Gazete Vatan Logo

Uluslararası sistem çatırdıyor

Erdoğan, Yüksek Mahkemeler Zirvesi’nde konuştu: Milyarlarca insanın umut bağladığı uluslararası sistem, kelimenin tam anlamıyla çatırdıyor. Bunun için biz sistemin yeniden kurulmasını istiyoruz

Uluslararası  sistem çatırdıyor

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen, 4. Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi’nin akşam yemeğinde konuşma yaptı. Erdoğan şunları söyledi:

NASIL BAHSEDEBİLİRİZ?: İnsanlık daha dün Bosna’da, çok daha yakın zamanda Myanmar’da, Suriye’de 10 binlerin, yüz binlerin, milyonların hunharca katledilmesine engel olamıyorsa, yeryüzünde nasıl adaletten bahsedebiliriz?

ADALET TARTIŞMASI: Sadece kendi güvenlik ve refahı için mazlumlara, mağdurlara kapılarını kapatan ülkelerin gelişmiş sıfatını taşıdıkları bir dünyada hangimiz kendimizi adalet dairesi içinde hissedebiliriz. İnsanların, toplulukların, devletlerin, uluslararası kuruluşların kendi aralarında sürekli bir adalet tartışması yaşanıyorsa, hep birlikte durup düşünmeli, kendimizi sigaya çekmeliyiz.

KURUMLAR ÇALIŞMIYOR: BM başta olmak üzere dünyada amacı insanlığın topyekun güvenlik ve refahını sağlamak olan pek çok kurumun, bu doğrultuda imzalanmış pek çok uluslararası belge var. Üzüntüyle belirtmek durumundayım ki ne bu kurumlar ne de bu belgeler öngörüldüğü şekilde çalışmıyor.

Haberin Devamı

DÜNYA 5’TEN BÜYÜKTÜR: Milyarlarca insanın umut bağladığı uluslararası sistem, kelimenin tam anlamıyla çatırdıyor. ‘En kötü düzen düzensizlikten iyidir’ sözü, kötü düzenin sürmesine değil, tam tersine bir an önce ıslahının gerekliliğine işaret eder. Biliyorsunuz Türkiye olarak, her fırsatta Birleşmiş Milletler’de özellikle de Güvenlik Konseyi’nde reforma ihtiyaç duyulduğunu söylüyoruz. ‘Dünya 5’ten büyüktür’ diye formüle ettiğimiz bu çağrımızın temelinde adalet talebi vardır. Dünyadaki 193 ülkenin kederinin sadece 5 ülkeye, hatta bir ülkeye bağlı olması en büyük adaletsizliktir. Bunun için biz sistemin yeniden kurulmasını istiyoruz.

Sefaletten kurtardık

33 MİLYAR DOLAR HARCADIK: Türkiye, çoğunluğu Suriye’den olmak üzere Irak, Afganistan, Afrika’dan gelen 4 milyonun üzerinde sığınmacıya ev sahipliği yaparak, uluslararası toplumun hem yükünü taşıyor hem onurunu kurtarıyor. Üstelik bunu uluslararası toplum ve kuruluşlardan kayda değer bir yardım almadan yapıyoruz. Şu an itibariyle 33 milyar dolar biz sadece Suriye’den gelen mülteciler için harcama yaptık.
İDLİB’DE İSTİKRARI SAĞLADIK: Son olarak İdlib’de sağladığımız istikrar ile 10 binlerce insanı ölümden, milyonlarca insanı da sefaletten kurtardık.
TERÖRE DESTEK: Lafa geldiğinde ağızlarından demokrasiyi, insan haklarını, hukuk devletini düşürmeyenler terör örgütleri desteklemekte, palazlandırmakta hiçbir beis görmüyorlar.
245 ADALET SARAYI: Ülke çapında mimarisi ve diğer altyapısıyla çok ileri standartlara sahip 245 adalet sarayı inşa edip hizmete sunduk. Yine adalet sisteminin önemli bir unsuru olan adli tıp hizmetlerini yaygınlaştırdık ve modernleştirdik. Temel kanunlarımızın tamamını, günün şartlarına uygun hale getirerek yeniledik.

Haberin Devamı