70 bini deviren İMKB, dünyanın en çok kazandıran borsası oldu

Haberin Devamı

Not artışı beklentisiyle son 9 işlem gününde soluksuz yükselen İMKB, 70 bin puan sınırını da aştı. Dün yüzde 0.73 artarak 70.281 puandan kapanan İMKB’nin tarihi zirvesine çıkması için sadece yüzde 1.8 yükselmesi gerekiyor. Uzmanlara göre, rekorlar yolda.

İMKB’nin son günlerdeki performansı aslında yılın tamamı için de geçerli. Yılbaşından bu yana yüzde 37 artan İMKB 100 Endeksi, bu performansıyla dünyanın tüm borsalarını geride bıraktı. İMKB’nin performansına sadece ‘küçükler’ ligindeki Pakistan Borsası yetişti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının not artışı yapacağı beklentisiyle son günlerde yurtdışı piyasalardan pozitif anlamda ayrışan İMKB, 70 bin puanı da geçti. Son 9 işlem günü aralıksız yükselen İMKB dün de yüzde 0.73 artarak 70.281 puandan kapandı. İMKB gün içinde 70.619 puana kadar çıktı. Yabancı kurumların Türk hisse senetleriyle ilgili yayımladığı olumlu raporlar ve Almanya’nın İspanya’ya yardım konusuna ılımlı baktığını açıklaması da borsada yükselişi destekledi.

9 işlem gününde yüzde 5.17 artan İMKB tarihi zirvesine de iyice yaklaştı. İMKB 100 Endeksi, 71.543 puan ile 9 Kasım 2010’da tarihinin en yüksek kapanışını yapmıştı. Endeks aynı gün 71.776 puanla tarihinde gördüğü en yüksek seviyeye de çıkmıştı. İMKB‘nin kapanış rekorları altüst edebilmesi için endeksin 1.262 puan başka bir ifadeyle yüzde 1.79 daha yükselmesi gerekiyor. Uzmanlar, İMKB’nin yeni rekorlara imza atmasının çok zor olmadığı, kısa bir süre sonra endeksin yeni zirvelere çıkacağı konusunda hem fikir.

Dünyayı solladı

İMKB’nin son günlerde gösterdiği performans aslında yılın tamamı için de geçerli. 2011 yılı sonunda bu yana yüzde 37.09’luk yükseliş performansı ile İMKB, bu yıl dünya borsaları arasında en fazla artan borsa olmayı başardı. İMKB’nın hızına 45 borsa arasında sadece Pakistan Borsası yetişebildi. Piyasa değeri sadece 40-45 milyar dolar seviyesinde olan Karachi Borsası’nın ardından üçüncü sırada Tayland Borsası yer aldı. Tayland Borsası bu yıl yatırımcılarına ortalama yüzde 25.56 getiri sağladı. Borç krizinin vurduğu Avrupa’da en güçlü ekonomiye sahip olan Almanya’da Frankfurt Borsası bu yılki yüzde 23.8’lik performansı ile dikkat çekti. Yaşanılan ağır ekonomik kriz nedeniyle 2011 yılında yüzde 52.45 gerileyen Atina Borsası, gelen tepki alımlarıyla bu yıl yüzde 23.8 arttı. Ancak yılbaşında 39 milyar dolar olan Atina Borsası’nın toplam piyasa değeri Eylül ayı sonunda 32.2 milyar dolara inmiş durumda. Yani Atina Borsası’nda ATG Endeksi’nde yaşanan yükseliş endekste ağırlığı yüksek bazı hisselerde yaşanan değer artışından kaynaklandığı anlaşılıyor. Dolayısıyla Atina Borsası’nın kriz öncesi seviyelere yükselmesi yıllar alacak gibi gözüküyor.

Avrupa’daki borç krizinde “sıradaki ülke” olarak gösterilen ve Kasım ayında mali yardım talebinde bulunacağı söylenen İspanya’daki ekonomik durum Madrid Borsası’nın performansını etkiledi.

45 borsa içerisinde Madrid Borsası yüzde 9.4 ile yılbaşından bu yana en fazla gerileyen borsa oldu.

Ekonomik büyümede frene basan Çin’de de borsa bu yıl yüzde 4.64 düştü. Sri Lanka, Arjantin ve Slovenya yatırımcılarını hayalkırıklığında uğratan diğer borsalar olarak sıralandı.

***


Yabancı bu yıl İMKB’den net 15 milyar $ kazandı

YABANCI yatırımcılar bu yıl İMKB’de net 2 milyar 880 milyon dolarlık alım yaptı. 5 Ekim itibarıyla yabancı yatırımcıların portföyünde bulunan hisse senetlerinin değeri 57 milyar 203 milyon TL’ye ulaştı. Bu rakam geçen yıl sonunda 39 milyar 146 milyon dolar seviyesindeydi. Yılbaşından bu yana yapılan 2.9 milyar dolarlık net alımı düştükten sonra yabancı yatırımcıların bu yılki net kazancı 15 milyar 177 milyon dolar oldu.

ABD ve Avrupalı satıyor, Körfez yatırımcısı alıyor

SURİYE ile yaşanan gerginliğe rağmen İMKB’nin soluksuz tırmanışını sürdürmesiyle ilgili olarak ilginç bir iddia konuşuluyor. İddiaya göre, ABD ve Avrupalı yatırımcıların dış politikaya yönelik endişeler nedeniyle portföylerindeki hisselerin bir kısmını sattı ancak bu satışlar Körfez yatırımcıları tarafından karşılandı. Böylece sınırda yaşanan gerginlik İMKB’ye yansımadı.

DİĞER YENİ YAZILAR