Gazete Vatan Logo

Umutlar tükeniyor

Ermenek’te su basan kömür ocağında mahsur kalan 18 işçi için geçen her saatte umutlar sönüyor. Ekipler, motopomplar ve Ahtapot’la su seviyesinin yükselmesini önceki gece durdurabildi. Ancak çabalara rağmen sular tamamen tahliye edilemedi

Umutlar tükeniyor

Karaman’ın Ermenek ilçesinin kömür ocaklarının yoğun olduğu Güneyyurt Beldesi ile Pamuklu Köyü arasında bulunan Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi’ne ait linyit kömürü ocağını basan suların altında kalan 18 işçiyi kurtarmak için yapılan çalışmalar sürüyor.

Yükselme durduruldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, önceki gece yaptığı açıklamada su seviyesindeki yükselmenin durduğunu, su tahliye işlemine başlanıldığını açıklamıştı.

Saatte 35 santim

Ocakta çalışmalar gece boyunca aralıksız devam etti. Maden ocağından çapları 10 santimi bulan 4 ayrı boru ve motopomplarla suyun tahliye edilmesi sürerken, yetkililer 8 metrelik genişlikteki galeriye 400 metrelik boru çekildiğini ve saatte 35 santim su seviyesinin çekildiğini söyledi.

Dalgıçlar giremiyor

Bakan Yıldız, dalgıçların hayati tehlike nedeniyle suya giremediğini de açıkladı: “Derin ve eğimli bir yerde çalışıyoruz. Dalgıçlar, görüş mesafesinin olmadığını girmelerinin bir anlam ifade etmeyeceğini söylediler. Yani 3-4 metre dahi dalamayacaklarını, kendi can güvenliklerinin de tehlikeye gireceğini söylediler. Böyle bir durumda girin talimatı veremeyiz. Aşağıda 10- 12 bin ton su var. Suyun ne kadar beslendiğini bilmiyoruz. Bu yüzden su tahliyesinin ne zaman biteceği konusunda zaman veremeyiz.”

Haberin Devamı

Ahtapot dakikada 8.500 lt su çekiyor

Dün öğle saatlerinde su tahliyesini büyük oranda hızlandıran Ahtapot adlı araç madene getirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin gönderdiği Ahtapot, dakikada 8 bin 500 litre su tahliye edebiliyor.

‘Ağlamayın babam mama getirecek!’

Mahsur kalan işçilerden İsmail Gürses’in 3 yaşındaki oğlu Mustafa, “Babam bana mama getirecek” diyerek ağlayanları susturuyor. Madencinin annesi Gürses de, “İsmailim sular içindeyken evde soba yakıp ısınmaya yüreğim elvermedi” diye ağlıyor.

Mahsur kalan işçilerin isimleri

Facianın meydana geldiği Has Şekerler Madencilik Limitet Şirketi’ne ait ocakta mahsur kalıp kurtarılmaları için zamanla yarışılan 18 madencinin isimleri şöyle: Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Hüseyin Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer, Recep Çiloğlu ve Ömer Cansu.

Haberin Devamı