Gazete Vatan Logo

Umutlu bekleyiş sürüyor

Bağdat’ta kaçırılan 18 Türk’ün ailelerinin umutlu bekleyişi devam ediyor. Yerel kaynaklar kaçıranların bölgedeki silahlı Şii milis gruplar olduğunu tahmin ediyor

Umutlu bekleyiş sürüyor

Bağdat’ta Şiilerin yoğun olarak yaşadığı Sadr Şehri semtindeki Habibiye mahallesinde bulunan stadyum şantiyesinden kaçırılan 3’ü mühendis, 14’ü işçi ve biri muhasebeci 18 Türk’ün kurtarılması için çalışmalar sürüyor.

VATAN’ın ulaştığı yerel kaynaklar en geçerli senaryonun bölgede hükümet yanlısı Mukteda El Sadr’a yakın Şii grupların kaçırması ihtimali olduğunu belirtiyor. Ancak Nurol İnşaat’ın yaptığı Al Sadr Şehir Stadı’na bazı mülk sahipleri ile bölge halkının karşı çıktığı ifade ediliyor. Yerel kaynaklar Bağdat’ın kuzeydoğusundaki Sadr Şehri ve çevresinde irili ufaklı 40’a yakın silahlı Şii milis grubunun olduğunu da bildiriyor.

Fidye eylemi mi?

Irak hükümetinin bir süredir IŞİD’le mücadele için silahlanan Şii milis gruplarına kaynak aktaramadığı belirtilirken, bu grupların kendilerini finanse etmek için stadın yapıldığı arazinin sahiplerinden de destek alarak fidye eylemi gerçekleştirmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Spor Bakanlığı’nın bütçesinin de IŞİD’le mücadeleye aktarılması yüzünden yaklaşık 1.5 yıldır stat inşaatında ciddi bir çalışma olmadığı ifade ediliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ise, “IŞİD ya da PKK kaçırmadı. Fidye amaçlı olabilir sonuç almaya çalışıyoruz. Irak makamları da bunun için çalışıyor” dedi.

Haberin Devamı

Düşen cep telefonu

Nurol Holding CEO’su Uğur Doğan ise “Şantiyede kaçırma esnasında bir işçinin düşürmüş olduğu cep telefonundan yola çıkarak iz sürülmekte” dedi. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi yaptığı yazılı açıklamada, “Bağdat’ta kaçırma eylemi gerçekleştirenlere terörist muamelesi yapılması talimatı verdim” ifadesini kullandı.

13 işçinin kimliği belirlendi

Kaçırılan 18 Türk’ten 13’ünün kimlikleri belirlendi. Kaçırılanlar arasında Zonguldak Alaplı’dan Tahir Cömert (46), Recep Çetin (42), Akçakoca’dan Metin Toraman (24), Bursa’dan Ender Gündoğan, İzmit’ten Ercan Özpilavcı, Ankara’dan şantiye şefi ve makine mühendisi Coşkun Yılmaz ile babası formen Necdet Yılmaz, Batuhan Yılmaz, Satılmış Kayıkçı yer alıyor. Bu kişiler dışında Kocaelili mühendis Ali Orçun Topaloğulları (24), muhasebeci Ahmet Olgun, işçi Hasan Türkmen ile inşaatta çatı ve oluk işleri yapan Bartınlı Adnan Altunöz’ün kaçırılanlar arasında olduğu kesinleşti.

Haberin Devamı