Gazete Vatan Logo

Urfa’da henüz Oxford yok ama M.I.T açıldı

Turkcell akademi ile M.I.T’nin MBA programına katılıp sertifika almak mümkün

İbrahim Tatlıses’in ünlü sözüydü. Urfa’da Oxford vardı da biz mi gitmedik?. Ancak şimdi online programlarla internetten dünyanın en ünlü üniversitelerinden biri olan M.I.T’nin sertifika programlarına katılıp, sertifika programından mezun olmanın yolu açıldı.

Turkcell Dijital Akademi, Massachusetts Institute of Technology (M.I.T) ile Türkçe ve İngilizce içerikle “Girişimcilik MBA” (Innovator’s MBA) programını hazırlayarak katılımcıların hizmetine sundu.

Online eğitimde bir devrim niteliğindeki bu işbirliği sayesinde Turkcell Akademi’ye girip, M.I.T’nin girişimcilik dersleri ister İngilizce ister Türkçe alınabilecek. Bu derslerin sonunda yapılacak sınavla da programı bitirip M.I.T imzalı sertifika sahibi olunacak.

Turkcell ve M.I.T yetkilileri önceki gün Boston’da bu işbirliğini kamuoyuna duyururken, daha başlangıçta dünyanın çeşitli ülkelerinden 60 bin kişinin bu programa dahil olmak için başvuru yaptığına dikkat çektiler. Henüz dünyada İngilizce olarak sunulan dersler Turkcell Akademi ve M.I.T’nin yoğun çalışması ile Türkçe olarak da hazırlandı ve eş zamanlı olarak program başlatıldı. Bugünden itibaren dersler Turkcell Akademi internet sitesinde başladı.

Haberin Devamı

Dersler ücretsiz

Dünyada bu tarz eğitimlerin pek çoğu ücretli olarak sunulurken, girişimcilik MBA programının dersleri ücretsiz olarak takip edilebilecek. Sınav da başarılı olanlara M.I.T sertifikası belli bir ücret karşılığında verilecek.

MIT, Turkcell ile yaptığı bu anlaşma kapsamında online eğitim konusunda dünyada ilk kez bir şirketle iş birliği gerçekleştirmiş oldu.

Girişimcilik MBA programına kayıt olanlar “Müşteri kimdir?”, “Müşteriyi nasıl tanırız?” ve “Kullanıcıdan Doğan Girişimcilik” konularını öğrenerek sertifika alabilecekler. Tüm bunlarla birlikte MIT’nin “Kitlesel Online Açık Eğitimler” (Massive Online Open Courses-MOOC) kapsamındaki içerikleri Turkcell Dijital Akademi üzerinden Türkçe olarak yayınlanacak. “İnovasyon” kategorisinde toplam 48 MIT eğitim videosu Türkçeleştirildi ve 12 Ocak itibarıyla Turkcell Dijital Akademi portalından yayınlanmaya başlandı. Girişimcilik MBA programına, Turkcell müşterisi olsun olmasın herkes kayıt olabilecek.

Haberin Devamı

Katılımcılara aldıkları eğitimler doğrultusunda iki ayrı türde sertifika ile belgeleme imkanı sunuluyor. Bunlardan biri olan onur sertifikaları ücretsiz veriliyor. Kimlik onaylı ve MIT’nin uluslararası geçerliliği olan sertifikasını almak isteyen katılımcılar ise “edX” üzerinden, eğitimin uzunluğuna bağlı olarak 20-100 dolar arasında ücret karşılığı sertifika alabilecekler. Turkcell Akademi bünyesindeki dört MBA eğitiminden her birinin sertifika ücreti 50 dolar.

Bill Türkiye’de doğsa yine Bill Gates olur muydu?

Süreyya Ciliv’le sohbet ederken bilgiye ulaşmanın önemini vurguladığı şu sözler dikkat çekiyor: “Bir gün Rönesans Holding’in patronu Erman Ilıcak bana ilginç bir soru sordu. 1954 doğumlu Bill Gates Amerika’da değil de Türkiye’de doğmuş olsaydı yine Bill Gates olur muydu diye. Olamazdı dedim. Çünkü o yıllarda bilgiye ulaşmak o kadar zordu ki. Kendimden biliyorum. Bir şans eseri Ankara Fen Lisesi’ni kazanmasaydım, bugün burada olamazdım. Oraya girince ben değiştim. Herşey değişti.”

