Gazete Vatan Logo

Uzaydan böyle görüntülendi

Depremin yerle bir ettiği Haiti’nin son durumu uzaydan görüntülendi...

Depremin yerle bir ettiği Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’de dün gece tsunami söylentisi paniğe neden oldu.

Bölgedeki AFP muhabirine göre, tsunami olacağı söylentisi başkentin banliyölerinden Petion-ville’de binlerce kişinin koşarak ya da arabayla yüksek kesimlere kaçmasına yol açtı.

Kaçmaya çalışan bir kadın, bazı kişilerin güçlü titreşimler hissettiğini, aniden çok soğuk olduğunu ve bazılarının suların yükseldiğini söylediğini belirtti.



ÖLÜ SAYISI 30-50 BİN

HAİTİ'de meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem, BM binasını da yıktı. Ülkede 2004'ten beri bulunan BM Haiti İstikrar Misyonu’nun (MINUSTAH) personel sayısı 3 bin civarında olduğu ve 52 Türk polisinin de görev yaptığı belirtiliyor.

BM merkezinde 100, bağlı binalarda ise 40 BM görevlisi göçük altında kaldığı bildiriliyor. Haiti’de depremde çöken BM merkez binasının enkazı altında kalan BM Haiti temsilcisi Hedi Hannabi’nin öldüğü kesinlik kazandı. Haiti Devlet Başkanı Rene Preval, “Büyükelçi Annabi öldü. Uluslararası topluma duydugumuz üzüntüyü ve başsağliği dileklerimizi bildiriyoruz” dedi.

Devlet Başkanı, kendisine ulaşan bilgilere göre, depremde can kaybının 30- 50 bin arasında olduğunu söyledi.

İLK YARDIM UÇAĞI BÖLGEYE BİR GÜN SONRA ULAŞABİLDİ

7,0 büyüklüğündeki depremin vurduğu Haiti’ye içme suyu, gıda, ilaç ve ilk yardım malzemesi taşıyan ilk yardım uçağı olaydan 1 gün sonra bölgeye ulaşırken, başkent Port-Au-Prince’te arama kurtarma çalışmaları başladı.

Depremde ölenlerin cesetleri cadde ve sokaklarda bir kenarda toplanırken, ilk uçakla gelen az sayıda arama kurtarma ekibi de köpekler yardımıyla enkazda arasında canlı kalabilenleri arama kurtarma çalışmalarını yürütüyor.

Önemli bölümü harabe haline gelen kentte polis araçları yaralıları taşımak için ambulans olarak kullanılıyor. Yaralılara müdahale eden doktorlar, içme suyu sıkıntısının ciddi düzeyde olduğuna işaret ederek, depremden yaralı kurtulmayı başaranlardan yaralıların susuzluk nedeniyle ölebileceği uyarısında bulundu. Kentte Küba’dan gelen yüzlerce doktor bulunuyor.

Haiti’nin yaklaşık 9 milyonluk nüfusunun en az üçte birinin yardıma ihtiyacı bulunduğunu belirten Uluslararası Kızılhaç yetkilileri, ayrıca gıda ve içme suyu sorunu ile kentin her tarafında açıkta cesetler nedeniyle salgın hastalık çıkabileceğini dile getiriyor.

KAYIPLARI BULMAK İÇİN İNTERNET SİTESİ AÇILDI

Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı, Haiti’de önceki gün meydana gelen 7,0 büyüklüğündeki depremde kaybolanların, yakınları tarafından bulunmasına yardımcı olmak için yeni bir internet sitesi açtı.

Teşkilatın izleme biriminin başkan yardımcısı Robert Zimmerman, sitenin, ayrı düşen aile fertleri arasında irtibatın sağlanmasına yardımcı olacağını umduğunu söyledi.

Zimmerman, Haiti ve yurt dışındakilerin, siteyi, kayıp yakınlarının isimlerini kaydetmek için kullanabileceğini belirtti.

Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’i vuran depremde ölü sayısının yüz binleri bulabileceği ifade ediliyor.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Pasifik’teki gezisini yarıda keserek Haiti’deki gelişmeleri izlemek üzere Washington’a dönme kararı alırken, ABD Savunma Bakanı Robert Gates, bu hafta sonu yapmayı planladığı Avustralya ziyaretini erteledi.

Clinton, Honolulu’da basına yaptığı açıklamada, gezisini iptal etmeye ve Washington’a dönmeye karar verdiğini belirtti.

Gezisine pazartesi günü başlayan ABD Dışişleri Bakanı, 19 Ocak Pazartesi gününe kadar Avustalya, Yeni Zelanda ve Papua Yeni Gine’ye gidecekti.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates de Haiti’ye insani yardımı düzenlemek amacıyla Avustralya ziyaretini erteleyerek Washington’da kalmaya karar verdi.

ÜNLÜLERDEN HAİTİYE DESTEK

Haiti’yi vuran 7 büyüklüğündeki depremin ardından, ülkelerin yanı sıra ünlüler de yardım için sıraya girdi.

Aralarında talk şovcu Oprah Winfrey, Paris Hilton, oyuncu Angelina Jolie, Brad Pitt ve Ben Stiller’in de bulunduğu bir grup ünlünün yardım kervanına katıldığı açıklandı.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, Jolie-Pitt çiftinin kurumlarına bir milyon dolar yardım yaptığını bildirdi.

Haberin Devamı