Cimbom rekortmen Bale’i alacak paranın peşinde

Haberin Devamı

Yüzde 300 bedelli sermaye artırımında ısrar eden Galatasaray Sportif’in kasasına toplam 334.5 milyon lira para girecek. Bunun 150.4 milyon lirası yatırımcılardan geri kalanı kulüpten gelecek.

Galatasaray bedelli sermaye artırımı ısrarından vazgeçmiyor. Geçen yıl aldığı karar Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) düzenleme değişikliğine takılan Galatasaray, tekrar yüzde 300 bedelli sermaye artırımı kararı aldı.

Galatasaray Sportif, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, “Yönetim Kurulu toplantısında, 600 milyon lira olarak belirlenen kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, 13 milyon 940 bin lira olan çıkarılmış sermayenin; tamamı nakden karşılanmak suretiyle (yüzde 300 bedelli) 55 milyon 761 bin liraya çıkarılmasına karar verildi” denildi.

Mevcut ortakların rüçhan haklarında herhangi bir kısıtlama yapılmamasına karar verildiği belirtilen açıklamalarda, mevcut ortakların rüçhan haklarının, nominal değeri 1 lira olan beher hisse için 8 lira karşılığında primli olarak kullandırılacağı ifade edildi.

Aslan payı Kulüp’te

Galatasaray Sportif’in bedelli sermaye artırımı için SPK’dan vize alması durumunda kasasına 334.5 milyon lira (125 milyon euro) girecek. Bu paranın 150.4 milyon lirası (56 milyon euro) borsadaki yatırımcılardan gelecek. Geri kalan kısmı Sportif A.Ş.’nin yüzde 55.04’üne sahip olan Galatasaray Spor Kulübü Derneği’nden gelecek.

Önceki sermaye artırımına kulüp, nakit yerine Türk Telekom Arena’daki bazı tribünlerin gelirleri karşılığında katılmıştı. Ancak SPK’nın yeni düzenlemesi artık buna izin vermiyor. Bu nedenle kulüp, dün aldığı sermaye artırımına kendi payına düşen 184.1 milyon liralık (28.4 milyon liralık nakit avans düşülürse 155.7 milyon lira) kısma nakit para koyarak katılacak.

Çağrı olacak mı?

Kulübün bu parayı banka kredisiyle karşılayacağı söyleniyor. Peki kulüp neden cebinden bu kadar para çıkacağı bir sermaye artırımına gidiyor? Bu sorunun cevabı için Kulüp ile Sportif A.Ş. arasındaki borç-alacak ilişkisine bakmak gerekir. Kulübün, Sportif A.Ş.’den yaklaşık 252 milyon lira (58.6 milyon lirası kısa vadeli, 193.4 milyon lirası uzun vadeli) alacağı bulunuyor. Dolayısıyla yatırımcıların ve Galatasaray Spor Kulübü’nün sermaye artırımı ile vereceği para, daha sonra Sportif A.Ş’nin borç ödemesi şeklinde kulübün kasasına geri dönebilir.

Fakat şirketin yeni düzenlemeye göre bedelli sermaye artırımından elde edilecek gelirin hangi amaçlarla kullanılacağına ilişkin bir rapor hazırlaması gerekiyor. Bu noktada SPK’nın vereceği karar önemli.

Çünkü SPK yaptığı değişiklikle şunu demişti: “Eğer bedelli sermaye artışından elde edilecek gelir mevcut sermayeden yüksekse ve elde edilecek gelirin şirket ortaklarına nakit dışındaki varlık devirlerinden kaynaklanan borçların kapatılmasında kullanılması halinde, diğer ortaklara ayrılma hakkı verilecek.”

Eğer SPK, Galatasaray’ın yukarıdaki maddeyi by-pass ettiğini düşünürse “küçük ortağa çağrı yap” diyebilir.

Galasaray hisselerinin son 30 günlük ortalama kapanış fiyatlarının ortalaması 27.40 liraya denk geliyor. Hisselerin dünkü kapanış rakamı 25.40 lira. Dolayısıyla olası bir çağrı şartı sermaye artırım kararını yeniden rafa kaldırabilir.

Transfer rekoru Bale’de: 100 milyon euro

Bu sezon Tottenham Hotspur’dan Real Madrid’e transfer olan Gareth Frank Bale, 100 milyon euroluk bonservis bedeli ile rekor kırdı.

Sol bek, kanatlar ve forvet arkası pozisyonlarında oynayabilen Bale kariyerine Southampton Kulübü’nde başladı. İki sezon Southampton’da oynadıktan sonra 2007 yılında Tottenham Hotspur’a transfer oldu. 6 senede görev aldığı Tottenham’da 203 maçta 56 gol, 58 asist yapan Galli futbolcu, artık Real Madrid formasını terletecek.

GSStore ilk kez kâra geçti

Yılın ilk yarısına ilişkin rakamlarını açıklayan Galatasaray Sportif, futbol faaliyetlerinden 68.3 milyon lira zarar etti. Mağaza faaliyetlerinden 6 ayda 5.3 milyon lira kâr elde eden Galatasaray, 211.3 milyon lira konsolide gelire ulaştı. Açıklamada, “2012 sonunda 55 olan satış noktamız 90’a çıktı. GSStore’un toplam forma satışı 423 bin bulmuş olup bu rakam Türkiye için bir rekor olmuştur. GSStore ilk kez karlı hale gelmiş olup 8.3 milyon lira vergi öncesi kâr elde etmiştir” denildi.

DİĞER YENİ YAZILAR