Haberin Devamı

Şirket içi eğitim için kuruldu ama...

Turkcell Grup İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Banu İşçi Sezen 2006 yılında şirket çalışanlarına eğitim vermek için oluşturdukları Turkcell Akademi’yi geçen yıl dijitalleştirerek Türkiye’nin, hatta dünyanın yararlanabileceği büyük bir eğitim platformuna dönüştürdüklerini belirterek, “Eğitime verdiğimiz tüm bu çabalarımızın dünyaca ünlü teknoloji üniversitesi MIT’yi de etkilemiş olması ayrıca gurur verici” değerlendirmesini yaptı.

Sezen, Akademi’nin 2006’da önce kurum içi eğitim için kurulduğunu ancak her geçen gün zenginleşen içeriği ile bugün önemli bir bilgi merkezi haline geldiğini söyledi. Sezen M.I.T ile yapılan bu proje ile sosyal ekonomik fayda kategorisinde yarışmak üzere GSMA’ya başvuru yapılacağını, benzer bir çalışmayı Ege Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile de yapmaya hazırlandıklarını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Süreyya Ciliv: Bilgi en güzel hediye

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, yeni dünyada başarıya giden yolun teknoloji ve inovasyondan geçtiğini belirterek, “Teknolojiyi kullanarak fark yaratanlar, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar bir adım öne geçme fırsatını yakalıyor” dedi.

Turkcell olarak altyapıları üzerinde geliştirdikleri çözümlerle Türkiye’ye fayda sunmak için çok çalıştıklarını aktaran Ciliv, kendileri için bu çözümlerin başında eğitimin geldiğini ifade etti.

Ciliv, şöyle konuştu:

“Bilgi insanlara verilebilecek en güzel hediye. Bu nedenle MIT ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği bizim için çok değerli. Çünkü bilgiye ulaşarak, bilgiyi kullanarak, teknoloji ve inovasyonla dünyayı değiştirebileceğimize inanıyoruz. İnsana yapılan yatırımın eğitimden ve bilgiden geçtiğine inanıyoruz. Bu program 70 milyona açık ve ücretsiz olacak. Dünyanın başarılı girişimcileri neden bizden çıkmasın dedik ve ilk kez tüm dünyaya açılan bir online MBA programını Türkçe hazırladık. Artık Türk insanı bilgiye ulaşmakta dezavantajlı değil. Bilgi fırsat eşitliği ile yayılsın istiyoruz. “

M.I.T bir ülke olsaydı

1861’de kurulan Massachusetts Institute of Technology kuşkusuz dünyanın en önemli bilim ve teknoloji merkezi. Üniversitenin Dijital Öğrenme Direktörü Erdin Beshimov’un verdiği rakamlar da MIT’nin büyüklüğünü ve önemini ortaya koyuyor. MIT mezunları halen 25 bin 600 şirket kurmuş vaziyette. Bu şirketler 3.3 milyon kişiye istihdam sağlarken yıllık 2 trilyon dolar da gelir elde ediyor. Yani MIT mezunları bir ülke kursa dünyanın 11’inci büyük ekonomisi olabilir. Turkcell ve M.I.T Türkiye’deki potansiyel girişimcileri de MIT’in bir parçası olmaya davet ediyor. Program kapsamındaki “Girişimcilik-101” dersi, 12 hafta sürüyor. Dersin içeriğinde 57 eğitim videosu, başarı hikayeleri, test ve değerlendirme sınavları yer alıyor. “Girişimcilik-101” dersiyle katılımcılara, hangi müşterilere ulaşacaklarını belirleme, müşteri ihtiyaçlarını anlama konusunda beceriler kazandırılması hedefleniyor. “Girişimcilik-102” dersi de, yine 12 Ocak’ta başlıyor. 16 hafta açık kalacak olan programda 30 eğitim videosu bulunuyor. İçeriğinde ise girişimci adaylarına, “Müşteriniz için ne yapabilirsiniz” sorusunun cevapları veriliyor.