağlıklı.