Kartta ayak-yorgan uyarısı işe yaradı

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan’ın kredi kartı kullanmayın çağrısı etkili oldu. Son 2 ayda kredi kartı kullanımında frene basan vatandaşlar, Ekim’de harcamadan daha çok borç kapattı.

Son dönemde en fazla tartışılan konularında başından kredi kartı geliyor. Temmuz ayı ortasında “Kredi kartı almayın” çağrısı yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde benzer bir açıklama yaptı. Erdoğan, “Vatandaşıma hep söylüyorum şu kredi kartlarını almada da hassas olun. Faiz lobisinin en büyük kaynağıdır. Ondan sonra bunlara malzeme olmayın. Evinizde ne var ne yok götürürler” dedi. Başbakan’ın Temmuz ayında başlayıp dönem dönem yaptığı kredi kartı kullanmayın uyarısı tüketiciler tarafından hayata geçirilmeye başlandı. Merkez Bankası’nın verilerine göre, vatandaşlar kredi kartı kullanımında son aylarda iyice frene bastı. Hatta tüketiciler Ekim ayında harcamadan çok kredi kartı borçlarını azaltmaya çalıştı.

Bankaların Eylül ayı sonunda kredi kartları aracılığıyla kullandırdığı kredilerin tutarı 89 milyar 684 milyon TL seviyesinde bulunuyordu. Bu rakam Ekim ayı sonunda 89 milyar 458 milyon TL’ye indi. Yani kredi kartı hacmi yüzde 0.25 ile bu yıl ilk defa küçüldü. Kredi kartı ile yapılan harcamalar, Kasım ayında da önceki aylara oranla oldukça sakin bir seyir izledi.

Taksitlide sert fren

Kredi kartı hacminde Kasım ayında yaşanan büyüme yüzde 1’in altında kaldı. Yine tüketicilerin kredi kartı talebininde de yavaşlama olduğu söyleniyor.

Artan hanehalkı borçluluk oranı ve cari açık sorunu nedeniyle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartında taksit sınırlaması getireceğini açıklamıştı.

Sınırlama başlamadan tüketiciler, kredi kartı ile daha az taksit yapmaya yönelmiş gözüküyor. Merkez Bankası verilerine göre, son 6 haftanın 4’ünde kredi kartında taksitli harcamalar yavaşladı. Başka bir ifadeyle vatandaşlar kredi kartlarında taksitli harcamalarından kaynaklanan borçlarını 1.1 milyar TL azalttı.

Kredi kartı borcu bu yıl 16 milyar TL arttı

Kredi kartı borçlarında yılbaşından bu yana yaşanan 16 milyar TL’lik büyümenin 14.1 milyar TL’lik kısmı taksitli harcamalardan kaynaklandı. Geçen yıl sonunda 74.2 milyar TL olan toplam kart borcunun 40 milyar TL’lik kısmı taksitli harcamalardan oluşuyordu. Kasım ayı sonuna gelindiğinde toplam kart borçları 90.3 milyar TL’ye, taksitli kart borcu da 52.1 milyar TL’ye tırmandı. Taksitli kredi kartı harcamaları bu yıl yüzde 30 artarken taksitsiz kart harcamaları yüzde 11.4 büyüdü.

Kredi kartlarında ortalama batık oranı yüzde 5.4 seviyesinde. Bu oran taksitsiz harcamalarda yüzde 12.6, taksitlilerde ise yüzde 0.12 seviyesinde.

DİĞER YENİ YAZILAR