Denizbank’ın satışına en çok Garanti bozuldu

Haberin Devamı

Ruslar’ın Denizbank’ı satın alarak Türkiye’ye adım atması, Garanti Bankası yöneticilerinin keyfini kaçırdı. Eğer satış onaylanırsa Akkuyu Nükleer Santrali için Rusya’dan Türkiye’ye gönderilen 700 milyon dolar, Garanti’nin kasasından çıkarak Denizbank’a taşınacak. Akkuyu için 1.7 milyar dolar getirileceği düşünüldüğünde satış daha da önem kazanıyor.

Rusya’nın en büyük bankası Sberbank, Denizbank’ı satın almak için Dexia ile önceki gün el sıkıştı. Sberbank İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Herman Greff, “Umuyoruz ki, bu senenin sonuna kadar bu anlaşma sonuçlanacak. O zamana kadar gerekli tüm izinleri almayı ümit ediyoruz.” derken, bundan sonra topun Türk bankacılık otoritelerinde olduğunu ifade etti. Rus bankacı izin konusunda bir engel görmediklerini söylerken, “Zaten biz ilgili kurumlara bu niyetimizi aktardık. Bürokrasiden yeşil ışık almasaydık, bu yola çıkmazdık” mesajını vermeyi de ihmal etmedi. Bundan sonra top artık Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nda (BDDK). Henüz başkanı belli olmayan kurum artık rutin hale gelen bir dizi yazışma yapacak. Rus bankası hakkında Genelkurmay Başkanlığı, MİT, Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı’ndan görüş isteyecek. Gelen görüşler doğrultusunda Kurul üyeleri satışla ilgili son kararı verecek.

700 milyonluk nükleer mevduat

Denizbank’ın satışı Türk finans sektörünün diğer oyuncuları tarafından son derece yakından izleniyor. Gelişmeleri dikkatle izleyen bankaların başında da Garanti geliyor. “Neden?” soruna cevap verebilmek için biraz geriye Nisan ayına geri dönüyoruz. Enerji Bakanı Taner Yıldız, 20 milyar dolara mal olması beklenen nükleer santralle ilgili çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü belirterek, “Akkuyu’da 2.4 milyar dolara açılacak nükleer santralin ödenmiş sermayesinin 700 milyon doları Türkiye’ye aktarıldı” dedi. Yıldız, Ruslar’ın bu parayı hangi bankaya yatırdığını açıklamazken, kulislerde bu ‘nükleer mevduatın’ kamu bankalarından birisine yatırıldığı konuşuluyordu. Cuma günü Rus ve Türk bankacılar arasında bu konunun da konuşulduğuna şahit olduk. Sberbank ve Denizbank yöneticileri Rus devlet şirketi Atomstroyexport tarafından yürütülen nükleer santral projesini yakından izliyor. Dolayısıyla mevduatın hangi bankada olduğuna dair de sağlam bilgiye sahip. Öğrendiğimiz kadarıyla Akkuyu’nun başlangıç sermayesi olan 700 milyon dolar Garanti Bankası’nın hesaplarında tutuluyor.

Garanti yöneticileri bunu doğrularken, “Para Aralık’ta hesaplarımıza geçti. Kısa bir süre sonra da başka bir bankaya transfer edilecek” bilgisini verdi. Adının açıklanmasını istemeyen bir banka yetkilisi, “Ruslar bu mevduatı Akkuyu’nun finansmanı için gereken krediyi temin etmekte kullanmayı düşünüyor. Dolayısıyla bir süre sonra başka bir bankaya taşınması kaçınılmaz” dedi.

Ruslar Garanti’yi kaçırdı Denizbank’ı kaptırmadı

Sberbank’ın Türkiye aşkı aslında yeni değil. Ruslar, 2010’da General Electric’in satışa çıkardığı 20.85’lik Garanti hisselerini satın almak istemişler ancak daha sonra fiyat yüzünden masadan kalkmışlardı. Yine aynı dönemde TMSF’nin elinde bulunan Adabank’la ilgilenmişler ancak bu bankadan da ‘fazla küçük’ olduğu gerekçesiyle vazgeçmişlerdi. O dönemde söyleşi yaptığımız Sberbank CEO’su Herman Greff, “Türk bankacılık sektörü son derece güçlü ve Türk bankaları da ilginç ürün ve başarılı bir teknolojik altyapıya sahip. Bundan ötürü banka olarak Türkiye’ye olan ilgimiz hâlâ sürüyor. Bir banka almayı gerçekten çok istiyoruz” demişti. Ruslar, bu görüşmeden tam 2 sene sonra Denizbank’ı satın almak için masaya oturdular. Yani Garanti’yi kaçıran Sberbank, Denizbank’ı kaptırmamış oldu...


DİĞER YENİ YAZILAR